Eva Eich: A ​Mikulás-vadász - Szabadulószoba és adventi naptár egyben



Kiadó: Lábnyom Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 100 oldal
Fordította: Balla Judit
ISBN: 9786158111584


A könyvet ITT tudod megrendelni!

Fülszöveg:

Szereted a szabadulószobákat? És az adventi naptárakat? Kész vagy, hogy belevágj egy rejtélyekkel teli kalandba? Akkor gyerünk! Nyisd ki az első ajtót! Egy fiatal férfi egy sötét pincében ébred. Egyedül van, fogalma sincs, hogyan került oda. Csak egyet tud: ki kell jutnia, mielőtt még túl késő lenne. Ez az adventi thriller keményen próbára teszi a kis szürke agysejteket. Csak az menekülhet meg a rémálomból, aki az összes furfangos feladványt megoldja. Vajon milyen kalandos történet rejtőzik a sötét, föld alatti börtön mélyén? 24 rejtvény, 24 ajtó, de csak egyetlen kiút! Újfajta, izgalmas adventi naptár kalandkedvelőknek, szuperagyaknak és a szabadulószobák lelkes játékosainak. A könyv a Locked Room szabadulószobával együttműködésben jelent meg.

Véleményem:

Aki ismer, tudja, hogy a könyvek mellett a másik nagy szenvedélyem a játék, legyen szó a táblás- vagy társas változatairól, vagy bármilyen egyéb szabadidős tevékenységről. Néhány éve felfedeztük magunknak a szabadulószobák világát is, már több helyet is kipróbáltunk, és eddig mindig nagyszerű élményt nyújtottak ezek az interaktív próbatételek. Szerencsére napjainkban már elég sok olyan társasjátékot találunk a boltok kínálatában, melyek ezeknek a szabadulószobáknak a hangulatát igyekeznek az otthonunkba varázsolni, viszont eddig kevéssé találkoztam olyan megoldásokkal, amik könyves formában próbálják ugyanezt teljesíteni. Éppen ezért csillant fel a szemem, amikor megláttam a Lábnyom Könyvkiadó újdonságait, A Mikulás-vadász és Az ​ezerszemű szálloda című köteteket. 


Amikor a Kiadó jóvoltából kézhez kaptam a két könyvet, gyakorlatilag egy pillanatig sem tudtam türtőztetni magam, egyből szerettem volna belevetni magam az egyik történetbe. Ráadásként az is motivált a gyorsabb haladásban, hogy mivel ezek a könyvek nem csupán szabadulós thrillerek, hanem egyben sajátos adventi naptárként is használhatók, mindenképpen szerettem volna még december előtt elhozni legalább az egyikről az értékelést, hogy ha esetleg valaki kedvet kapna hozzájuk, még időben beszerezhesse az adventi időszak előtt. Lássuk hát, mit tapasztaltam A Mikulás-vadász végigolvasása, pontosabban végigjátszása során!

Ahogy először kézbe vesszük a kötetet, hamar megláthatjuk, hogy nem teljesen hagyományos könyv formátumról van szó. Az oldalak párosával össze vannak illesztve, ezzel biztosítva, hogy ne lőjünk le előre magunknak semmilyen poént, hiszen a történet csak a különféle feladatok megoldása során tárul fel előttünk. Maga a thriller egy elég sajátos cselekménnyel rendelkezik: főhősünk, Mats egy sötét pincében ébred fel, kezei összebilincselve, ráadásul talpig Mikulás-jelmezben van. Nem tudja, hogy került oda és ki kötözte meg, mindenesetre érzi, hogy sürgősen ki kell szabadulnia innen, mielőtt rosszabbra fordulnak a dolgok. Ezen a ponton lép be a szabadulós játékok mechanizmusa: főhősünknek (vagyis nekünk) különféle rejtvényeket kell megoldania, a megoldás pedig elvezet a következő oldalpárhoz, ami azután tárul fel előttünk, hogy az illesztés mentén elvágjuk a lapokat. Így haladunk sorban 24 napon keresztül, hogy ha ügyesen megoldunk minden feladatot, kijuthassunk a kelepcéből- legalábbis reményeink szerint. 


Magáról a cselekményről semmiképp nem árulnék el többet, hiszen pont az a lényeg, hogy magunknak fedezzük fel. Két szempont mentén viszont érdemes értékelni a kötetet, ezek pedig maguk a rejtvények, illetve a könyvben megbúvó történet minősége. Tapasztalt szabadulószobásként azt hiszem, sokféle játékkal és feladattal találkoztam már, emiatt a feladványok többsége nem jelentett óriási kihívást, de annak nagyon örültem, hogy még így is voltak olyanok, amik komolyan megdolgozták az agytekervényeinket. Mi ketten játszottunk, így az is adott egy sajátos élményt és hangulatot a dolognak, hogy felváltva olvastuk fel egymásnak az újabb és újabb feltáruló fejezeteket. Egy olyan formátumban, ahol csak a kétdimenziós papír áll rendelkezésre, korlátozottak a lehetőségek, de szerintem a szerzőnek így is sikerült változatos rejtvényeket kifundálnia, amik több területet is megdolgoztatnak az agyunkban. Kis segítség a könyvben, hogy ha nem tudunk megoldani valamit, akkor is megtalálhatjuk a helyes utat a továbbiakban, így nem kell félnünk attól, hogy esetleg elrontunk valamit vagy rosszul haladunk a sorban. 


Maga a történet szerintem jópofa volt, a végén némi fordulattal is, ami önálló novellaként nem biztos, hogy tökéletesen megállná a helyét, de így, interaktív elemekkel és rejtvényekkel kiegészítve nagyszerű élményt nyújtott. Nagyon minőségi az illusztráció, a könyvben szereplő képek jól hozták a sötét, krimis hangulatot. Összesen három nap alatt végeztünk a kötettel, minden este haladva vele egy kicsit, de akinek szimpatikusabb az a megoldás, nyugodtan eloszthatja magának decemberre, így pont karácsonyra oldhatja meg a rejtvényt. Én őszintén azt gondolom, hogy ez egy nagyszerű ötlet és kezdeményezés, ha valaki kedveli a krimiket, thrillereket, ráadásként pedig a szabadulós játékokat is, annak ennél jobb ajándékot keresve sem találhatnánk. Nagyon kíváncsi leszek a Kiadó másik kötetére, Az ​ezerszemű szállodára is, most, hogy végeztünk A Mikulás-vadásszal, biztos, hogy hamarosan sorra kerítjük azt is!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretné a szabadulószobák élményét otthoni környezetben élvezni, vagy csak egy különleges adventi naptárt szeretne ajándékozni magának vagy krimirajongó szeretteinek. 


A kötetet köszönöm szépen a Lábnyom Könyvkiadónak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések