A ​macska, aki zent tanított (értékelés és nyereményjáték)

 


James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt már bemutattuk nektek korábban két kötet kapcsán is, most pedig egy új szereplőt, Macskát fogadjuk társunkul zen kalandozásaink során. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.



Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 176
ISBN: 9789635684335
Eredeti cím: The Cat Who Taught Zen
Fordította: Laik Eszter
Illusztrálta: James Norbury


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.
Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.

Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.

Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.

De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.

Véleményem:

Nagyon megszerettem James Norbury köteteit az elmúlt években, mind a Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány (értékelésem ITT), mind Az utazás (és ITT) értékes darabjai a könyvespolcomnak. Igazán megörültem hát, amikor először megláttam, hogy újabb könyvvel gyarapodik a sorozat, ezúttal viszont a már jól ismert szereplők helyett egy új figura, nevezetesen egy macska lesz a középpontban. Macskarajongóként több sem kellett, hogy repüljön a kívánságlistámra, és alig vártam, hogy egy csendes, nyugodt pillanatban átadhassam magam a kis csodának, amit ezek a kötetek szoktak jelenteni. 


A ​macska, aki zent tanított felépítése és hangulata nagyon hasonló az elődeihez, tulajdonképpen itt is egy összefüggő történetet kapunk, melynek olvasása során egyrészt kis példázatokon keresztül jobban megérthetjük a zen szellemiségét, másrészt gyönyörködhetünk a csodaszép, keleti művészetet idéző illusztrációkban. Ennek a kötetnek a főhőse a Macska, aki saját spirituális utazásának történetét meséli el. Miután úgy érezte, eleget tapasztalt az élet dolgairól, elhatározta, hogy felkeres egy különleges, szent fenyőfát, melynek ágai között meg lehet lelni a valódi bölcsességet. 

Útja során a Macska számos másik élőlénnyel találkozik, egy hollóval, egy majommal, egy farkaskölyökkel, egy teknőssel és egy tigrissel is, mi pedig röviden követhetjük a köztük zajló interakciókat, párbeszédeket. A különféle állatok szimbolikusan olyan problémákat jelenítenek meg, melyekkel az emberek is szembesülnek mindennapjaik során. Legyen szó az anyagi javak felhalmozásáról, a folyamatos agyalásról, vagy éppen a halogatásról, csupa olyan jelenséggel találkozunk, amik minket is akadályozhatnak abban, hogy igazán elcsendesedjünk és megtaláljuk a békénket. A Macska minden állatnak igyekszik segíteni, és példákon, meséken keresztül rávilágítani arra, min kell változtatniuk ahhoz, hogy boldogabbak legyenek. 


Különleges fordulat a kötetben, amikor a Macska már az útja végéhez közeledik, és az élet neki is görbe tükröt tart: bár azt hitte, már elérte a megvilágosodást és minden tudással rendelkezik, kiderül, hogy még neki is bőven van mit tanulnia, és jobban odafigyelnie arra, mire is van szüksége valójában. Na de ennél többet nem is árulnék el erről, hiszen érdemes magunknak felfedezni a különleges mesét, amivel Norbury  megajándékozott minket. Eddig is nagyon tetszettek az író saját illusztrációi, de most folyamatosan rácsodálkoztam arra, mennyire szépek az akár rajzolt, akár festett képek a kötetben. Stílusukban tökéletesen megidézik a keleti műalkotásokat, békességet árasztanak és nagyszerűen feldobják a történetet. 


Összességében nekem ez a kötet is nagyon tetszett. Felmerülhetne, hogy érdemes-e erről a témáról ennyi bőrt lehúzni, de azt gondolom, hogy a szerző minden könyve egy kicsit más, és ha általánosságban ugyanazokat az értékeket közvetítik is, azért minden esetben más területeken van a hangsúly. Határozottan nem egyszer olvasós, én például csak azóta, hogy megszereztem, már kétszer olvastam végig, és minden alkalommal találtam benne olyan üzenetet, amit az adott pillanatban hasznosítani tudtam. Az is fontos szempont számomra, hogy ezek a kötetek tényleg gyönyörűek, így akár már az is nyugalmat hozhat egy zűrös nap végén, ha csak átlapozzuk és csodáljuk a benne szereplő rajzokat, festményeket. Szóval, lehet, hogy nem lesz akkora újdonság, de én őszintén azt gondolom, hogy akárhány kötetet tervez még Norbury, én azokra is mind vevő leszek. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki nyitott a keleti gondolkodásra és szereti a csodaszépen illusztrált könyveket. A téma mélysége miatt elsősorban felnőtteknek való ez a kötet is, de a szép képek miatt nyugodtan olvashatunk belőle gyerekeknek.

Nyereményjáték:

Ebben a játékunkban könyves cicák nyomába eredünk. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, mi a neve az adott macskának.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.24. - Csak olvass!
11.26. - Szembetűnő
11.27. - Dreamworld
11.28. - Readinspo
11.29. - Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések