Lopotnyik (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra Könyvkiadó gondozásában új kiadásban olvashatjuk Böszörményi Gyula mindent is megoldó macskája, Lopotnyik kalandjait. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével a Pukkancs utcába, ismerkedjünk meg közösen az 5. számú ház lakóközösségével és eredjünk azoknak a kalamajkáknak a nyomába, melyekbe Lopotnyik és a ház kis lakója, Luca keveredik. A turné végén tiétek lehet a könyv egy példánya is!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 136 oldal
Illusztrálta: Szőnyi Gergely
ISBN: 9789636033958


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hogy mi minden történik a Pukkancs utca egyik vénséges vén bérházában, azt csak Lopotnyik tudja. Meg a barátja, Luca.
Lopotnyik, ha még nem mondtam volna, egy macska. Kopott szőrű, tépett fülű, kalandkereső kandúr, akinek meg sem rezzen a bajsza, ha egy hatalmas, rőtvörös patkánnyal, gonosz vicemanóval, vagy ősöreg, bugyborgó rémbanyával kell szembeszállnia. A ház boszorkánya, Topsics néni is segít neki néha amikor éppen akar.
Lopotnyik és Luca furfangos vagy éppen szívszorító kalandjai során a sok mogorva, magának való lakó is összebarátkozik, és édes-habos málnaszörpből is folyik elég!


Véleményem:

Nagyon messze vagyok még attól, hogy Böszörményi Gyula teljes életművét megismerjem, de időről időre igyekszem sorra keríteni valamelyik kötetét, hiszen nagyra tartom fantasztikus, érzékeny látásmódja, csodás humora és szókincse miatt. A komorabb hangvételű Kucó ​és más életszilánkok után ezúttal egy mesekönyvön volt a sor, melynek főhőse egy igazán különleges képességekkel és problémamegoldó készséggel felruházott macska. Több sem kellett nekem ahhoz, hogy el akarjam olvasni a Lopotnyikot, amiről már az első oldalak után biztosan tudtam, hogy kedvenc lesz.


A kötetben összesen 12 rövidebb mesét találunk, bár az elején én még nem tudtam, hogy összefüggő történetet, vagy lazábban kapcsolódó darabokat fogok olvasni (menet közben kiderült, hogy inkább az utóbbiról van szó, bár mindenképpen érdemes sorban olvasni őket). Rögtön az első fejezet címe - Lopotnyik és a banyabú-dugó - sejteti, hogy egy igazán fantáziadús, varázslatos világba csöppenünk, és hamarosan azt is megtudjuk, hogy ezek a kalandok egész pontosan a Pukkancs utca 5.-ös számú házban fognak játszódni. Az elbeszélő macskahaverja, Lopotnyik történeteit meséli el, kezdve azzal, amikor a kicsit megviselt, utcán edződött kandúr megorrontja, hogy az említett házban valami nem stimmel: bár közelednek az ünnepek, mégsem készül senki a karácsonyra, ennek pedig alaposan utána kell járni, hiszen cseppet sincs rendjén. 


Lopotnyikkal együtt megismerjük a ház igen színes lakóközösségét. Akad itt egymással zsémbelő házaspár, egy idős házmester a hajadon lányával, egy kicsit sok sört fogyasztó úr, egy igen népes nagycsalád, és egy hatéves kislány, Luca és a családja. Ja, és persze ne feledkezzünk el Topsics néniről sem, aki minden valószínűség szerint boszorkány, de ez nem mindig olyan nagy baj, mint ahogy elsőre hangzik. Luca és Lopotnyik hamar megtalálja a közös hangot (köszönhetően annak, hogy macska főhősünk beszél kislányul), a kislány pedig elpanaszolja új barátjának, hogy ebben a házban már 80 éve nem ünneplik a karácsonyt. A bátor kandúr persze rögtön a dolgok nyomába ered, és némi turpisságnak és varázslatnak köszönhetően egykettőre megoldja az esetet. Ekkor már egyértelmű volt, hogy nem ez a történet lesz a könyv fő témája, hanem több rövid kis eset, amit a szerző elmesél, és amik mind azzal kapcsolatosak, hogy a mókás kis páros hogyan oldja meg a házban felmerülő furcsábbnál furcsább problémákat. 

Sok mesekönyvre jellemző, hogy főhősei különféle kalandokba keverednek és problémákat oldanak meg, de bevallom, ilyen gazdag fantáziával és ehhez hasonló színes ötletekkel ritkán szoktam találkozni. Van itt macska-meghajtású áramfejlesztő, bosszúszomjas patkány, háborúra készülő zöldségek, csak kapkodtam a fejem, hogy a szerző még mindig képes valami új, egészen őrült ötlettel előállni. Bár a mesék szerves része a varázslat, nekem nagyon tetszett az is, hogy végig életszagú maradt a kötet, hiszen a házban élő emberek, a mindennapos történések és a problémáik valósak, és sok olvasó számára ismerősek lehetnek. A másik dolog, amit nem lehet eléggé dicsérni, a könyv nyelvezete, fantasztikusan változatos és ötletes kifejezésekkel van tele a történet, én nem egyszer hangosan felrötyögtem, miközben olvastam (és biztos, hogy be fogom építeni a böhömködés szót az aktív szókincsembe). 


Mivel az egyes mesék vagy fejezetek nem túl hosszúak, akár szép sorban elolvashatjuk őket esténként, bár gyanús, hogy idősebb olvasók egyhuzamban kívánják majd inkább fogyasztani, ahogy én is tettem. Az egész kötet nagyon olvasmányos, szórakoztató, tele szeretettel, humorral és életigazságokkal, éppen ezért teljesen mindegy, milyen életkorban olvassuk, biztos, hogy mindenki megtalálja benne a maga mondanivalóját. Szőnyi Gergely hol fekete-fehér, hol színes illusztrációi nekem nagyon tetszettek, sokat hozzáadtak az olvasás élményéhez. Összességében borzasztóan örülök, hogy ez a könyv a kezembe akadt, most azt érzem, igazi családi darab lesz, amit többször elő fogunk venni az évek során, én pedig hálás lehetek Böszörményi Gyulának, hogy ilyen különleges történetekkel ajándékozott meg minket. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy csupaszív, humoros és ötletes mesekönyvet olvasni egy különleges macskáról és egy szeleburdi lakóközösségről. 

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban a Móra Könyvkiadó gyerekkönyvei között csemegézünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a kiadó nemrégiben megjelent könyveinek valamelyikéből. A feladatotok, hogy a könyv címét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Egyszer volt, hol nem volt, kelettől nyugatra, nyugattól délre, valahol az Egyenlítő mentén volt egy nagyon boldog kis ország. Hintaország volt a neve. Nem élt benne olyan szegény ember, akinek ne lett volna legalább háromféle hinta az udvarában.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.10. Könyv és más
11.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.14. Veronika's Reader Feeder

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések