Hotel ​Magnifique (értékelés és nyereményjáték)

 


A Menő Könyvek kiadásában jelent meg Emily J. Taylor: Hotel Magnifique című regénye. Ez a csodás szálloda minden éjjel máshová költözik, ezerféle varázslattal kápráztatja el gazdag vendégeit. Jana és Zosa alkalmazottként kerülnek a hotelbe, és miután elszakítják őket egymástól, Jana minden követ megmozgat, hogy megtalálja a húgát. A ragyogó díszletek mögött egyre több ijesztő furcsaságot fedez fel, ami sötét mágiára utal. Vajon rémálommá változik a két testvér kalandja? Kövesd végig az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 



Kiadó: Menő Könyvek, 2022
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789635841431
Eredeti cím: Hotel Magnifique
Fordította: Cséplő Noémi


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Jana ​minden vágya, hogy hazatérhessen szülőfalujába, Aligney-ba, de rossz sorsa Durc kikötővárosához szögezi, ahol elkeseredetten próbálja eltartani magát és húgát, Zosát, egy bőrcserzőben vállalt állásból. Ám egy nap a városba érkezik a Hotel Magnifique.
A legendás hotel nem csupán a csak itt megtapasztalható mágiáról híres, hanem arról is, hogy minden reggelre más-más városban bukkan fel. Jana és Zosa természetesen nem engedhetik meg maguknak, hogy megszálljanak a hotelben, de állásra jelentkeznek, és hamarosan életük legnagyobb kalandjának közepén találják magukat. A hotelben azonban gyorsan kiderül, hogy a szépen csillogó, mágikus máz veszélyes titkokat takar.
A jóképű ajtónállóval, Bellel az oldalán Jana nekivág, hogy felfedje a hotel titkát és megmentse a húgával együtt a hotel összes dolgozóját. A sikerért szembe kell szállniuk a kegyetlen hotelmesterrel és kockára kell tenniük mindazt, ami a legfontosabb számukra. Ha viszont elbuknak, soha nem térhetnek haza, sőt, olyan sors vár rájuk, amely legrosszabb rémálmukat is felülmúlja.

Véleményem:

Emily J. Taylor nevével eddig nem igazán találkozhattunk, bevallom, a Hotel ​Magnifique című, hazánkban bemutatkozó regénye elsősorban a lenyűgöző borítójával hívta fel magára a figyelmemet. Sokan írták, hogy a sztorija emlékeztet a Caravalra vagy az Éjszakai cirkuszra, de nekem mind a két regény kimaradt eddig az életemből, így kizárólag önmagához tudom hasonlítani. Elöljáróban csak annyit, hogy bizony érdemes néha kizárólag a borítóra és a megérzéseinkre hallgatni, ez a történet ugyanis nagyon jól felépített, izgalmas, sok szempontból váratlan volt a számomra, sokkal többet kaptam tőle, mint amire elsőre számítottam. 


A történet kezdetén megismerkedünk főhősünkkel, Janával, aki a nem túl barátságos Durc nevű kikötővárosban él együtt kishúgával. Bár Jana is még csak tizenhét éves, a lányok édesanyjuk halála után magukra maradtak, és egy jobb élet és munka reményében hagyták el otthonukat. A helyzetük elég kilátástalan, de felcsillan egy halvány remény, amikor Jana megtudja, hogy a titokzatos Hotel ​Magnifique a városba látogat. Még hogy egy hotel látogat el a városba? Pontosan, ugyanis ebben a hotelban legális a mágia és a varázslat, akik pedig busásan megfizetnek érte, a vendégei lehetnek, hogy aztán minden áldott nap új helyre érkezzenek. Főhősünk persze nem is álmodhat arról, hogy vendégként kapjon helyet a hotelban, de húgával együtt szeretne jelentkezni alkalmazottnak. Némi viszontagság és fennakadás után mind a ketten bejutnak, de hamar elszakítják őket egymástól, a valóság pedig egészen más, mint amit Jana először gondolt a hotelban való életről. A csillogó, illúziókban gazdag felszín alatt sötét titkok lappanganak, és a mindent irányító hotelmester sem egészen az, akinek mutatja magát. Jana számára az egyetlen lehetőség, hogy a frissen megismert Bel segítségével felfedje a hotel és alkalmazottai rejtélyét, hogy újra hazatérhessen testvérével együtt.

Szerintem maga az ötlet fantasztikus, nagy lehetőségeket rejt magában, ha egy író egy viszonylag bekorlátozott, véges helyszínt választ a cselekményének. Látszik, hogy sokat dolgozott a részleteken, a hotel ugyanis rendkívül kidolgozottra sikerült. Számtalan, folyton változó szoba, rengeteg varázslat és illúzió, és persze a suminaire-nek nevezett, mágikus erővel rendelkező személyek népesítik be a történetet, ami kezdetben teljesen elkápráztat bennünket, hogy aztán a főszereplőkkel együtt mi is szép fokozatosan felfedezzük, hogy itt bizony valami romlott és sötét van a felszín alatt. A regény tartalmaz komorabb, brutálisabb jeleneteket is, de szerintem még bőven abban a tartományban marad, ami megfelel az ifjúsági címkének. Tetszett, hogy ugyan szerepet kap egy leheletnyi romantika, egyáltalán nem tolakodó és nem veszi el a figyelmet a többi fontos dologról. 

Jana karaktere szimpatikus volt, tetszett, hogy mindent meg akar tenni egy jobb élet reményében, főleg azért, hogy kishúgának szebb jövőt teremtsen. Néha azért forrófejű és makacs is tud lenni, de nem éreztem sem idegesítőnek, sem túl sablonosnak. Bellel jó párost alkottak, nagyon kíváncsi voltam végig, miket fognak kideríteni a hotelről és annak titokzatos mesteréről. A cselekmény végig nagyon pörgős, szinte folyamatosan történik valami, ami fenntartja az olvasó érdeklődését. Bár a történet végére kicsúcsosodik a cselekmény és lezárást is kapunk, nekem volt egy olyan  érzésem, mintha csak valaminek a bevezető kötetét olvastam volna, ami önmagában is nagyon izgalmas, mégis csak felvezető valami még nagyszabásúbb dologhoz. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez csak egy önálló regény, de nem lepődnék meg, ha az írónő a folytatás mellett döntene. 

Összességében elégedett vagyok, hiszen nem egy tucattörténetet kaptam, hanem olyan regényt, ami sok szempontból az újdonság erejével hatott. Talán egy egész kicsi plusz hiányzott a tökéletes élményhez, de így is figyelemre méltó, ötletes és akciódús kötet, amiben ráadásul megint olyan megközelítéséről olvashattam a mágiának, amivel még nem találkoztam más fantasy-sztorikban. Remélem, találkozunk még az írónő nevével, és bevallom, azt se bánnám, ha valaki egyszer meg akarná filmesíteni a történetet. :)


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egyedi, mozgalmas, látványos és ötletes ifjúsági fantasy-t olvasni.

Nyereményjáték:

A Hotel Magnifique a világ legszebb helyeire viszi a vendégeit. A játékunk állomásain sokunk kedvenc úti céljai közül láthattok néhány gyönyörű várost. Az állomások képei alapján találjátok ki a városneveket és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések