Almás pite (értékelés és nyereményjáték)

 


Finy Petra újabb mesekönyvvel ajándékozott meg minket, melyben ezúttal a családi ünnepek, közös együttlétek kerültek a középpontba. Az Almás pite című, gyönyörűen illusztrált kötet az egész család számára önfeledt szórakozást nyújt, és segítségével mi is feleleveníthetjük azokat a hagyományokat és szokásokat, amik jobban összekovácsolnak bennünket szeretteinkkel. Tartsatok hat bloggerünkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 88 oldal
Illusztrálta: Bogdán Viki
ISBN: 9789635684533


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mesék ​családi ünnepekről és együttlétekről

Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel.

Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni.

Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.

A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.


Véleményem:

Finy Petrától eddig még nem olvastam egy mesekönyvet sem, így örültem, amikor lehetőségem adódott pótolni ezt a mulasztást. Legújabb, Almás pite című kötetével hamar elkezdtem szemezni, egyrészt a témája miatt (számomra is fontosak az ünnepek és a családi hagyományok), másrészt a cuki és vidám illusztrációi miatt. Kíváncsian kezdtem hát olvasni a könyvben található meséket, amik elsősorban a nagycsoportos ovis és idősebb gyerkőcöket célozzák meg, de szerintem a felnőtt olvasók is szívesen megismerik majd a szívmelengető, kedves történeteket. 


Annyiból sajátos a kötet felépítése, hogy egy adott család, egész pontosan Virágék állnak a középpontjában. A legtöbb történetben persze fontos szerepet töltenek be a gyerekek, Brúnó, Betti és Bébibaba, de mivel népes családról van szó, anyukán és apukán kívül jelen vannak a történetben nagypapák, nagymamák, nagybácsik, sőt, még szomszédok és barátok is. Összesen 15 mesét találunk a könyvben, és ezek mindegyike a Virág család mindennapjairól, illetve különleges élményeiről, ünnepeiről és együttléteiről szól. Mivel szinte minden nagyobb ünnephez kapcsolódik egy-egy történet (születésnap, névnap, Húsvét vagy karácsony), akár célzottan is választhatunk a kötetből, ha éppen az aktuális eseménynek megfelelően szeretnénk esti mesét mondani, én viszont azt gondolom, az a legjobb megoldás, ha szépen sorban haladunk a mesékkel, így a család tagjait is jobban megismerjük, és a történetek is így épülnek lazán kapcsolódva egymásra. 


Azt gondolom, hogy mai, felgyorsult világunkban nem lehet elég jelentőséget tulajdonítani a közösen eltöltött, minőségi időnek. Sok családban látom, hogy még az is nehézséget okoz, hogy tagjai együtt leüljenek vacsorázni és beszélgetni, feltételezem, hogy ma már sok esemény megünneplése is jobban háttérbe szorul, mint például az én gyerekkoromban. Emiatt is tartom nagyon fontosnak ezt a könyvecskét, mert egyrészt emlékeztet arra, milyen sokat jelentenek a gyerekeknek a közös családi hagyományok, másrészt én magam is kellemes nosztalgiával gondoltam vissza azokra a családi programokra, amikor nagyon boldog voltam. Nagyon tetszett az is, hogy a fontosabb ünnepek mellett olyan történésekről is olvashatunk, melyek spontán estek meg a Virág családdal, mégis nagyon jó élmény maradt számukra. Ilyen volt például, amikor a gyerekek sünit találtak a kertben, vagy amikor egy rossz időbe fulladt nyaralás során vitorlázni és sárkányt eregetni ment a család. Hangsúlyosan megjelenik az az üzenet, miszerint nem baj, ha nem sikerül minden tökéletesen, a lényeg, hogy a családtagok szeressék egymást, és kellő humorral tudják kezelni a helyzeteket. 

A történet szereplői közül bevallom, nekem a nagyszülők voltak a kedvenceim. Nagyon tetszett a kötet nyitómeséje, melyben Nagypapa régi álma válik valóra, amikor villamost vezethet. De ugyanilyen megható volt a nagyszülők házassági évfordulójáról szóló történet és az, amikor Nagypapa arról beszél, mi a hosszú szerelem titka. Helyes volt a családi almafa meséje, és a címadó almás pite különleges története is. A mesék kivétel nélkül bájosak és jó hangulatúak, ám ez nem jelenti azt, hogy giccsesek lennének, sőt. Sokszor megjelennek komolyabb témák vagy problémák is, azonban a nehezebb helyzeteken tényleg átsegít a humor és a családtagok egymásra való odafigyelése.


Összességében nagyon szerettem ezt a mesekönyvet, jó volt megismerni a Virág családot és kicsit a tagjává válni. A kedves történeteket Bogdán Viki színes és szépséges illusztrációi teszik teljessé, nagyon mutatósra sikerült az egész kötet. Ezek után biztos, hogy nem most olvastam utoljára ebben a műfajban az írónőtől, ahogy az is, hogy a könyv sokszor elő fog még kerülni itthon a különböző családi ünnepek kapcsán.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy igazán szerethető családról és az ő kedves ünnepeiről, közös összejöveteleiről olvasni. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Bogdán Viki illusztrátor további munkáinak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné
Nov.20. - Könyv és más
Nov.22. - Csak olvass!
Nov.24. - Booktastic Boglinc
Nov.26. - KönyvParfé
Nov.29. - Fanni's Library
Nov.30. - Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések