Loki 2. - Egy ​majdnem jó isten naplója (értékelés és nyereményjáték)

 


Tartsatok velünk az Egy majdnem jó isten naplója blogturnén, ahol  folytatódnak a kamasztestbe zárt Loki és fivére, Thor kalandjai. Ezúttal Lokinak be kell bizonyítania, hogy nem minden csínyért ő a felelős, de a múltját és hozzáállását ismerve, ez nem lesz egyszerű. Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a turné végén a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!




Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 288 oldal
Fordította: Iglódi Brúnó Boldizsár
Illusztrálta: Louie Stowell
ISBN: 9789635844135


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amikor eltűnik Thor kalapácsa, na kit gyanúsít mindenki? Persze, hogy engem, Lokit, ki mást?
Ez olyan igazságtalan!
Hiszen én már jó vagyok! Ahhoz, hogy tisztázni tudjam magam:
1., MEG KELL TALÁLNOM THOR IMÁDOTT KALAPÁCSÁT
2., LE KELL LEPLEZNEM A VALÓDI TOLVAJT
3., MINDENKIT RÁ KELL VENNEM, HOGY BEISMERJE, HOGY MEKKORÁT TÉVEDETT
(Ugye nem is kérdés, hogy az utolsó pont a legfontosabb?)

Véleményem:

Az idei évem egyik kedves olvasmánya volt az ifjúsági irodalom műfaján belül Louie Stowell sorozatindító kötete, az Egy ​büntibe küldött isten naplója (értékelésem ITT). A viking mitológia közel áll a szívemhez, az pedig nagyon tetszett, hogy valakinek eszébe jutott ezt a témát humoros módon, gyerekek számára is élvezetes formában feldolgozni. Nem volt hát kérdés, hogy a következő részt is elolvassam, és szerencsére nem is kellett a "második rész-szindrómától" tartanom: az Egy ​majdnem jó isten naplója pont olyan szórakoztató, mint elődje, és ha lehet, ebben a részben még jobban megkedveltem csínytevő istenünket, Lokit. 


Az előző részből már kiderült, hogy az árulások és csínyek istenét, Lokit büntetésből a Földre, azaz Midgardra száműzték, egy kisfiú testébe zárva. Álszüleiként Heimdall és Hyrrokkin, áltestvéreként pedig ősi ellensége, Thor is vele tart, hogy egy igazán furcsa, de annál szórakoztatóbb családként próbáljanak funkcionálni. Lokinak az a feladata, hogy kevesebbet gonoszkodjon és igyekezzen minél több jó cselekedetet végrehajtani, ezeket pedig fel kell jegyeznie különleges, igazmondó naplójába, ez az egyetlen esélye arra, hogy egyszer visszatérhessen az istenek földjére. Bár az előző rész végén kedvenc istenünknek már sikerült bizonyítania, hogy nem is olyan romlott, mint elsőre gondolnánk, azért még bőven várnak rá begyűjteni való erénypontok, nekünk pedig nem kell csalódnunk, ebben a részben is épp elég kalamajkába és humoros szituációba keveredik, miközben próbál helyesen (vagy legalábbis kevésbé rémesen) viselkedni. 

Ebben a kötetben a földi halandók közé való beilleszkedés jegyében Heimdall és Hyrrokkin úgy dönt, születésnapi bulit rendeznek Thornak, ahová meghívhatja a barátait. Lokin erőt vesz a féltékenység, és mindenáron meg akarja mutatni, hogy neki is vannak barátai, bár igazság szerint igazán csak az előző kötetből megismert Valerie tartozik ebbe a csoportba, de az utóbbi időkben ő is inkább egy új kislánnyal tölti az idejét. Végül örök csínytevőnknek mégis sikerül néhány új arcot elhívni a buliba, ami viszont elég zűrös véget ér: eltűnik ugyanis Thor kalapácsa, Mjölnir. Természetesen mindenki Lokit gyanúsítja a bűntettel, és szegény hiába bizonygatja ártatlanságát, senki sem hisz neki előélete miatt. Ezután úgy dönt, saját kezébe veszi a nyomozást, és Valerie segítségével megpróbálja tisztára mosni a nevét - mi pedig csak remélhetjük, hogy forró feje és hirtelen természete nem fogja akadályozni abban, hogy hiúsága mögött meglássa az igazságot és a valós veszélyt.

Őszintén remekül szórakoztam ezen a regényen, kimondottan feldobta az esős, borús napokat. Sok olyan aspektusa van ennek a történetnek a puszta humor mellett, ami miatt belopta magát a szívembe. Először is, Loki azon túl, hogy valójában egy isten, nagyon jól megtestesíti azokat a gyerekeket, akik a bűnbak szerepbe kényszerülnek a való életben vagy az iskolákban. Tulajdonképpen egy idő után hiába próbál jót cselekedni, a korábbi viselkedése miatt mindenki bizalmatlan vele szemben, és ezt a bizalmat nagyon nehéz visszanyernie. Ugyanakkor, ha jobban megismerjük, látjuk, hogy a kemény, érzéketlen külső érző szívet takar (őszintén szólva néha nem is értettem, hogy Thor például miért nem kap büntetést, amikor sokkal undokabbul viselkedik pár alkalommal, mint Loki). Nagyon szerettem azt is, ahogy a furcsa kis család működik, különösen az tetszett, ahogy Heimdall és Hyrrokkin egyre inkább hasonlítanak a valódi szülőkre. 


A cselekmény kellőképpen pörgős ahhoz, hogy könnyen lehessen haladni vele, ráadásul a képi megjelenítése, a szöveg formázása (pl. képregényes elemek) is segítenek abban, hogy akár olyan gyerkőcök is megszeressék, akik egyébként hadilábon állnak az olvasással. A szerző saját illusztrációit már kezdem megszokni, először kicsit tőlem távolinak éreztem a stílusukat, de ebben a részben már szinte vártam a mókás rajzokat. Mivel a sorozat részei összefüggenek valamennyire, nem ajánlanám önálló olvasásra, ha viszont valaki elolvassa az első részt, szerintem hamar magával ragadja annyira, hogy rögtön meg akarja kaparintani a folytatást is. Nagyon remélem, hogy még jó pár kötet erejéig nem kell búcsút vennem Lokitól. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Olyan kiskamaszoknak (és persze idősebbeknek), akik szeretik a humort és a kalandot, és szívesen olvasnának egy isten megpróbáltatásairól. 

Nyereményjáték:

A skandináv mitológia és Loki több ifjúsági könyvben is szerepelt már, a feladványokban ezeknek a könyveknek a fülszövegeiből találtok részleteket, feladat, hogy írjátok meg a fülszöveghez tartozó szerzőt és címet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Hétfő ​reggel, hét óra, ötszáz évvel a Világvége után, és megint koboldok fosztogattak a pincében… Az örök álmodozó Maddy Smith születése óta a Káosz jelét viseli a kezén. A vörös rúna hordozója különleges erők birtokosa, de a tizennégy éves lány még maga sem tudja, mire képes. A rossz ómen félelmet kelt a babonás falusiakban, Maddyt kiközösítik, így a szintén számkivetett Félszeművel barátkozik, aki sokat tud a mágiáról, és egy nap félelmetes és káprázatos világba vezeti a kislányt… “

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11. 06 - Olvasónapló
11.07 - Könyv és más
11.08 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések