Minden, ​ami szép (értékelés és nyereményjáték)



Téli, de nem karácsonyi olvasmányt keresel? Szereted a komor hangulatú, drámai cselekményeket? Akkor a Minden, ami szépet neked találták ki. Cory Anderson regényét a Maxim kiadó gondozásában olvashatjuk idén ősztől. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a regényről!




Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 388 oldal
Eredeti cím: What Beauty There Is
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
ISBN: 9789634994923 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hogy megértsük az igazságot, az elején kell kezdenünk. Ava Bardem elszigetelten él a hallgatás birodalmában.

Ava apja, egy könyörtelen ember, tizenhét éven át irányította a sorsát. Megtanította arra, hogy senkit se szeressen. Ava azonban megismerkedik Jackkel.
A szegénységben élő Jack Dahl a szakadék szélén egyensúlyoz. Az öccsével egymáson kívül senkijük és semmijük sincs. Amikor szülők nélkül maradnak, Jack nehéz döntés elé kerül: vagy elveszti az öccsét, mert Matty nevelőszülőkhöz kerül, vagy megkeresi azt a drogpénzt, ami miatt az apja börtönbe került. Jack a pénzt választja. Jack és Ava élete ezen a ponton váratlanul, bensőségesen – és veszélyesen – összefonódik, mivel Ava apja ugyanazt a pénzt keresi, amit Jack. Amikor Jack nyomára bukkan, Avának is szívet tépő döntést kell hoznia: vagy hallgat továbbra is, vagy beszél és harcol Jack életben maradásáért.
Választások. Nagy árat kell fizetni értük.

Véleményem:

Cory Andersontól korábban nem olvashattunk még magyarul, nekem viszont egyből felkeltette az érdeklődésem a Minden, ​ami szép című, frissen megjelent regényének csodás borítója és izgalmas fülszövege. Szeretem az olyan, fiatalokról szóló történeteket, amik drámaibb mondanivalóval és mélységgel rendelkeznek, és nagyon reméltem, hogy ez a történet meg fog felelni ezeknek az elvárásoknak. Nem kellett csalódnom, bár a regény sokkal komorabb és sötétebb volt annál, mint amire számítottam, nagy hatással volt rám és igazán egyedi darabnak bizonyult az ifjúsági könyvek sorában. 


A történet elején megismerjük a tizenhét éves Jack Dahl-t, akit fiatal kora ellenére már nagyon sok fájdalom és veszteség ért. Apja börtönben van, és várhatóan nem is szabadul egyhamar, és miután édesanyját is elveszíti, egyedül marad kisöccsével, Matty-vel. A gyerekek eddig is nagyon rossz körülmények között éltek és nélkülöztek, most azonban, ha Jack nem talál ki sürgősen valamit, enniük sem lesz mit és az otthonukat is elveszíthetik - ráadásul a gyámügy is folyamatosan körülöttük szaglászik, hogy elvigyék magukkal Matty-t. Egy ponton túl Jack számára csak egyetlen halvány reménysugár marad: megtalálni azt a pénzt, ami miatt apja börtönbe került, és aminek a hollétéről azóta sem tud senki. Csakhogy nem ő az egyetlen, aki keresi az elrejtett táskát, hanem más bűnözők is, akik bármire képesek azért, hogy megszerezzék. 

A regény másik főszereplője a szintén tinédzser Ava, akinek múltjáról elég keveset tudunk, de hamar kiderül, hogy az ő gyerekkora sem volt éppen traumáktól mentes. A zárkózott, magányos lány az iskolában találkozik Jack-kel, és később a két fiatal sorsa végzetesen összefonódik a keresett pénz kapcsán. Egy idő után senki másra nem számíthatnak egymáson kívül, ráadásul itt nem holmi tiniprobléma a tét, hanem az életük és a biztonságuk. Ha ez a történet önmagában nem lenne elég borongós és sötét, a szerző még azzal is megfejeli, hogy egy kietlen, komor kisvárost választ környezetül, ahol farkasordító hideg van, a regény nagy részében folyamatosan hóvihar dúl. Komolyan mondom, szerintem még egy könyv olvasása közben sem fáztam annyira, mint most. 

Nagyon sajátos a regény stílusa és hangulata. Jellemzőek a rövid, feszes mondatok, amik nem az írói kifejezésmód hiányosságából erednek, hanem ez is a rideg, kilátástalan atmoszférát erősíti az olvasóban. Az egyetlen, ami ezt megtöri, a fejezetek elején olvasható dőlt betűs rövid részek, melyek Ava nézőpontjából mutatják meg az eseményeket. Ezek a szövegek sokkal líraibbak, tele vannak érzelemmel, és sokat hozzátesznek ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk a két fiatal életéről és a kapcsolatuk természetéről. Nagyon erősnek éreztem azt is, ahogy az írónő a testvéri szeretetet ábrázolja. Jack bármit megtenne a kisöccséért, féltő szeretettel gondoskodik róla, és minden tettében az vezérli, hogy neki jobb életet, biztonságos környezetet teremtsen. Emiatt nagyon hamar a szívemhez nőtt a fiú, és borzasztóan sajnáltam amiatt, amilyen élet és szülők jutottak neki. A történet egyébként nagyon jól megmutatja a szegényebb réteg mindennapi küzdelmeit, a bűnözés, illegális metlaborok és elhanyagolt vadászkunyhók világát, ahol a legnagyobb törvény, hogy vagy eszel, vagy megesznek. Nem véletlen, hogy a regényben központi szimbólumként újra meg újra felbukkan a Fehér Agyar című könyv. 

Talán még a leírásomból sem derül ki teljesen egyértelműen, de ez tényleg nem egy vidám vagy reményteli könyv. Kemény témák kerülnek benne elő, a fiatalok folyamatos harca a túlélésért pedig nem kellemes izgalomként, hanem nyomasztó küzdelemként jelenik meg, és egyáltalán nem egyértelmű, hogy kapunk-e bármilyen feloldást a kötet végén. Lehet benne hibákat találni (a végével például nem voltam maradéktalanul elégedett), ugyanakkor azt nagyon értékelem, hogy tudott valami újat mutatni, és nagyon erősen hatással volt rám, akár még fizikai szinten is. Remélem, hogy a jövőben mást is olvashatunk majd Cory Andersontól, főleg, ha megmarad ezen a sötétebb, borongósabb vonalon. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a komorabb, megrázóbb ifjúsági regényeket.

Nyereményjáték:

A játékunkban téli, borzongatós hangulatú regényekből gyűjtöttünk idézeteket. Feladatotok, hogy rájöjjetek, melyik regényből származnak a kiragadott részletek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Egy nap rájössz majd, hogy a család nem azt jelenti, kinek a vére folyik az ereidben, hanem hogy kiért vagy hajlandó vért ontani."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.19. Readinspo
11.24. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések