Föld - Kérdések és válaszok kíváncsi gyerekeknek (értékelés és nyereményjáték)

 


Az esőerdőben mindennap esik? Élhetnek kígyók az Antarktiszon? Mennyit utazik egy banán, mire eljut az asztalunkra? A Móra Könyvkiadó csodás újdonsága, a Föld - Kérdések és válaszok kíváncsi gyerekeknek című ismeretterjesztő kötet csupa hasonló kérdést jár körül, hogy kisebbek és nagyobbak jobban megismerhessék bolygónk sokszínűségét. Tartsatok három bloggerünkkel az állomásokon, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 140 oldal
Fordította: Weltler Ildikó
Illusztrálta: Richard Watson, Daniel Rieley, Mike Moran, Tim Budgen
ISBN: 9789636033651


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Miért nem esünk le a bolygóról, miközben az űrben pörög? Miért fúj a szél? Nőnek fák a tenger mélyén? Hová kerül a sok szemét? Miért mennek a repülők a felhők felett? Rengeteg izgalmas kérdés és válasz, megannyi érdekesség és különös, meghökkentő tény bolygónkról, az óceánokról. az időjárástól és a környezetvédelemről – humoros rajzokkal.


Véleményem:

Bár már nem vagyok gyerek, kíváncsi annál inkább, különösen, ha Földünkről és környezetünkről van szó. Éppen ezért nagyon szívesen olvasok gyerekeknek szóló ismeretterjesztő köteteket, mert ezekből én is mindig tanulok valami újat, és egy fárasztó nap után kimondottan jólesik a gazdagon illusztrált oldalakat lapozgatni. A Móra Könyvkiadó köteteit nagyon szeretem ebben a műfajban, így egyből lecsaptam a lehetőségre, hogy elolvassam Camilla de la Bédoyère és Philip Steele Föld - Kérdések és válaszok kíváncsi gyerekeknek című kötetét.


A könyv már megjelenésével is belopta magát a szívembe, élénk színei, mókás, mégis élethű illusztrációi vidámak és figyelemfelkeltőek, a kötet maga kemény borítós és igen masszív. A tartalomjegyzékhez lapozva láthatjuk, hogy a szerzőpáros kevés, nagyobb témakör mentén mutatja be élőhelyünket, ezek a következők:  A bolygónk, Óceánok, Időjárás, illetve Mentsük meg a Földet. Nekem picit furcsa volt először, miért pont ezek a témák lettek külön kiemelve vagy miért így történt a csoportosítás, de ahogy jobban beleástam magam, világossá vált, hogy itt kevéssé volt fontos szempont, hogy egységes rendszerbe rendeződjenek az ismeretek. Sokkal inkább egy érdekesség-gyűjteménnyel van dolgunk, ahol szinte elárasztanak majd minket a különféle ismeretek és kevéssé tudott információk. 


A kötet lapjain többek között olvashatunk a Föld kialakulásáról, a tektonikus lemezekről, sivatagokról és esőerdőkről, a tengeri élővilágról és a különféle időjárási jelenségekről is. Nálam mindig hatalmas piros pont jár azért, ha egy gyerekkönyvben olyan állatokról vagy növényekről olvashatok, melyek kevéssé ismertek vagy népszerűek, hát itt aztán nem volt hiány furcsa jószágokból sem! Szerepel benne kocsonyahal (ha esetleg nem tudjátok, melyik az, nézzétek meg, szerintem borzasztó mókás!), lunda, bőgőmajom vagy éppen jetirák, csupa olyan élőlény, ami érdekessé és színessé teszi a világunkat. Tetszett, hogy a leíróbb, informatívabb részek mellett tényleg sok a kis színes érdekesség, illetve eldöntendő kérdések is, amiket feltehetünk a gyerkőcöknek (például mi a jobb, ha a lábadat egy tisztítóhal rágcsálja, vagy egy soksertéjű féreg csiklandozza?:))

Manapság már nem nagyon lehet magára valamit is adó gyerekkönyvet elképzelni a témában anélkül, hogy ne kerülne szóba a fenntarthatóság vagy a környezetvédelem. Ebben a könyvben is fontos szerepet kap, hogyan szennyezzük a Földünket, de emellett persze a különböző megoldási javaslatok is, hogy mivel segíthetünk. Nekem itthon elég komoly dilemma, hogy lehet ezt a témát úgy napirenden tartani, hogy közben ne okozzon klímaszorongást, ebből a szempontból szerintem megfelelő volt a könyv hangvétele, stílusa. Ha valami hiányosságot kellene megemlítenem, talán csak az lenne, hogy sok helyen éreztem kicsit ömlesztettnek a tartalmat, de ha az a cél, hogy esténként csak fellapozzunk egy kötetet és elolvassunk belőle egy-két érdekességet, akkor ezt sem mondanám különösebben bajnak. 


Összességében nagyon szerettem ezt a kötetet is, az illusztrációk és a különleges, ritka állatfajok teljesen levettek a lábamról. Újból rácsodálkoztam arra, mennyire különleges bolygón élhetek, ahol annyira sokszínű és érdekes az élővilág. Kisiskolás gyerekeknek szerintem szuper olvasmány, mi is egyszer már átrágtuk magunkat rajta itthon, de úgy gondolom, sokszor elő fog még kerülni a jövőben. Ha valaki szeretne érdekes, informatív és izgalmas ismeretterjesztő kötetet választani Mikulásra vagy karácsonyra, szerintem szerezze be nyugodtan, nem fog csalódni!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Kisiskolás kortól felső korhatár nélkül mindenkinek, akit érdekel Földünk és környezetünk, és szívesen olvas különleges állatokról, jelenségekről érdekességeket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Móra Könyvkiadó többi újdonságának a nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.01. Könyv és más
11.03. Veronika's Reader Feeder
11.05. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések