Mamusz, ​bejgli, szerelem (értékelés és nyereményjáték)



Öt év után, legnagyobb örömünkre végre megjelent Király Anikó Strand, ​papucs, szerelem című sorozatának második része, mely a balatoni nyár után ezúttal hamisítatlan karácsonyi hangulatot ígér! Tartsatok három bloggerünkkel a Mamusz, ​bejgli, szerelem blogturnéján, és nyerjétek meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt! 




Kiadó: Menő Könyvek, 2023
Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789635844357


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​"Vadkacsa hadművelet" után pár évvel Bogi édesanyja utazási irodájában dolgozik. Bár imádja mások utazásait szervezni, az adventi vásárokkal nincs kibékülve, sőt magával a karácsonnyal is hadilábon áll, mivel gyerekkorában éppen az ünnepek alatt váltak el a szülei.
Robi, Bogi főttkukorica- és fotóbolond barátja szeretné, ha a lány átérezné a karácsony szívmelengető hangulatát. Persze ezt nem egyszerű megvalósítani, ha Bogit Bugyinak hívja a féltestvére, édesanyja körül felbukkan régi iskolás szerelme, az édesapja pedig életében először valódi majrézás tüneteit produkálja közelgő osztálytalálkozója miatt. Mindennek a tetejébe maga Robi is furcsán viselkedik, ráadásul Boginak el kell döntenie, tovább viszi-e a családi vállalkozást, és ha igen, egyáltalán melyiket?
Két jegygyűrű, egy lista, egy vizsgamunka, egy guruló és egy sima étterem, egy kemping (ami már nem romos), egy utazási iroda, egy régi és egy új szerelem, négy adventi vasárnap, no meg egy felejthetetlen karácsony a Balaton partján.

Véleményem:

A legelső regény, amit Király Anikótól olvastam, a Strand, papucs, szerelem volt (értékelésem ITT), és ez meg is alapozta a későbbi rajongásomat, ami miatt azóta is igyekszem minden könyvét beszerezni. Hihetetlen módon élveztem a vicces, szerethető és kedves történetet, ami egyszerre volt a mai fiatalokat is megszólító módon modern, az én korosztályom számára pedig nosztalgikus. Igazából már jó ideje nem is gondoltam rá, hogy érkezni fog a folytatás, amikor tehát először megláttam a Mamusz, ​bejgli, szerelem borítóját, szinte visítottam örömömben. Bíztam benne, hogy a kötet hozni fogja az első rész hangulatát, amivel kapcsolatban nem is kellett csalódnom, mégis egész más élmény volt a balatoni nyár után egy őrült, dilis és végtelenül szerethető karácsonyi történetbe csöppenni.


Bár viszonylag sok idő telt el az első rész olvasása óta (több, mint öt év), és emiatt kicsit féltem, hogy nem fogok eléggé emlékezni a szereplőkre, nagyon hamar sikerült visszarázódni a sorozat világába. Nagyon tetszett, hogy a könyvbéli karakterek számára is pont annyi idő telt el, mint nekem, tehát a korábbi tinédzserek most fiatal felnőttként térnek vissza, innen követhetjük újra nyomon az életüket. Főszereplőnk, Bogi, azóta is együtt van Robival, és sokszor őrlődik amiatt, hogy anyukája utazási cégénél dolgozzon inkább, vagy apukájának segítsen be a balatoni Vadkacsa Kempingben. De ennél is nagyobb problémát jelent számára, amikor egy raktári kutakodás során egy gyűrűt talál egy különös levél kíséretében, amit az anyukájának címeztek. Bogit bántja, hogy édesanyja titkolózik előtte, de nincs ideje sokáig ezen töprengeni, mert apukája vészhelyzetre hivatkozva a segítségét kéri. 

A vészhelyzet státusz persze erősen vitatható, főleg, miután kiderül, hogy csupán arról van szó, hogy Lázár a kempingbe szervezi a karácsony előtti osztálytalálkozót, ahol mindenáron le akarja nyűgözni régi cimboráját, a sikeres író Jácintot. Bogira hárul, hogy a szerzőt körbefurikázza a Balaton ikonikus helyszínein, ahogy az is, hogy gondoskodjon a kemping kellően karácsonyi hangulatáról. Mindez persze elég nehéz, tekintve, hogy Bogi a háta közepére sem kívánja a karácsonyt, ráadásul Jácint fia, az utálatos Marci is megkeseríti a mindennapjait. Szerencsére ebben a részben is számíthat a barátaira, és még az is lehet, hogy a végén nem is lesz olyan szörnyű a december, mint először gondolta. 

Nagyon jó volt olvasni ezt a történetet, és régi ismerősökként köszönteni újra a szereplőket. Bogi már az első részben is belopta magát a szívembe, imádtam mind a hatalmas szívét, mind a folyamatos szerencsétlenkedéseit és azt, hogy képes nevetni saját magán. A legnagyobb pozitívumnak itt is a humort éreztem, nem tudom, hogy lehet ennyi ötletet és poént egy kötetbe belezsúfolni, de gyakorlatilag a történet felét végigröhögtem. Van itt minden, betörő-fogás kacsajelmezben, egy nagynéni, akiről senki sem tudja, valójában kinek a rokona, porcelán mézeskalácsba beletört fog, és rengeteg félreértés, amit persze sikerül nagy nehezen kibogozni a könyv végére. Ami pedig a legfontosabb, hogy a sok vicces jelenet mellett most is találunk értékes mondanivalót a történetben, legyen szó barátságról, a felnőtté válás rögös útjáról, vagy a másikra való igazi odafigyelésről. 

Nagyon szépen beleillik ez a regény a karácsonyra hangolódós történetek sorába, hiszen a lapjaiból valahogy mindannyian magunkra ismerhetünk. Lehetünk megrögzött karácsony-rajongók, vagy éppen a legzordabb grincsek, biztos, hogy fogunk találni ebben a regényben olyat, amit szerethetünk, vagy ami görbe tükröt tart elénk. Olvasmányos, könnyed, mégis tartalmas kis könyv ez, tökéletes párja a nyaraláshoz ideális elődjének. Nem tudom, van-e tervbe véve folytatás, és a lezárás szempontjából nem is feltétlenül szükséges, de én titkon bízom benne, hogy egyszer még ellátogathatok szereplőinkkel a Vadkacsa Kempingbe, legyen éppen rekkenő hőség, vagy szakadó hóesés. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki egy eredeti, vicces és tartalmas ifjúsági történetet szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Király Anikó további könyvei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafllecopter-doboz megfelelő helyére! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A keddeket mindig utáltam. Értelmetlen napoknak tartottam őket, mert nem lehetett se a hét elejének, se a hét közepének, se a hét végének nevezni."


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.25. - Könyv és más
11.27. - Szembetűnő
11.29. - Csak olvass!

Megjegyzések