Angélique (értékelés és nyereményjáték)

 


Guillaume Musso életművéből a Park Kiadó ezúttal a szerző legeslegújabb alkotását hozta el számunkra magyar nyelven. Az Angélique-ben ráadásul már a COVID-19 járvány is megjelenik, sőt, fontos részét képezi a történetnek. Kövesd végig a turnét, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a kötetről. És ne feledd, egy példányt ki is sorsolunk a végén!





Kiadó: Park Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: Angélique
Fordította: Molnár Zsófia
ISBN: 9789633559970


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Elmulasztott ​lehetőségek és talán még beteljesülő remények.

Mathias Taillefer egy kórházi szobában tér magához. Ágya mellett ismeretlen fiatal csellista. Louise Collange önkéntesként zenél a gyógyulóknak.
Amikor megtudja, hogy Mathias rendőr, különös megbízással áll elő. A férfi először húzódozik, de lassanként felkelti érdeklődését az ügy, és egymást követik a bonyodalmak.
Így kezdődik a nyomozás, amelynek szálai leginkább befelé vezetnek, tétje pedig a megálmodott élet, a másik szívében és a világban betöltött biztos hely megtalálása.

Guillaume Musso regényről regényre különleges kapcsolatot alakít ki olvasóival. Az 1974-ben Antibes-ban született szerző diákévei alatt kezdett írni. A közönség először 2004-ben, az És azután… megjelenésekor találkozhatott vele. Majd egymást érték a regények. Mára ő a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író, aki tizenkét éve megszakítás nélkül vezeti a francia sikerlistát, és népszerűsége a világ minden táján töretlen. 2021-ben elnyerte a thriller és noir műfajában teljes életműért járó Raymond Chandler-díjat.


Véleményem:

Guillaume Musso francia író igazán különleges helyet foglal el a szívemben és a könyvespolcomon. Több, mint tíz elolvasott kötete után azt hiszem, eléggé megismertem ahhoz, hogy tudjam, mire számíthatok tőle, és ez a legtöbb esetben otthonos, biztonságos érzést nyújt az olvasás során. Bár nem mondanám, hogy minden regénye ugyanannyira tetszett, de az írásmódját, különleges ötleteit és az időnként megjelenő természetfeletti elemeit kimondottan szeretem, ahogy a védjegyévé vált idézeteket is a fejezetei elején. A legutóbbi története sajnos nem érintett meg annyira, ezért nagyon bíztam benne, hogy az Angélique ismét egy különleges élmény lesz számomra. Úgy tűnik, nekem valamiért a kék színben játszó kötetei válnak be, mert az Ott ​leszel? után ez lett a második számú kedvencem a szerzőtől. 


A történet főszereplője a negyvenes évei végén járó volt rendőrnyomozó, Mathias Taillefer, aki egy kórházi szobában csellószóra ébred. Egy tizenhét éves lány ül az ágya mellett, és kicsit sem visszafogottan arra kéri, segítsen kinyomozni, mi áll anyja halálának hátterében. Bár a férfi először vonakodik, mégis kötélnek áll, és rabul ejti az egykori sztárbalerina, Stella Petrenko sorsa. A nyugdíjazott táncosnő az erkélyéről zuhant ki, halálát tragikus balesetnek nyilvánították, lánya azonban ezt sehogy sem tudja elfogadni, és Mathias is egyre inkább úgy érzi, hogy az események mögött valami többnek is kellett állnia a puszta véletlennél. 

Ahogy beleveti magát a nyomozásba, egyre több furcsa mellékszereplő és esemény bukkan fel a láthatáron. Szerepet kap egy különc, magának való festő, akit a COVID ragad magával tragikusan korai halálát okozva, felbukkan egy törtető ápolónő, valamint Mathias múltjának egyes szereplői is. Musso elég jó abban, hogy a karaktereit érdekessé tegye a számunkra, itt is az a helyzet, hogy a rendőr élete és múltja legalább annyira elkezdett érdekelni egy idő után, mint a balerina halálának körülményei. A regény három nagyobb tartalmi egységből épül fel, és tulajdonképpen egész hamar kiderül a válasz a legnagyobb kérdésekre és rejtélyekre, de ahogy már megszokhattuk, Musso még azután is képes csavarni az eseményeken, amikor már azt hisszük, mindent megértettünk. Szereplői sorsával érzékenyen bánik, és finom szálakkal mozdítja őket egymás felé, hogy a végén egy katartikus végkifejletben egyesüljenek egymással. 

Nehéz lenne megragadni, mi is tetszett annyira ebben a regényben a szokásos dolgok mellett. A szöveg most is olvasmányos volt, a fejezetek gyorsan pörögtek, nem igazán volt lehetőség unatkozni. Talán az fogott meg leginkább, hogy a szereplőket sokkal élőbbnek éreztem, mint más történetekben, ráadásul mindannyian annyira összetettek voltak, hogy nem lehetett őket egyértelműen jónak vagy rossznak tekinteni erkölcsi szempontból. Még Stella karaktere is, akit pedig életében nem is látunk, csak visszaemlékezésekből, annyira izgalmas és sokoldalú, nem beszélve Mathiasról és a neki megbízást adó fiatal Louiseről. A nyomozós vonal is izgalmasra sikeredett, nagyon kíváncsi voltam, mi fog kikerekedni a történetből, arra pedig végképp, hogy a csattanó elsülése után még milyen meglepetéseket tartogat számunkra az író. 

Sok más regényével ellentétben ezúttal semmiféle természetfeletti elem nem került a történetbe, ugyanakkor itt is végig érződik a sors kezének hatalma. Hőseinknek végzete van, és bár rendelkeznek szabad akarattal, hogy ezzel adott esetben szembemenjenek, mégis végig azt érezzük, hogy bizonyos találkozások és sorsfordító események elkerülhetetlenek a számukra. Engem nagyon megtalált most ez a történet, gyakorlatilag két este alatt kiolvastam, és csak megerősített abban, miért érdemes a francia szerző újabb és újabb köteteit a kezembe vennem, hiszen mindig képes valami újat, szokatlant mutatni. Jó szívvel ajánlom akár azoknak is, akik még csak most ismerkednek Musso életművével. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti, ha egy izgalmas krimiben legalább akkora szerepe van az emberi sorsoknak és a szereplők egymásra gyakorolt hatásának. 

Nyereményjáték:

Guillaume Musso ezen könyve többnyire Párizsban játszódik. Játékunkban is olyan könyvekből hoztunk idézeteket, melyeknek fontos helyszíne a francia főváros. A feladatotok, hogy kitaláljátok az adott regény címét, és megírjátok nekünk azt a Rafflecopter megfelelő sorában.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
A világegyetem összetömörítése egyetlen emberi teremtésben, egyetlen emberi teremtés kitágítása egészen az Istenig: ez a szerelem.

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.30. Readinspo
11.01. Könyv és más
11.03. Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések