A nyomozó (értékelés és nyereményjáték)

 

Bloggereink sok olvasóhoz hasonlóan nagyon szeretik Chris Carter Robert Hunter-sorozatát, így nagy örömmel fogadtuk A nyomozó című előzménykötet megjelenését. A novellából sok mindent megtudhatunk kedvenc nyomozónk pályakezdő időszakáról, amikor először kellett egy rejtélyes bűntényt megoldania a  Los Angeles-i rendőrségnél. Tartsatok két bloggerünkkel a miniturnén, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott kötetet!




Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 80 oldal
Eredeti cím: The Hunter 
Fordította: Szabó István
ISBN: 9789634528081 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Robert Huntert, minden idők legfiatalabb gyilkossági nyomozóját a Los Angeles-i rendőrségnél első napján egy egyszerűnek tűnő öngyilkossági üggyel bízzák meg. Amikor a nyomozó megérkezik a helyszénre, azonnal gyorsan gyanítani kezdi, hogy valami nincs rendben, annak ellenére, hogy az ajtó belülről volt bezárva, és a lakásból nem lehet máshol kijutni…

Véleményem:

Kicsit több, mint két évvel ezelőtt ismerkedtem meg Chris Carter Robert Hunter-sorozatával, amikor is sajátos módon nem az első résszel, hanem a sorozat hetedik kötetével csaptam bele a történetbe. Mivel a részek viszonylag lazán kapcsolódnak egymáshoz, hamar kiderült, hogy ez nem okoz igazi problémát, azóta igyekszem az első darabokat is pótolni, illetve hamarosan olvashattok a sorozat legújabb kötetéről, A gonosz nyomában című regényről is. A General Press Kiadó gondozásában nemrég megjelent a sorozat előzménykötete is A nyomozó című, vékony novella formájában, melyből jobban megismerhetjük kedvenc nyomozónk, Robert Hunter első szárnypróbálgatásait a Los Angeles-i rendőrségnél. 

Azt a sorozat ismerői ugye tudják, hogy Robert Hunter kiemelkedő intelligenciával és különleges képességekkel rendelkező nyomozó, így nem meglepő módon akkor sem volt kezdő és tétova újonc, amikor először kezdett dolgozni a rablási és gyilkossági osztályon. Ugyanakkor a novellából megtudjuk, hogy a környezete számára nagyon is szokatlan volt, hogy annak idején ilyen fiatalon került ebbe a magas pozícióba. Ott kapcsolódunk a történetbe, amikor a rendőrségen éppen egy rutinfeladatnak tűnő öngyilkossági ügyet próbálnak rásózni valakire, Hunter belépése az osztályra pedig pont kapóra jön feletteseinek: a nemszeretem munkát kire is lehetne jobban rábízni, mint a nem túl bizalomgerjesztő, nyilván fölöttébb pökhendi csodagyerekre?


Kollégái persze nem is tévedhetnének nagyobbat, Robert ugyanis se nem elbizakodott, se nem pökhendi, lelkiismeretesen és alaposan kezd bele a helyszín és a holttest vizsgálatába. Az viszont továbbra sem segíti a bizalom megerősödését, hogy Hunter szerint az eset nem öngyilkosság, legalábbis az általa tapasztaltak és a megérzései azt súgják neki, hogy itt bizony idegenkezűség van a dologban. Vajon be tudja bizonyítani Robert az igazát a kollégáinak és sikerül elkapni a tettest, ha valóban gyilkosság történt? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a 80 oldalas, rövidke, ám annál tartalmasabb történetben. 

Sok és sokféle előzménykötetet olvastam már életemben, ezekkel kapcsolatban elég vegyesek a benyomásaim, de A nyomozó mindenképpen a pozitív élmények közé tartozik. Rövid terjedelme ellenére - vagy talán éppen amiatt is - egy pörgős, íves és frappáns történetet kapunk, ami akár önállóan is tökéletes választás lehet akkor, ha ezzel a műfajjal vagy magával a sorozattal akarunk ismerkedni. Én mondjuk azt hittem, hogy kicsit nagyobb fókuszt fog kapni Robert karaktere vagy a múltja, de itt nem igazán ezen van a hangsúly, teljes egészében a nyomozás áll a középpontban, és utólag belegondolva ez jó is így, hiszen egy önmagában is értékelhető thrillert olvashatunk. Mivel tényleg nem hosszú és a szöveg is szellős, akár egy vonatút alatt vagy lefekvés után is kényelmesen el tudjuk egyhuzamban olvasni. 

Nekem nagyon tetszett A nyomozó, talán annyiban más, mint a sorozat későbbi kötetei, hogy nem olyan durva és naturális, így azoknak is érdemes próbát tenni vele, akiket eddig a véres részletek tántorítottak el. Jó volt az új regény előtt egy könnyedebb darabbal visszacsöppenni a sorozat világába, és jobban belelátni, hogyan alakult Robert első komolyabb esete a rendőrségnél. A felderítendő eset érdekes és izgalmas volt, úgyhogy összességében azt gondolom, rövidség ide vagy oda, ez a kötet is tökéletesen megállja a helyét a sorozaton belül. Kíváncsian várom A gonosz nyomábant is! :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Akár azoknak az olvasóknak is, akik eddig nem olvasták a Robert Hunter-sorozat köteteit, jó bevezető lehet a történetbe. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban híres könyves nyomozók után kutatunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig az a feladatotok, hogy a nyomozó nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Agatha Christie angol krimiírónő több regényének és novellájának főszereplője, belga származású magándetektív. Külseje nagyon jellegzetes. Alacsony termetű, rendkívül díszes és ápolt bajuszú, macskazöld szemű férfi, akinek az öltözete mindig kényesen elegáns.

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Nov.23. Könyv és más
Nov.25. Hagyjatok! Olvasok! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések