A ​királynő (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kossuth Kiadó és Eva-Maria Bast jóvoltából jobban megismerhetjük II. Erzsébet emberi oldalát A királynő című könyvben. Ezúttal három bloggerünk követi végig Lilibet fiatalkorát egészen a koronázásáig. Természetesen ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Kossuth Kiadó, 2023
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: Die Queen
Fordította: Hatvani Patricia
ISBN: 9789635449149


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1938-ban, amikor a fiatal Erzsébet Görögországban megismerkedik a sármos Fülöp herceggel, a trón várományosa számára nem kérdés: ezzel a férfival akarja leélni az életét. A családja azonban ellenzi kapcsolatát a vagyontalan nemessel. Erzsébet mégis kitart választottja mellett, és már akkor megmutatkozik, milyen is ő valójában: erős akaratú, őszinte és szerény. A pár együtt birkózik meg Erzsébet legnagyobb feladatával, nevezetesen, hogy felkészüljön Anglia királynőjének a szerepére. A trónig vezető rögös út kemény megpróbáltatások elé állítja a fiatal házaspárt, az ezekkel való küzdelem nagymértékben meghatározza a királynő további életét.

Eva-Maria Bast életrajzi regényében II. Erzsébet rendkívüli életpályájából emel ki kulcsfontosságú időszakokat, amivel egészen új megvilágításba helyezi a királynőt. Betekintést nyerhetünk a brit királyi család kötelességgel és elhivatottsággal teli életébe, miközben megismerhetjük a fiatal Erzsébet mindennapjait még a trónra kerülése előtt.

Véleményem:

Bár modern világunkban sok szempontból elavultnak és költségesnek gondolhatjuk a királyság intézményét, tény, hogy a brit királyi család, azon belül is II. Erzsébet királynő meghatározó alakja volt a 20-21. századnak, engem pedig általában szoktak érdekelni a különleges emberekről szóló életrajzi regények. A Kossuth Kiadó Ikonikus nők sorozatából már olvastam egy könyvet, így bizakodva kezdtem bele Eva-Maria Bast A királynő című regényébe is. Erzsébet igazán hosszú és tartalmas életet tudhatott a magáénak uralkodóként, ebben a kötetben pedig élete egyik fontos fejezetébe nyerhetünk bepillantást. 


A regény cselekménye két nagyobb tartalmi egységre oszlik. Az első az 1944-1946 között eseményeket beszéli el. Ekkor Erzsébet - vagy ahogy szólították, Lilibet - még csak tizennyolc esztendős, és nem csupán a háború nehézségei foglalkoztatják, hanem a szerelem is, ugyanis gyengéd érzelmeket táplál Fülöp görög herceg iránt. Trónörökösként persze már ilyen fiatalon sem csupán a saját akarata szerint éli életét, hiszen minden döntését a király és a parlament jóváhagyásával hozhatja csak meg. Lilibet azonban kitartott választottja mellett, a könyvből pedig megtudhatjuk, hogyan alakult a fiatal pár kapcsolata, hogyan kerültek egymáshoz közelebb, amikor végre véget ért a háború, ott lehetünk eljegyzésükkor és később az esküvőjükön is. 

A második nagyobb egység 1948-1953 között játszódik. Az események Károly herceg születésével kezdődnek és Erzsébet királynő koronázási szertartásával érnek véget, és persze a kettő között számtalan örömmel, nehézséggel, akadállyal szembesül a még mindig fiatal pár. A regény leginkább a kettejük kapcsolatára fókuszál, ami sok szempontból is nehezített pályán mozgott. A könyv lapjai alapján Fülöp egy határozott, büszke férfi, aki számára nagyon fontos a szabadsága, és bár imádja Lilibetet, nehezen éli meg a korona által támasztott követelményeket és szabályokat. Bár az ember tudja, hogy a királyi családban nem lehet könnyű, mégis egész más konkrét példákon keresztül olvasni arról, mi mindenről kellett lemondania a férfinak és milyen áldozatokat hozott azért, hogy a trónörökös férje legyen. Persze Erzsébet helyzete sem volt sokkal könnyebb, sok helyzetben két tűz közé szorult, egyszerre próbálva megfelelni a szerelmének és az uralkodóház elvárásainak. Mindez még nehezebbé vált, amikor György király egészsége romlani kezdett, és a párnak egyre több feladatot kellett átvállalnia tőle, akár azon az áron is, hogy így gyermekeikkel is kevesebb időt töltenek. 

Persze nem minden komorság és nehézség, a történetben számtalan kedves, megható, örömteli pillanatnak lehetünk tanúi. Nagyon tetszett például, ahogy a fiatal Lilibet a háború alatt nem elégszik meg azzal, hogy zoknikat kössön a katonáknak, ennél nagyobb szerepet szeretett volna vállalni, és el is érte, hogy a kiképzőközpontban többek között autószerelést tanulhasson. De megható volt arról is olvasni, hogy amikor éppen nagy volt a nélkülözés és a szegénység az országban, az emberek akkor is reménnyel és szeretettel várták a trónörökös esküvőjét, volt, aki még a ruhajegyét is elküldte a számára. Érdekes egyébként, hogy mennyit jelent a királyi család az embereknek, hiába lehetne sokkal korszerűbb és modernebb az államforma, mégis valamiért biztonságot, állandóságot és otthonosságot jelent sokak számára a mindenkori király, vagy éppen királynő. 

Kicsit nehezen rázódtam bele az olvasásba, mert bár az elmesélt események érdekesek voltak, valahogy a leírás stílusát zötyögősen vettem át. Viszont miután sikerült, már sokkal gördülékenyebben haladtam, és jó érzés volt egyre többet megtudni erről a különleges nőről. Az olvasottak aktuálisak is voltak, hiszen hamarosan kezdődik Károly király koronázási szertartása, érdekes volt részletesen olvasni arról, milyen hagyományok és szokások mentén épül fel egy ilyen kiemelt ceremónia. Bár nem mondanám kiemelkedő regénynek, de az biztos, hogy ha valaki szereti az életrajzi regényeket vagy szeretne többet megtudni a brit királyi családról, az nem fog csalódni. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom?  Azoknak, akik szeretnék kicsit jobban megismerni II. Erzsébet királynő emberi oldalát és fiatalkori éveit a koronázásig. 

Nyereményjáték:

 A történetben fontos szerepet játszik Erzsébet és Fülöp házassága, kapcsolata, ezért a mostani játékban különböző királyi esküvőkről lesz szó. A feladat, hogy kitaláljátok, melyik ország királyi párjáról láttok fotót az esküvői ruhájukban az állomásokon, és beírjátok ezt a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04. 26. KönyvParfé
04. 28. Könyv és más

Megjegyzések