Sári ​nyuszi és a gyógyító szeretet (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek kínálatában elérhető ez a szemet gyönyörködtető és szívmelengető történet. Sári nyuszi bebizonyítja a legkisebbeknek, hogy semmi sem lehetetlen, ha az ember elég kitartó. A kreatív munka és a sok energia végül meghozza a gyümölcsét. 
Tartsatok velünk,ismerjétek meg Sári nyuszi történetét, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 48 oldal
ISBN: 9789635842353
Eredeti cím: Paisley Rabbit and the Treehouse Contest
Fordította: Morcsányi Júlia
Illusztrálta: Chris Dunn


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vajon sikerülhet-e egyetlen nyuszilánynak szembeszállni a nehézségekkel, meglepni Mókus Miklóst meg a többi állatot, és megnyerni a nagy lombházépítő versenyt?
Amikor elkezdődik az iskola, Mókus Miklós, akinek az édesapja a város legnagyobb építkezési vállalatának a tulajdonosa, lombházversenyre hívja ki a barátait. Mindenki megdöbben, amikor Selyemtappancs Sári, aki soha még egy szöget sem ütött be életében, és segítőtársa sincsen, szintén benevez a versenybe… nyúlfarknyi esélye azonban mégis van a győzelemre. És ahogy felgyorsulnak az események, Sári megmutatja, hogy megannyi váratlan ötlet lapul a tarsolyában.
Ezt a szemgyönyörködtetően illusztrált, bűbájos mesét arról, hogy aki hisz magában, a körülmények dacára is nyerhet, biztosan újra és újra kezükbe veszik majd a gyerekek.

Véleményem:

Azok a mesekönyvek mindig extra figyelmet kapnak tőlem, melyekben gyönyörűen kidolgozott, klasszikus stílusú illusztrációk találhatók. Gondoljunk csak Nyúl Péterre, Alma Magdira vagy Szederberek egereire, csupa olyan figuráról és kedves meséről van szó, melyek hatására legszívesebben bekuckóznánk egy hatalmas takaró alá egy bögre forró teával, hogy aztán elmerüljünk a csodás és békés kis világokban. Steve Richardson gyermekkönyve, a Sári ​nyuszi és a gyógyító szeretet pontosan ezt a hangulatot és igényességet idézi meg már a borítójával is, köszönhetően Chris Dunn mesés illusztrációinak, amiken megelevenednek az erdő apró lakói. 


Történetünk kezdetén az erdei állatgyerekek, Sári nyuszi, Mókus Miklós, Vidra Viktor és a többiek éppen az ősz elején járnak, és a fejükbe veszik, hogy lombházat kellene építeniük. Hamarosan megszületik az ötlet, hogy versenyt is rendezhetnének, és az ősz végén megszavazhatnák, kinek a lombháza sikerült a legjobban. A dicsekvő Miklós már előre magáénak érzi a győzelmet, főhősünk, Sári azonban nem csügged, hiszen hamar elkezd formálódni benne a gondolat, hogyan is kellene megvalósítania ezt a nehéz feladatot. Ahogy telik az idő, a kis állatok bőszen dolgoznak építményeiken, egyedül Sári titkolózik a többiek előtt. Végül aztán nagy meglepetés lesz, amikor meglátják, hogy közös összefogással és a polgármester támogatásával milyen csodás eredményt sikerült elérnie. 


Az olvasás kezdetén arra számítottam, hogy egy klasszikusokat idéző, kedves, nyugalmas kis mesében lesz részem, és ez tulajdonképpen meg is valósult, de hamar meglepetéseket okozott a történet. Kezdve azzal, amikor a kissé nagyszájú Mókus Miklós azzal csúfolja Sárit, hogy az ő lombháza biztos nem lesz olyan szép, hiszen még apukája sincs, aki segíthetne neki. Kicsit mellbevágó volt először, de aztán belegondoltam, hogy bizony sok gyermek van olyan helyzetben, hogy egyedül neveli valamelyik szülője, miért ne lehetne ez igaz éppen egy mese főhősére? Aztán az is kiderült, hogy Sári kisöccse, Samu súlyos vesebetegségben szenved, veseátültetésre van szüksége, viszont ehhez nincs elég pénze Sári anyukájának. Az utószóból kiderül, hogy ezzel kapcsolatban személyes érintettsége van a szerzőnek, ezért is hozta be meséjébe ezt a szálat. Talán először gondolhatnánk, hogy ez túl szomorú téma egy gyermekkönyvben, de azt hiszem, ez éppen olyan fontos része a kis olvasók érzékenyítésének, mint bármi más, hiszen a saját környezetükben, iskolájukban is lehet olyan társuk, aki valamilyen tartós betegségben szenved. 


Tetszett, ahogy Sári megvalósította a lombház felépítését. Egészen realisztikus az a folyamat, ahogy megtervezi a dolgot, segítséget kér hozzá, akár anyagi, akár logisztikai támogatások formájában, és az az üzenet is jól átjön, hogy közös összefogással nagy dolgokat lehet véghezvinni, amivel aztán akár nemes ügyeket is támogathatunk. Az 5+-os besorolást talán egy leheletnyit alacsonynak érzem, az összetettebb mondanivaló és a sűrűbb szöveg miatt szerintem inkább 6-7 éves kortól ideális, de az is tény, hogy olyan csodaszép és részletgazdag képek vannak a kötetben, amiket egy kisebb gyerkőc is biztos szívesen fog nézegetni. 

Összességében talán a váratlan jelző, ami a leginkább jellemezte számomra ezt a kötetet. Sokkal mélyebb tartalmat kaptam, mint amire számítottam, több olyan témát, ami szokatlan a mesekönyvekben, de egyáltalán nem baj, hogy előkerültek. Szerintem jól sikerült ötvözni a klasszikus mesék hangulatát az emberek modern világával, és összességében egy harmonikus, nem szokványos mese született. Az elkészült lombház pedig csak hab a tortán, bevallom, nagyon szívesen beköltöznék én is egy ilyenbe! :)



Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a gyönyörűen illusztrált, érzékenyítő funkciókat is ellátó mesekönyveket.

Nyereményjáték:

Ebben a játékban az erdei állatokra fogunk koncentrálni. Minden állomáson találtok egy állatot elrejtve, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy kinél melyik kisállat lapul, majd beírni a nevét a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.06.: Csak olvass!
10.08.: Dreamworld
10.10.: Könyv és más

Megjegyzések