Szörnyek ​és Szépek - Tizenkét borzongató mese (értékelés és nyereményjáték)

  


A Jók és Rosszak Iskolája szerzője, Soman Chainani ismét a fantázia világába kalauzol el bennünket. Ezúttal ismert, klasszikus mesék átiratait olvashatjuk tőle, melyek a borzongatás jegyében íródtak. A horror műfaját kevésbé szeretőknek, de Halloween idején rémségekre vágyóknak ajánljuk. És ne feledjétek, ha velünk tartotok a turné során, lehetőségetek van szert tenni egy példányra a könyvből!



Kiadó: Menő Könyvek, 2023
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: Beasts and Beauty
Fordította: Bozai Ágota
Illusztrálta: Julia Iredale
ISBN: 9789635843015


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Azt hiszed, hogy ismered a régi meséket? Tévedsz. Semmit sem tudsz róluk.

A Jók és Rosszak Iskolája című népszerű sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal tizenkét klasszikus mesét írt át, úgy, hogy azok a mai fiatalokat is megszólítsák. A különleges hangulatú történetek mintha lelkünk legbelső zugait is ismernék, mintha közvetlenül rólunk és hozzánk szólnának…
A borzongató történetek lázadó főhőseit rejtélyes, varázslatos világ veszi körül. Mindegyikük azért küzd, hogy feltárja a szívében rejtőző igazságot, amely az élet titkát rejti… na meg a halálét.

A herceg, akit minden este meglátogat valaki…
A szépséges lány, aki úgy küzd, mint egy szörnyeteg…
A fiú, aki elhatározza, hogy nem lesz áldozat…
A boldogsághoz vezető ösvény, amely eltűnik… és később újra előbukkan.

Lapozz tovább, ha mersz…


Véleményem:

Igazán sokféle műfajt és történetet kedvelek, de ha mélyen magamba nézek, azt kell mondjam, hogy a sötét, borzongató mesék állnak a legközelebb a szívemhez. A mesék önmagukban borzasztó fontosak abból a szempontból, hogy a minket körülvevő világot megmagyarázzák és értelmet adjanak neki, ahogy indirekt módon abban is segítenek, hogy különböző történéseket feldolgozzunk vagy jobban megismerjük önmagunkat. A sötétebb mesék viszont tudnak valamit, amit habos-babos társaik kevésbé: olyan szegleteit is megvilágítják a lelkünknek, amikkel csak ritkán merünk szembenézni, ugyanakkor legalább annyira hozzánk tartoznak. Rettenetesen sokat vártam Soman Chainani Szörnyek ​és Szépek című válogatásából, hiszen mindig izgalmas ismert mesék feldolgozását olvasni, különösen, ha az (egyébként csodálatosan szép) borító borzongást és igazi rettegést ígér. A továbbiakban arról beszélnék kicsit bővebben, hogy ezeknek a várakozásoknak mennyire felelt meg a kötet. 


Az átlagon felüli minőségben kivitelezett, illusztrált kötetben összesen 12 mesét találunk. Ezek kivétel nélkül olyan történetek, melyek eredetijét jól ismerjük: Piroska és a farkas, Hófehérke, Csipkerózsika, Rapunzel, Babszem Jankó, Jancsi és Juliska, A kékszakállú herceg vára, Hamupipőke, A kis hableány, Rumpelstiltskin és Pán Péter. A felsorolt mesék nagy része szerintem egyébként is bőven magában hordozza a lehetőséget arra, hogy borzongató legyen (mint ahogy az eredetijük sokszor az is, lásd Hamupipőke vagy akár A kis hableány történetét), ugyanakkor kíváncsi voltam, hogy mondjuk egy Babszem Jankóból vagy egy Pán Péterből milyen sötét feldolgozás született. Jól bekuckóztam hát, és átadtam magam ennek a különleges kötetnek, és ha nem is lett belőle minden mese kedvenc, összességében nagyon jól szórakoztam.


A legtöbb esetben nem azt éreztem, hogy a szerző teljesen kicsavarja az eredeti meséket, inkább kiemel egy-egy szempontot, érdekesebb kérdést, majd eljátszadozik velük úgy, hogy végeredményben egy borzongató, sötét tónusú történetet kapjon. Horrornak semmiképpen nem mondanám ezeket az írásokat, de azért az abszolút helytálló, hogy felnőtt olvasóknak (vagy legalább középiskolásoknak) ajánlottak. Tetszettek a Piroskák, akik végre nemet tudtak mondani az őket feláldozó és felzabáló patriarchátusnak, szerettem Rapunzel történetét, ami Uroborosz módjára harap önmagába, vagy éppen a tengeri boszorkánnyal morális vitát folytató hableányt. A személyes kedvencem azonban a Jankó és a babszem című darab volt, szerintem ez a kötet egyik legerősebb története. Magába foglal rengeteg, a mai világban is releváns családon belüli problémát, a fiatalok útkeresését, és a választás szabadságát abban, hogy magunk döntsünk arról, kiket akarunk szeretni és a családunkká fogadni. 

Szintén különös helyet foglal el a kötetben Pán Péter történetének feldolgozása, melyet Wendy szemszögéből ismerhetünk meg. Az eredeti mese feldolgozásai többnyire arra fókuszálnak, milyen idilli lehet egy világ, amiben soha nem kell felnőni, Wendy meséje viszont megmutatja, mennyi fájdalommal és lemondással jár, ha két ember nem tud egymás mellett párhuzamosan haladni életük során. Bár szerintem ez az eredeti történetben is vastagon benne van, itt különösen sarkos Péter önzősége, ez a sötétebb mese kifejezetten arra világít rá, hogy önmagán kívül nem is képes igazán szeretni senkit, így Wendy sem lehet mellette boldog. A mese vége különösen szomorúra sikeredett, ugyanakkor tele van szépséggel és különösen érzékeny darabja a kötetnek. 


Az egyetlen dolog, ami néha kicsit kizökkentett, maga a szöveg volt, néhány szó vagy kifejezés szerintem nem egészen passzolt a kontextusba vagy a mesék világába, de ettől eltekintve nekem nagyon pozitív élmény volt ez a kötet. A hangulata borzongató volt, a történetek pedig sok szempontból elgondolkodtatók, sok rejtett magában meghökkentő ötleteket vagy szempontokat. Julia Iredale színes és fekete illusztrációi remekül kiegészítették a szöveget, azt pedig muszáj még egyszer aláhúznom, hogy ennyire igényes, szépen kivitelezett kötettel régen találkoztam, öröm ilyesmit a polcomon tudni és lapozgatni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a sötétebb történeteket vagy a mesék különböző, érdekes feldolgozásait. 

Nyereményjáték:

Játékunkban a könyvből hozunk rövid idézeteket – minden meséből csak egyet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, az idézetek mely ismert, klasszikus mese átiratából származhatnak (pl. Hófehérke, Rumpelstiltskin).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
Teljes félreértés, hogy egy lány, aki toronyban nő fel, a külső világról álmodik. Hogyan álmodhatna valaki olyasmiről, amit nem ismer?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.04. Readinspo
11.06. Könyv és más
11.09. Hagyjatok! Olvasok!
11.12. KönyvParfé
11.14. Csak olvass!
11.16. Dreamworld
11.18. Szembetűnő

Megjegyzések