Kinek ​a sorsa? - Transzgenerációs örökség a mesékben és a terápiában (értékelés és nyereményjáték)

  


A Kulcslyuk Kiadó pszichológiai könyveinek sorozatába illeszkedően jelent meg nemrégiben Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológus és Vaskor Gréta meseterapeuta közös kiadványa. A Kinek a sorsa? klasszikus mesei motívumok és történetek mentén vizsgálja a transzgenerációs traumák megjelenését a történetekben, számos szempont mentén megvilágítva azokat. A Blogturné Klub két bloggere most miniturnéra indul a könyvvel, tartsatok velük és játékunkon meg is nyerhettek egy példányt a Kiadó jóvoltából.



Kiadó: Kulcslyuk Kiadó, 2023
Oldalszám: 428 oldal
ISBN: 9786156471369


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Senki ​emberfia nem abszolút kezdet. Ahogy arra Vaskor Gréta meseterapeuta felfigyelt, a mesehősöknek is gyakran olyan „előtalált” feladattal, nehézséggel kell szembenézniük, amelybe az őseik belebuktak, s saját életük csak ennek megoldásán keresztül teljesedhet ki. E hősök nehéz teherrel és üres tarisznyával, sorskötöző béklyóval indulnak. Nem kalandkeresők, nem égitestszabadítók, még csak nem is a megfelelő pár megtalálása a feladatuk, mert olyan erősen kötik őket a szülőktől érkező üzenetek, feladatok, hiányok. Az ilyen hős mindaddig nem indulhat szerencsét próbálni, amíg e sorsgubancokat ki nem bogozza, s ezáltal hatalmat nem kap, hogy változtasson az életén.

Igen, a transzgenerációs öröklődés témája megjelenik a mesékben is, melyek szimbólumrendszere hozzáférést nyújt az emberiség kollektív tudásához, és egyetemes megoldási mintákat kínál az egyéni ember krízishelyzeteire. A kötetben vizsgált családrendszermesék ahhoz mutatják meg az utat, hogy miként lehet a saját sorssal kapcsolódni, és afelett hatalmat nyerni.

Míg Vaskor Gréta a mesei kódok értelmezésével kalauzol el a személyes kezdet előtti világhoz, a sorstörténethez, Mogyorósy-Révész Zsuzsanna „traumaszemüvegű” pszichológiai magyarázatokkal és jelen idejű, valós történetekkel, terápiás esetekkel kapcsolódik az archaikus rétegekhez.

Hiány, árulás és átok: három nagy téma, három fejezet, amelyek áttekintik a kapott (előtalált) életfeladatot – mert bizony sokféleképpen tud hiányozni az apa és az anya; mert vannak, akik a szülő helyett fizetnek élettartozást; és olyanok is, akiket egy teremtő szülői szó varázsolt el. De látni fogjuk a megmenekülés, a kilépés útját és tétjét, valamint a megdolgozás állomásait is.

A kötet segítségével felfedező útra indulhatunk saját transzgenerációs történetünkben – tájékozódásunkat témakörönként válogatott mesék, kérdések, esettanulmányok és lélektani magyarázatok segítik.

Véleményem:

A meséket mindig is nagyon szerettem, viszont az utóbbi pár évben elkezdtem kicsit tudatosabban olvasni őket, és kimondottan gyűjteni az olyan válogatásokat, ahol valamiféle plusz információt kaphatok róluk, akár kultúrtörténeti, akár pszichológiai szempontból. Érdekes számomra ilyen szemmel is megnézni egy-egy történetet, éppen emiatt szerettem volna elolvasni Mogyorósy-Révész Zsuzsanna és Vaskor Gréta könyvét, a Kinek a sorsa? - Transzgenerációs örökség a mesékben és a terápiában című kötetet. Bár viszonylag rendszeresen szoktam pedagógiai vagy pszichológiai szakirodalmat olvasni, ez a könyv kicsit tömörebb volt, mint amire számítottam, de miután sikerült ráhangolódni, rengeteg érdekes és izgalmas szempontot adott a gondolkodáshoz, akár a mesékkel, akár a saját önismereti munkámmal kapcsolatban. 


A kötetben először a két szerző előszavát olvashatjuk, illetve közös munkájuk keletkezésének történetét. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna a pszichológus, Vaskor Gréta pedig a meseterapeuta nézőpontját képviseli, közös gondolkodásuk célja pedig, hogy a mesékben található fontosabb témaköröket, eseményeket, fordulatokat és elemeket párhuzamba állítsák különféle életeseményekkel, traumákkal és transzgenerációs örökségekkel. Három nagyobb témakört járnak körül, ezek a Hiány, Átok, Árulás címeket viselik, és közös bennük, hogy valamilyen problémához, veszteséghez, megküzdéshez kapcsolódnak. Az egyes fejezetekben el is válik egymástól a két nézőpont, legalábbis abból a szempontból, hogy előbb mindig a meseterapeuta, majd a pszichológus szemszögéből olvashatunk az adott témához kapcsolódó kérdésekről. Lássuk, hogy is néz ki ez egész pontosan. 

Vaskos Gréta már az első oldalakon bebizonyította, hogy rengeteget tud a mesékről, az azokban fellelhető szimbólumokról és a rejtett jelentéstartalmakról. A könyvet kicsit sajátosan kell olvasni, ugyanis ideális esetben a fejezetek végén található konkrét mesékkel érdemes kezdeni. Ezekre a mesékre folyamatosan történik utalás, a szerzők egy-egy idézet mentén foglalkoznak az adott témákkal. A hiánnyal kapcsolatos fejezetben például szó esik elvesztett, vagy éppen jelen lévő, mégis elérhetetlen szülőkről, illetve arról az örökségről, "tarisznyáról", melyet felnőtt életünk kezdetén magunkkal vihetünk. Bevallom, ezt a nézőpontot kicsit lassabban tudtam olvasni, nagyon szép nyelvezettel van megírva, de kell hozzá a teljes odafigyelés, már csak azért is, mert borzasztó sok információt tartalmaz. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna ugyanezeket a témaköröket járja körül, csak kicsit más szemmel, jobban összekapcsolódva a hétköznapi élethelyzetekkel, családi nehézségekkel, traumákkal. Tetszett, hogy sokszor hozott fel saját példákat a praxisából, ezek segítették a megértést és olvasmányosabbá tették a szöveget. A felépítés aztán hasonló volt az átokkal és árulással kapcsolatos fejezetekben is, itt viszont már tényleg figyeltem arra, hogy előbb a hivatkozott meséket olvassam el. 

Azért vagyok kicsit zavarban, mert nagyon tetszett a könyv és érdekesnek találtam, de valami mégis hiányzott belőle, egy apró láncszem, ami valahogy összeköthette volna a két nézőpontot. Például olvashattam arról, hogy az átok, mint olyan, milyen sokféleképpen jelenik meg a mesékben (akár elvarázsolás formájában, akár úgy, hogy egy szereplő nem tehet meg valamit addig, amíg nem teljesít egy bizonyos próbatételt), illetve arról is, hogy a családokban milyen traumákat okozhat a szülők által kimondott szó, negatív üzenet. Viszont jó lett volna arról is olvasni, hol ér össze a kettő, például hogyan használhatunk egy mesét arra, hogy egy ilyen sérülést gyógyítsunk. Lehet, hogy ez önmagában akkora téma, hogy külön könyveket érdemel, de azért szívesen olvastam volna pár praktikusabb tanácsot. Ezt ellensúlyozta azért, hogy a kötetben találunk rengeteg önismereti vagy terápiás kérdést, amik megválaszolásával közelebb kerülhetünk magunkhoz, és megérthetjük, milyen transzgenerációs örökséget cipelünk magunkkal és azok hogyan jelennek meg a mindennapjainkban, kapcsolatainkban. 

Összességében azt gondolom, hogy nagyon izgalmas ez a könyv, de elsősorban azoknak, akik valamilyen szinten már foglalkoznak terápiával, vagy hozzám hasonlóan a mesék természetéről, terápiás hatásáról szeretnének többet megtudni (utóbbi esetben viszont szerintem itt nem szabad megállni az olvasásban, hanem érdemes további szakirodalmakat keresni). Ami miatt hatalmas plusz pont a könyvnek, hogy több olyan mesét ismerhettem meg, amit korábban még nem olvastam, illetve a kérdések között is sok olyan volt, ami gondolkodásra, önreflexióra késztetett. Látszik, hogy rendkívül igényes és alapos munka, de rá kell szánni az időt és az energiát, ha teljes mértékben magunkévá akarjuk tenni az értékes mondanivalóját. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit behatóbban érdekel a mesék világa illetve a terápiás munka. 

Nyereményjáték:

A könyv - ahogy a fülszöveg is mutatja - a mesei, népmesei motívumok értelmezésén keresztül világít rá a transzgenerációs traumák, örökölt sebek jelenlétére, s segít azok megfejtésében. A miniturné nyereményjátékán így mi is a mesék birodalmába kalauzolunk titeket. Minden állomáson találtok egy-egy részletet valamely meséből. A feladatotok, hogy a mese címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.17. Könyv és más
11.19. Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések