Az utazás (értékelés és nyereményjáték)

 


James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt idén januárban mutattuk be nektek, így az év végére pedig elhoztuk a második kötetet is, aminek ők a főszereplői. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.





Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 164
ISBN: 9789635682850
Eredeti cím: The Journey
Fordította: Laik Eszter
Illusztrálta: James Norbury


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Nagy Panda és Kicsi Sárkány folytatása gyönyörűen illusztrált ajándékkönyv az elfogadásról, önmagunk és egymás mélyebb megismeréséről.

A két valószínűtlen útitárs útnak indul, folytatva az előző kötet kalandjait, hogy eljussanak egy helyre, amely talán messze van az otthonuktól, de az utazás révén önmagukhoz és egymáshoz közelebb kerülnek.

– Változás – mondta Nagy Panda. – Ha nem is tudod, hová vezet, attól még jobb, mint egy helyben maradni.

Kicsi Sárkány boldogtalan, és kiönti a szívét Nagy Pandának, aki úgy véli, ahhoz, hogy barátjának kedélye helyreálljon, útnak kell indulniuk. Új vidékeket fedeznek fel, rendkívüli élményekkel gazdagodnak, és nagy kihívásokkal néznek szembe. Nagy Panda és Kicsi Sárkány továbbhaladnak az elfogadás ösvényén, és megtanulják, hogy a változások, a nehézségek életünk természetes velejárói – ezek nélkül fejlődés se volna lehetséges.

Ebben a kötetben is ugyanolyan bájos, szívet melengető illusztrációk találhatók, mint James Norbury eredeti, Nagy Panda és Kicsi Sárkány című nemzetközi bestsellerében.

Csupa inspiráció, csupa kedves humor: Az utazás kalandos, gyönyörködtető mese az elfogadásról, amelyet minden korosztálynak érdemes kézbe vennie.

Véleményem:

Az idei év egyik kedves olvasmánya volt számomra James Norbury Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány című kötete (értékelésem ITT), ami csodásan ötvözi a szépen illusztrált gyerekkönyveket a keleti gondolkodással és zennel. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy érkezik a folytatás, főleg ilyenkor, a karácsonyi időszakban szeretek szépséges, filozofikusabb darabokat kézbe venni, hiszen ilyenkor van idő és lehetőség arra, hogy teljesen átadjam magam az olvasásnak és elmerüljek a mélyebb mondanivalóban. Most sem kellett csalódnom, a szerző saját képeivel illusztrált könyve megint egy kis csoda, tele olyan üzenettel, amik most nekem is sokat segítettek abban, hogy egy fájdalmasabb élményt feldolgozzak magamban. 


Az utazás című kötet a már korábban megismert két hősünkkel indul, láthatjuk, milyen csodaszép helyen él Nagy Panda és Kicsi Sárkány egy hegy tetején álló templomban. Mégis, Kicsi Sárkány úgy érzi, valami hiányzik neki, hiába van meg látszólag mindene, mégsem érzi magát tökéletesen boldognak. Ahogy korábban már megszokhattuk, most is Nagy Panda az, aki valamivel bölcsebb és megfontoltabb aprócska társánál, most sem habozik sokat, hamarosan javasolja, hogy keljenek útra, a folyón át. Nem tudni, pontosan hová és mi célból, de azt az első pillanatban érezzük, hogy ez az utazás különleges lesz, nem csupán főhőseink, hanem nekünk, olvasók számára is. 


Az indulás és az utazás rengeteg olyan helyzetet szimbolizál, amivel az ember élete során találkozik és amivel meg kell küzdenie. Kezdve azzal, hogy Nagy Panda kéri Kicsi Sárkányt, hogy csak a legszükségesebb holmijait vigye magával, hiszen minden, amire szüksége lehet, benne lakozik. A sárkánynak nehezen megy az elengedés, és ennek a súlya egyből engem is letaglózott. Annyi mindenhez ragaszkodunk ebben az életben, amiről azt hisszük, hogy számít, de vannak pillanatok, amikor muszáj megértenünk, hogy az igazán fontos dolgokat nem pakolhatjuk be egy táskába. Kicsi Sárkány végül csak apró teáskészletéhez ragaszkodik, az utazás egy pontján pedig ezt is elveszíti majd, ami hatalmas fájdalommal jár. Mégis, ez is kell ahhoz, hogy szép lassan megértse, hogy igazán csak akkor lehetünk szabadok, ha nem ragaszkodunk görcsösen semmihez. 

Kis barátaink csodaszép helyeken járnak útjuk során, és a szép pillanatok mellett bizony sokszor ütköznek akadályokba is. Van, amikor úgy érzik, erejük a végét járja, mégis mindig van valami apró mozzanat vagy gondolat, ami segít nekik továbblendülni. Bár ketten vannak, ez mégis főleg Kicsi Sárkány utazása, hiszen ő az, aki folyamatosan keresi a saját teljességét és békéjét, Nagy Panda pedig jó barátként és mesterként vezeti ezen az úton, végig támogatva szeretetével és feltétel nélküli elfogadásával. Nagyon megható és szép gondolatok vannak a könyvben, amikből mi is erőt meríthetünk, én volt, hogy hosszú percekig elidőztem egy-egy képnél vagy mondatnál, és hagytam, hogy a lelkemig hatoljon.


Muszáj néhány szót szólni a csodálatos illusztrációról is, ami ezúttal is remekül kiegészíti az egyébként nem túl hosszú szöveget. Nagyon jó dolognak tartom, hogy a szerző saját maga készítette ezeket, látszik, mennyi érzés van bennük, és nagyon jól hozzák a keleti stílust és letisztult hangulatot. Összességében nagyon tetszett ez a kötet, még jobban is, mint az előző, bizonyos szempontból szomorkásabbnak éreztem, de sokkal mélyebbnek is. Biztos, hogy többször elő fogom még venni, ha úgy érzem, szükségem van egy kis lecsendesülésre vagy néhány igazán értékes gondolatra. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki nyitott a keleti gondolkodásra és szereti a csodaszépen illusztrált könyveket. A téma mélysége miatt szerintem elsősorban felnőtteknek való ez a kötet, de a szép képek miatt nyugodtan olvashatunk belőle gyerekeknek is. 

Nyereményjáték:

Nagy Panda és Kicsi Sárkány ebben a részben messze sodródnak az otthonuktól, s olyan helyre kerülnek, ami számukra teljesen ismeretlen és idegen. Játékunkban ezúttal olyan tájakra barangolunk, melyek bár itt vannak a Földünkön, látványra olyanok, mintha egy másik világban léteznének. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy nevezik az adott helyet?
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.28. - Csak olvass!
12.29. - Dreamworld
12.30. - Könyv és más
01.03. - Readinspo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések