Bűnös ​szívünk mélyén (értékelés és nyereményjáték)

 

Melissa Albert regénye, a Bűnös ​szívünk mélyén igazi borongós, mágiával és borzongással átitatott olvasmány. A tizenhét éves Ivy élete fenekestül felfordul, amikor egy rosszul sikerült buli után egyre különösebb és hátborzongatóbb dolgok történnek a környezetében. A szálak édesanyjához vezetnek, így ahhoz, hogy megérthesse a jelent, meg kell ismernie a múltat is, és azokat a titokzatos erőket, amik mindkettejük életére hatással vannak. Ha kíváncsiak vagytok, tartsatok három bloggerünkkel az állomások során, és nyerjétek meg az Agave Könyvek által felajánlott példányt!



Kiadó: Agave Könyvek, 2023
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: Our Crooked Hearts
Fordította: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789635981854


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​buliból hazafelé tartva a tizenhét éves Ivy és jövendőbeli expasija majdnem elgázolnak egy meztelen, fiatal nőt egy fákkal övezett út közepén. És ez csak a kezdete az egyre hátborzongatóbb eseményeknek. Ivy hamarosan meghökkentő dolgokra figyel fel otthon is: egy döglött nyulat talál a kocsibejárón, majd anyja bizarr főzetét a kertben elásva, de kisvártatva előkerül egy gyermekkori kincses doboza is a szülei gardróbszéfjéből.

Hamarosan a felszínre bugyognak Ivy titkolózó anyja múltbeli titkai. Mit követett el annak idején? És mi van, ha a természetfeletti erők, amelyekkel tinédzserkorában dacolt, most visszatérnek, hogy mindkettejüket kísértsék? Ivynak válaszokra lesz szüksége, ha el akarja kerülni a vészesen közelgő sötétséget. A részben Ivy jelenkori, külvárosi otthonában, részben pedig anyja mágiával átitatott, 1990-es évekbeli Chicagójában játszódó történet boszorkányos lendülettel, letehetetlenül száguld izgalmas befejezése felé.

Melissa Albert regénye titkokkal, hazugságokkal, rossz döntésekkel és veszélyes mágiával szőtt paranormális fantasy, ami a horror eszköztárából sem rest válogatni.

Véleményem:

Ilyenkor ősszel, Halloween környékén kimondottan szeretek sötétebb, borzongatóbb történeteket olvasni. Amikor először olvastam el Melissa Albert Bűnös ​szívünk mélyén című regényének fülszövegét, éreztem, hogy ez nekem való történet lesz, bár ekkor még nem tudtam egész pontosan, mire számíthatok majd. Mindenesetre a mágia, boszorkányság és rejtély hívószavak bőven elégnek bizonyultak, hogy próbát akarjak tenni. Az olvasás élménye aztán sajátosan alakult. Hosszú ideig gyűrtem a könyv első felét, és már kezdtem megijedni, hogy mellényúltam a választással, aztán egy ponton olyan elemi erővel robbant be a történet, hogy gyakorlatilag le sem tudtam tenni. 


A történet elején megismerjük főhősünket, a tizenhét éves Ivy-t, aki éppen egy buliból tart haza a pasijával. Útjuk majdnem balesetbe torkollik, amikor a jármű előtt váratlanul felbukkan egy fiatal, meztelen nő, aki meglehetősen zavartan viselkedik, mégis úgy tűnik, mintha ismerné Ivy-t. A lány élete ettől a ponttól kezdve furcsa és sötét fordulatot vesz: rejtélyes dolgok történnek körülötte, úgy érzi, mintha valaki folyamatosan figyelné, ráadásul egy nap édesanyja is eltűnik otthonról, akivel ugyan régóta nem felhőtlen a viszonya, de valószínűleg kulcsszerepet játszik az események alakulásában. Ettől kezdve két idősíkon keresztül követhetjük a történetet, egyrészt Ivy jelenben játszódó szálával, másrészt anyukája, Dana fiatalkori emlékeivel. 

Kezdetben sokkal izgalmasabbnak találtam a múltban játszódó eseményeket. Dana tizenéves korában ébredező erőt fedez fel magában, majd legjobb barátnőjével együtt kezdik egyre inkább felfedezni a mágiát és az okkultizmust. Egy nap megismerkednek egy harmadik lánnyal, akinek hatalomvágya és éhsége talán túl messzire megy, ezzel veszélybe sodorva mindannyiukat. A jelenben Ivy próbálja értelmezni a körülötte zajló eseményeket és válaszokat kapni, de mivel nem számíthat senkire önmagán kívül, ez nagyon lassan és nehezen sikerül - talán pont emiatt éreztem én is kicsit nehézkesnek a könyv első felét -, ahogy azonban a két szál szép lassan elkezd kapcsolódni egymáshoz és az események felgyorsulnak, olyan izgalmassá válik a történet, hogy lehetetlen abbahagyni. 

A mágia és a boszorkányság manapság az egyik legnépszerűbb téma, számos ifjúsági és fantasy történet épül e köré a téma köré. Azonban borzasztóan kevés az olyan irodalom, ami ne a varázslatos, elbűvölő vagy trendi oldalát mutatná meg az okkultizmusnak, hanem a sötétséget, a veszélyeket, és azt az erőt, ami elevenen felfalja gyakorlóját. Ebből a szempontból hiánypótlónak érzem ezt a regényt, úgy hiányzott már egy igazán félelmetes és sötét boszorkányos történet, mint egy falat kenyér. És ha ez nem lenne elég, Melissa Albert szerintem csodálatosan ír, a szöveg legtöbbször szépirodalmi minőségű, ezzel is aláhúzva a téma és a mondanivaló súlyát. Ivy kezdetben nem tűnt számomra erős karakternek, amikor azonban kiderül pár dolog róla és ő maga is jobban megérti a körülötte zajló történéseket, szép lassan felnő a feladathoz, és egy igazán erős, határozott fiatal lány bontakozik ki előttünk. A történet lassan és apránként építkezik, és ha nem is kimondottan váratlan fordulatokat, de sok olyan momentumot rejt, aminek az olvasása közben erősen izgulhat az ember. 

Még a kezdeti nehézségekkel együtt is azt mondom, hogy ez egy igazán különleges történet, tele igazi sötétséggel és mágiával. Ez a mágia pedig egyetlen percig sem öncélú, hiszen végső soron azt a célt szolgálja, hogy rámutasson, milyen árat képes megfizetni az ember azért, amit akar, vagy milyen áldozatokat meghozni azokért, akiket szeret. Ha valaki hozzám hasonlóan egy olyan regényt keres, amiben a boszorkányság nem jópofa látványosság, hanem igazi mélységekkel rendelkező erő, amit egyaránt lehet jóra és rosszra használni, az nem fog csalódni, vágjon bele nyugodtan! 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igazán sötét, borzongató atmoszférájú boszorkányos könyvet szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban az Agave Könyvek további újdonságainak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Van valami az emberek tekintetében, amikor elhatározásra jutnak. Semmi fizikai, inkább valamiféle hatodik érzék, mint amikor az ember a tarkóján érzi, hogy valaki nézi.”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.15. Utószó
11.19. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések