Selma ​Lagerlöf - A Nobel-díjas írónő, aki szabadon élt, és megalkotta Nils Holgerssont (értékelés és nyereményjáték)

 


Nils Holgersson kalandjairól már mindenki hallott, a történetet megálmodó Selma Lagerlöf élete azonban talán kevéssé ismert a szélesebb olvasóközönség előtt. A Kossuth Kiadó idén elhozta a magyar olvasóknak Charlotte von Feyerabend életrajzi regényét, melyben a Nobel-díjas svéd írónő életébe próbál betekintést engedni. A Blogturné Klub három bloggere eredt az életút nyomába, tarts velünk a turnén, vegyél részt játékunkon és a turné végén tiéd lehet egy példány a kiadó felajánlásában!








Kiadó: Park Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: Selma Lagerlöf
Fordította: Tuza Csilla
ISBN: 9789635449422


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amikor Selma Lagerlöf elkezdi Stockholmban a tanárképző főiskolát, csomagjában boldog gyermekkorát viszi magával. Egy hajadonnak a diploma megszerzése az egyetlen lehetőség arra, hogy anyagilag függetlenné váljon. Selma soha nem akart férjhez menni, de az írói pálya egész más! Azonban az odavezető út hosszú és nehéz. Otthonát, a Mårbackában fekvő paraszti birtokot – az adósságok miatt – el kell adni, de a legfontosabb dolgot soha nem veszíti el: az önmagába vetett hitét. Elbeszélései megtörik az irodalmi konvenciókat, a társadalmi szabályok határát feszegetik, amivel az írónő kihívja maga ellen a férfiak haragját. 1909-ben a nők közül elsőként kapja meg az irodalmi Nobel-díjat, és Nils Holgersson alakjával az egész világon felébreszti a Svédország iránti vágyakozást. Imád utazni, és szerelmi háromszögben él annak minden magasságával és mélységével.

Charlotte von Feyerabend életrajzi regényében Selma Lagerlöf nyomait követi, aki egyenesen Svédország lelkéből írta történeteit.



Véleményem:

A Kossuth Kiadó Különleges sorsok – Regényes életek című sorozatából már több kötetet is olvastam, és mindig felcsillan a szemem, ha egy újabb, inspiráló alakot látok meg a borítókon. Selma ​Lagerlöf egy kicsit kilóg a sorból abból a szempontból, hogy még soha nem olvastam tőle semmit, viszont gyerekkoromban nagyon szerettem a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című rajzfilmsorozatot. Kíváncsi voltam hát, milyen élete, sorsa lehetett annak az írónőnek, aki megálmodta és papírra vetette Nils alakját, és persze azt is reméltem, hogy a korabeli Svédországról és a művészeti aktivitásról is többet megtudhatok. Bár Charlotte von Feyerabend könyve kicsit lassabb és nehezebben emészthető volt számomra, mint amit ideálisnak gondolnék, de az biztos, hogy rengeteg érdekességet megtudhatunk belőle a híres, Nobel-díjas írónőről. 


Történetünk 1888-ban kezdődik Mårbackában, ekkor főhősünk harminc éves. Éppen egy szomorú jelenet tanúi lehetünk, ugyanis Selma gyerekkori otthonát pakolják ki éppen, apjuk adósságai miatt a családnak meg kellett válnia a szülői háztól. De nincs időnk sokáig szomorkodni, ugyanis viszonylag hamar továbbhaladunk az írónő életének egy következő fejezetébe. Ekkor már megjelent első regénye, a Gösta ​Berling, ami ugyan nem aratott egyértelmű és egyhangú sikereket a kezdeti időkben, mégis visszavonhatatlanul elindította Selmát azon a pályán, ahol már komolyan kellett őt íróként venni, és amelynek köszönhetően számos értékes kapcsolatra tett szert a svéd irodalmi körökben. Hamar kirajzolódik előttünk a határozott, állhatatos nő alakja, aki ugyan tanítónőként kezdi pályáját és fontos is számára a nevelés kérdése, mégis gyerekkora óta tudja, hogy neki az írással kell foglalkoznia, és ki kell követelnie magának a helyet egy olyan világban, ahol azért még ezekben az időkben bőven a férfiak dominanciája uralkodott. 

A regényben Selma irodalmi munkássága mellett legalább olyan fontos szerepet tölt be a magánélete is, pontosabban a fontosabb emberi kapcsolatai. Miután megismerkedik a szintén író Sophie Elkannal, életre szóló barátság veszi kezdetét, ami egy idő után többet is kezd jelenteni a két nő számára. Kapcsolatukban nagyon fontos szerepet töltenek be a lelki rezdülések, egymás művészetének, kibontakozásának a támogatása, ragaszkodás és elengedés szép kettősét követhetjük nyomon kettejük között az évek múlásával. Közben persze más szereplők is belépnek a képbe, romantikus értelemben is, de alapvetően az volt a benyomásom a könyv alapján, hogy Selma a romantikus kapcsolataiban sem feltétlenül a mindent elsöprő szerelmet kereste, sokkal inkább a szellemi és lelki kötődést, hogy megoszthassa mással is álmait és elképzeléseit. 

A történet legizgalmasabb részei számomra akkor következtek, amikor főhősünk elkezd Nils Holgersson történetén dolgozni. Nem tudtam korábban, hogy ez a könyv eredetileg nem mesének indult, hanem iskolás gyerekek részére készült tankönyvnek, melynek célja az volt, hogy a diákok számukra is élvezetes módon, befogadható nyelvezettel ismerkedjenek meg a svéd kultúrával, történelemmel és földrajzzal. Neveléstudománnyal foglalkozó emberkeként kimondottan izgalmas volt arról olvasnom, hogyan jelentek meg a reformpedagógiai elméletek a korabeli Svédországban (időben kicsivel járunk azután, hogy Ellen Key megjelentette A gyermek évszázada című, mérföldkőnek tekinthető munkáját), és hogy milyen pedagógiai gondolkodók hatottak Lagerlöfre és végső soron a Nils Holgerssonra is. Ezek után most már nem halogathatom tovább, hogy el is olvassam az említett művet, ha már eddig kimaradt az életemből.

Összességében elég vegyesek a benyomásaim Charlotte von Feyerabend regényéről. Egyrészt annak nagyon örülök, hogy többet megtudhattam a híres írónőről, a regény lapjain pedig sok nagyszerű vidéket, tájat ismerhetünk meg hőseink utazásait követve. Tetszett az is, hogy a regényben sok eredeti szöveget olvashatunk, például Selma Lagerlöf levelezéséből. Ugyanakkor sokszor éreztem lassúnak a fejezeteket, és többször előfordult, hogy elvesztettem az érdeklődésemet olvasás közben. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy akit érdekel a téma, mindenképpen érdemes próbát tennie vele, én nagyon örülök annak, hogy ismét egy különleges életutat ismerhettem meg.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szívesen megismerné jobban Selma Lagerlöf életét és munkásságát, vagy csak szeretne elmerülni a 20. század eleji svéd irodalmi világban és tájakban. 

Nyereményjáték:

A könyvhöz kapcsolódó nyereményjátékban a svéd művészvilágba invitálunk Titeket. Minden állomáson találtok egy rövid életrajzi részletet valamely svéd művész, alkotó életéről. A feladatotok, hogy kitaláljátok, kiről van szó és a nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
1981-ben született svéd bestseller szerző, blogger és rovatvezető. Művei nemcsak Svédországban népszerűek, könyveit eddig 25 nyelvre fordították le, melyek közül az egyikből adaptációt is forgattak Tom Hanks főszereplésével.

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.31. - Szembetűnő
11.02. - KönyvParfé
11.05. - Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések