Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá tesz (értékelés és nyereményjáték)

 

A meghittség művészete, a lélek otthonossága? Ismerd meg az életérzést, ami a dánokat a világ egyik legboldogabb nemzetévé emelte. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kiadványban Te is megtalálhatod, milyen apróságok lehetnek elegendőek ahhoz, hogy az élet boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehessen. Kalauzunk pedig ki más lehetne, ha nem egy boldogságkutató? Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerd meg Meik Wiking könyvét - a turné végén pedig meg is nyerheted a könyvet a Kiadó felajánlásában.



Kiadó: Kossuth Kiadó, 2023
Oldalszám: 288 oldal
Eredeti cím: The Little Book of Hygge 
Fordította: Vágó Nándor
ISBN: 9789630988759


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.


Véleményem:

Korábban már több könyvet is olvastam Meik Wikingtől (konkrétan Az emlékteremtés művészetét és A hygge otthont), viszont pont leghíresebb, Hygge című kötete mostanáig kimaradt. Az új kiadásnak köszönhetően végre pótolhattam a lemaradást, és igazság szerint nem is találhattam volna jobb időpillanatot arra, hogy elmerüljek a dánok otthonosságában és meghittségében. A november számomra az a hónap, ami már nem rendelkezik annyira az ősz színes csodáival, viszont még az advent várakozását is nélkülözi, így minden extra muníció jól jön, hogy ezek ellenére is kicsit megálljak és ünnepélyesebbé tegyem a hétköznapokat. 


A szerző a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatójaként már régóta keresi a választ arra, miben és hogyan lehet mérni a boldogságot, mi az oka annak, hogy egyes nemzetek (történetesen a dánok) sokkal boldogabbnak vallják magukat más népeknél. Számomra már az önmagában nagyon érdekes, hogy van olyan ország, ahol ennek a témának egy külön intézetet szentelnek, így reméltem, hogy a kötetben olvashatok kicsit ezeknek a kutatásoknak a hátteréről és eredményeiről. Ez meg is valósult, hiszen a könyv bevezető része éppen erről szól, megállapítva, hogy a dán boldogság egyik kulcseleme a hygge, ez a nehezen lefordítható, mégis oly sok jelentőséggel bíró fogalom. A hygge nagy vonalakban otthonosságot, meghittséget és biztonságot jelent, egyfajta érzés vagy életmód, és hozzákapcsolódik rengeteg kisebb-nagyobb dolog, ami segít ezt az érzést előidézni. A könyv további fejezeteiben ezekről olvashatunk részletesebben. 

Megtudhatjuk például, hogy a dánok számára és a hygge-ben milyen kulcsfontosságú szerepe van a fényeknek, gyertyáknak és a megfelelő megvilágításnak, ami nem csoda, hiszen Dánia nem éppen a napos időjárásáról híres. Külön fejezetben olvashatunk a lakberendezésről, az ételekről és italokról, vagy akár a különböző szabadidős elfoglaltságokról, amik beépítése az életünkbe mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy boldogabbak legyünk. A könyv egyik fontos megállapítása, hogy a boldogság egyik legfőbb tényezője az, hogy milyen minőségű társas kapcsolatokkal rendelkezünk, így természetesen ezzel kapcsolatban is olvashatunk hasznos tippeket. Nagyon tetszett, hogy a leíró részek mellett praktikus dolgokat is találunk a kötetben, például igazi dán finomságok receptjeit vagy dekorációs ötleteket, ezek között biztosan lesz olyan, amit ki fogok itthon próbálni. Ráadásul az is fontos üzenet, hogy nem kell sok pénz ahhoz, hogy valami hygge legyen, hiszen itt nagyobb szerepet játszanak az egyszerű, természetes, barátságos, otthonos, régi, kézzel készült tárgyak, vagy az olyan programok, amiket otthon is meg tudunk valósítani.

Arra jöttem rá olvasás közben, hogy én már azelőtt is a hygge szellemiségében alakítottam az életemet és az otthonomat, hogy tisztában lettem volna a fogalom jelentésével. Imádom a hangulatos fényeket, a puha takarókat, teázni egy jó könyvvel, társasjátékozni a szeretteimmel, kenyeret sütni, lekvárt eltenni, vagy éppen előszedegetni a régi fényképeket. Ugyanakkor a felgyorsult világnak és a felnőtt életnek köszönhetően hajlamos vagyok megfeledkezni arról, hogy ezek a pillanatok mennyire fontosak, és akkor is meg kell magunkat ajándékozni velük, ha úgy érezzük, nem férnek bele a mindennapjainkba. Talán tűnhet úgy, hogy ez az egész hygge-láz egy nagy lufi, amiben elmond az író pár magától értetődő dolgot, de szerintem ennél többről van szó. Lehet, hogy tudjuk, milyen lenne a kellemes környezet vagy a megfelelő időtöltés számunkra, de egész más ezt egy rendszerbe ágyazva olvasni, ráadásul azzal együtt, hogy milyen kutatási eredmények támasztják alá az állításokat.


Összességében tehát nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, nekem most kifejezetten segített abban, hogy kicsit visszavegyek, és tudatosan figyeljek arra, hogy ne hagyjam magam bedarálni, pláne a karácsonyi hajtás előtt. Maga a könyv egyébként gyönyörűséges, letisztult, hangulatos képekkel gazdagon illusztrált, a kutatások ismertetésénél pedig szemléletes és kedves ábrákkal. Nem akarja megváltani a világot, viszont rengeteg olyan ötletet kínál, amiből ha csak párat megvalósíthatunk, biztos, hogy hangulatosabbá tehetjük az otthonunkat, kellemesebbé az esténket egy fárasztó munkanap után, vagy tartalmasabbá az emberi kapcsolatainkat. Tökéletes ajándék lehet karácsonyra. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy kicsit lelassulni, és jobban megérteni, mit csinálnak máshogy a világ legboldogabb emberei. 

Nyereményjáték:

A turnéhoz kapcsolódva ellátogatunk Dániába, így minden állomáson találtok egy-egy kérdést az országhoz kapcsolódóan. A feladatotok, hogy a választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Kellemes kalandozást!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
1965-ben született dán színész, aki 2012-ben a Cannes-i fesztiválon a legjobb férfi színész díját zsebelhette be A vadászat című filmben nyújtott alakításáért. Az utóbbi években láthattuk a Legendás állatok: Dumbledore titkai és az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmekben.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.16. Könyv és más
11.18. KönyvParfé
11.20. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések