Csudi, ​a pacsirta – A tél megmentése (értékelés és nyereményjáték)



Csudi, a pacsirta kalandjai folytatódnak! A lehetetlen csak egy szó történetei után a Móra Könyvkiadó már el is hozta a magyar gyerkőcöknek Alex Donovici újabb mesekönyvét, melyben Csudi a tél megmentésére siet. Az első könyvben megismert pajtások mellé pedig ebben a kötetben új barátok is csatlakoznak. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerd meg a két történetet, és a turné végén tiéd lehet egy példány a Kiadó felajánlásában.




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 128 oldal
Fordította: Koszta Gabriella
Illusztrálta: Stela Damaschin-Popa
ISBN: 9789636033811


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az erdő lakóinak életét rekkenő hőség és fullasztó füst nehezíti meg, holott már mindenki a telet várja. A szokatlan időjárás kinyomozása György úrnak, a hiú pulykának köszönhető, aki színes kupakokból készült nyakláncával felhívja magára az erdőlakók figyelmét. Vajon hova jár kincsgyűjtő portyájára György? És vajon mi minden van még ott?
A TÉL MEGMENTŐJE mesekönyvben ismét találkozhatunk Csudival, a kicsi, ám roppant bátor pacsirtával, Villámgyors úrral, a száguldozó csigával, akinek háza tele van könyvekkel, Buhuval, a vegetáriánus bagollyal és Séggel, a rettegő hollóval. Sőt megismerkedhetünk új barátjukkal is, Hópehellyel, a mindenkin segítő, titokzatos és magányos kismadárral.
A megható történetből megtudhatjuk, hogy mekkora ereje van a közösségnek, az összefogásnak és az elfogadásnak.


Véleményem:

Az idei évben az egyik legkedvesebb gyerekkönyvem Alex Donovici Csudi, ​a pacsirta – A lehetetlen csak egy szó című kötete lett (értékelésem ITT), imádtam ezt a végtelenül bájos, szerethető és érzékeny mesét a szárnyatlan pacsirtalányról. Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy egyáltalán nem kell sokat várni a következő kötetre, így izgatottan vettem kézbe a sorozat második részét, a Csudi, ​a pacsirta – A tél megmentését. Egyébként is mindig jó érzéssel tölt el, ha meséket olvashatok, de Donovici történetei számomra extra fontos mondanivalóval rendelkeznek, és olyan értékeket közvetítenek, amikre nagy szükség van a 21. században, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. 


Az előző kötetből már megismerhettük a szárnyak nélkül született, de annál nagyobb szívvel rendelkező pacsirtát, Csudit, aki számos barátra tett szert erdei kalandjai során. A második részben újra találkozhatunk a vegetáriánus bagollyal, Buhuval, Villámgyors úrral, a szélsebesen közlekedő csigával, és a kezdetben gyáva, majd bátorrá vált hollóval, Séggel. Ebben a kötetben az elsőhöz hasonlóan két nagyobb részt találunk, de most annyi különbség mutatkozik, hogy a két tartalmi egység sokkal szorosabban kapcsolódik egymáshoz, nekem legalábbis végig az volt az érzésem, hogy egy, kerek egészt alkotó mesét olvasok. Stela Damaschin-Popa cuki illusztrációi most is hangsúlyos szerepet kaptak, szerintem nagyon aranyosra sikerült minden szereplő, az egész oldalas képek pedig színes és kedves pihenőt jelentenek olvasás közben.

Az erdő madarai izgatottan várják a telet, azonban az csak nem akar megérkezni. Ehelyett egyre kínzóbb forróság és szárazság van mindenütt, ráadásul egy különös, bűzös felhő is rátelepedett az állatok otthonaira. Hamarosan kiderül, hogy a jelenség hátterében mi húzódik, sajnos ismét az emberi tevékenység az, ami katasztrófához vezethet, ha apró hőseink nem fognak össze és nem találnak ki valamit. Szerencsére nem maradnak magukra ebben a komoly feladatban, hiszen új társak is felbukkannak ebben a kötetben. A személyes kedvencem közülük Hópehely volt, aki sokáig nagyon fél attól, hogy a többi madár nem fogja elfogadni, ha megtudják, kicsoda valójában. Nagyon megható volt, ahogy Csudi próbált lelket önteni bele, hiszen ő már megtapasztalhatta, milyen jó érzés elfogadva lenni annak ellenére, hogy valamilyen hiányossággal rendelkezünk. 


A konkrét cselekményről nem árulnék el többet, hiába meséről beszélünk, számomra kifejezetten izgalmas volt, mi fog kiderülni az erdőt fenyegető veszélyről és hogyan fogják apró barátaink megoldani a helyzetet. Azt viszont mindenképpen kiemelném, hogy ebben a részben talán még erősebb volt a mondanivaló, igaz, talán valamilyen szempontból komorabb is. Már az első részben is megjelent a természetvédelem fontosságának témája, de ebben a kötetben kimondottan hangsúlyos, hogy az emberek hogyan szennyezik és pusztítják a környezetet. Más könyvek kapcsán már írtam arról, hogy szerintem ez borzasztó fontos téma a gyerekeknél, de fontos az is, hogy olyan formában tudjuk tálalni, amitől nem válik szorongató, nyomasztó kérdéssé. Ebből a szempontból ez a mese picit határeset, el tudom képzelni, hogy érzékenyebb gyerekek szomorúak lehetnek bizonyos részeitől, de ezen segít, hogy a lezárás egyértelműen pozitív és előremutató. 

Csudi karaktere szerintem sokat fejlődött. Az egy dolog, hogy elképesztően aranyos figura, akit már az első oldalakon megszerettem, de most sokkal jobban megmutatkozott, mennyi kedvesség van benne, és hogyan képes azt a sok támogatást és szeretetet, amit a barátaitól kapott, továbbadni másoknak. Ebben a történetben is fontos téma az elfogadás, minden szereplőnek megvan a maga kis különcsége (György, a pulyka például igen nehéz természet, és akkor még finoman fogalmaztam), ennek ellenére igyekeznek meglátni egymásban a jót és segíteni egymásnak. A gyógypedagógus énem pedig kimondottan ujjong, hogy ez a segítés valódi segítségként jelenik meg a könyvben, ami azon alapul, hogy a másik adottságaihoz, sajátosságaihoz alakítsuk kicsit magunkat és a világot is. Furcsa lehet, hogy egy ilyen szemlélet és mondanivaló mind benne van egy aprócska könyvben, de igaz, emiatt pedig őszintén ajánlom mindenkinek. Nagyon remélem, hogy ezzel még nem értek véget Csudi kalandjai, én biztos, hogy az összes többire is vevő leszek!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy bájos, csupaszív történetet olvasni egy különleges, bátor kismadárról és barátairól.

Nyereményjáték:

Csudi történetének nyereményjátékán minden állomáson elrejtünk nektek egy-egy karaktert a meséből a sorok közé. A feladatotok, hogy rátaláljatok az állatkákra (illetve a betűikre), és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Kalandra fel!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.09. Könyv és más
11.11. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.13. Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések