A ​gonosz nyomában (értékelés és nyereményjáték)

 


A Robert Hunter-sorozat végre új történettel gyarapodott magyar nyelven is, így bloggereink ismét kedvenc nyomozójukkal tartanak. A gonosz nyomában című regényben Robert Hunternek egy régi ellenségével kell szembenéznie, aki nem csupán véletlenszerűen szedi áldozatait, de személyes bosszút is forral. Tartsatok velünk a miniturnén, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: Hunting Evil 
Fordította: Szabó István
ISBN: 9789634527787


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hogyan pusztítasz el valakit, anélkül hogy ténylegesen megölnéd az illetőt? […] Kiüríted a lelkét, aztán megtöltöd fájdalommal… elveszed tőle azt, amit a legjobban szeret.

A főiskolán találkoztak először. A Stanford Egyetem pszichológus hallgatói közül ők bizonyultak a két legragyogóbb elmének. Aztán már ellenségként keresztezték egymás útját a Virgina állambeli Quanticóban.
Amíg Robert Hunter a Los Angeles-i rendőrség legsúlyosabb bűnügyeivel foglalkozó egységének a vezetője lett, addig Lucien Folterből az FBI által legkeresettebb, legveszélyesebb és legtöbb áldozatot ejtő sorozatgyilkos vált.
Miután Lucien három és fél évet töltött magánzárkában, egy nap végre sikerül kiszabadulnia. És sosem tapasztalt indulat forrong benne. Az elmúlt években semmi más nem járt a fejében, csakis a bosszú. Meg kell bűnhődnie és meg kell fizetnie annak, aki elvette a szabadságát.
Robert Hunter élete tehát veszélyben forog.


Véleményem:

Izgatottan vártam már Chris Carter Robert Hunter-sorozatának 10. részét, A gonosz nyomában című regényt. Lehet, hogy vannak jobb történetek a thriller műfaján belül, de a különc nyomozó figurája már nagyon a szívemhez nőtt, és már egy ideje az évem egyik fénypontja, amikor újabb kötet jelenik meg a sorozatból. A nyomozó című novellának köszönhetően tehettem egy kis kitérőt Hunter múltjába és jobban megismerhettem pályakezdő éveit, ebben a regényben pedig újra felvesszük a fonalat onnan, ahol az előző részben abbahagytuk. 


A történet azzal indul, hogy Hunter régi barátja, akit később ő juttatott rács mögé, megszökik a szigorúan őrzött börtönből három és fél év után. Lucien Foltert mindenki csak úgy aposztrofálja, hogy maga a megtestesült gonosz, ami talán kicsit súlytalannak tűnik így a 10. részben, tekintve, mennyi szörnyűséggel találkoztunk eddig a különböző könyvekben, de sok szempontból Lucien tényleg más, mint a legtöbb sorozatgyilkos. Először is, saját bevallása szerint nem pusztán gyilkos vágyból, hanem saját döntésére gyilkol, és beteges részletességgel dokumentálja elkövetett borzalmait, az áldozatokat, az elkövetések módját, és mindazt, amit a gyilkosságok belőle, mint pszichopatából kiváltanak. Ha ez még önmagában nem lenne elég, ezúttal nem csupán elborult kíváncsisága hajtja, hanem a bosszú is, amiért Hunter annak idején rács mögé juttatta. 

Őrült macska-egér harc kezdődik hát, amiben ezúttal nem csupán a los angeles-i rendőrség, hanem a rendőrbírói szervezet és az FBI is részt vesz. Az a korábbi regényekre is jellemző volt, hogy bepillantást nyerünk a gyilkos nézőpontjába és beteges gondolataiba, Lucien azonban kilóg a korábbi gyilkosok sorából. Egyrészt hihetetlenül intelligens, komoly ellenfél Robert számára, és talán most először adódott olyan szituáció a sorozatban, amikor kedvenc nyomozónk kudarcot is vall az elkövetővel szemben bizonyos helyzetekben. Folter emellett amiatt is veszélyes, hogy szinte akárhogy képes átalakítani a megjelenését, bárki személyazonosságát könnyedén felvéve, így komoly kihívás elé állítja a rendvédelmi szerveket, hogy sikerüljön megállítaniuk őt, mielőtt még több emberrel végezne. 

Ezt a részt valahogy sokkal brutálisabbnak éreztem, mint az eddigieket, de érdekes módon nem az elkövetési módok naturalitása miatt - és ez tulajdonképpen kimondottan pozitívum. Attól volt ennyire kemény ez a történet, hogy sokkal személyesebbé válik minden egyes gyilkosság, Lucien igyekszik minél jobban beférkőzni Robert életébe és gondolataiba, és elhinteni benne azt az érzést, hogy nem alkalmas arra, hogy ezt az ügyet megoldja. Eddig mindig megvolt bennem az az érzés, hogy Robert bármire képes, és különösen éles esze és kreativitása minden csávából kihúzza majd. Na, ez a bizonyosság tűnt el ebben a regényben, ami szerintem zseniális húzás volt Carter részéről. 

Végezetül muszáj egy személyes élményt is belecsempésznem az értékelésbe. Az idei Könyvfesztiválon volt szerencsém személyesen is találkozni Chris Carterrel, igaz, arra nem számítottam, hogy ehhez több, mint 4 órát kell majd sorban állnom. Ugyanakkor azt látni, hogy Chris még ennyi idő után is sugárzóan vidám, kedves és figyelmes az olvasóival, és mindenkit hatalmas szeretettel köszönt, egy nagyon pozitív élmény volt, ami csak megerősítette bennem, mennyire szívesen olvasom a történeteit. Nagyon jó volt, hogy a vele készített interjúból többet megtudhattunk a sorozat hátteréről, illetve arról, milyen tapasztalatai voltak Carternek kriminálpszichológusként a témában. Összességében nagyon elégedett voltam az új regénnyel, tetszett, hogy más volt, mint az eddigiek, ahogy az is, hogy most egészen máshová kerültek a hangsúlyok. Remélem, hogy nem kell sokat várnunk a folytatásra!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki eddig is olvasta és szerette a Robert Hunter-sorozat köteteit. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Robert Hunter-sorozat többi kötetét keressük. Minden állomáson találtok egy apró borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Nov.27. Könyv és más
Nov.29. Hagyjatok! Olvasok! - extra
Dec.01. Hagyjatok! Olvasok! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések