Érd ​el a zéró szintet! - Konfliktuskezelés az élet minden területén (értékelés és nyereményjáték)

 

Az ember társas lény. Mindenkinek szüksége van arra, hogy meghallgassák, támogassák és fontosak legyenek valaki számára. Ám minden emberi kapcsolatnak velejárói a konfliktusok is. Minden erőnkkel próbáljuk ugyan elkerülni őket, de lehetetlen. Jayson Gaddis viszont kínál számunkra egy megoldást Érd el a zéró szintet! című könyvében, amit érdemes meghallgatni. Tartsatok velünk, és játsszatok a nyereményként felajánlott könyvpéldányért!





Kiadó: Kossuth Kiadó, 2022
Oldalszám: 352 oldal
ISBN: 9789635448470
Eredeti cím: Getting to Zero: How to Work Through Conflict in Your High-Stakes Relationships
Fordította: Kaufmann Zsuzsa


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​legszorosabb kapcsolatainkban a konfliktusok ijesztőek, mert annyi minden forog kockán. Ha a konfliktus nem jól alakul, elveszíthetjük a házasságunkat, a családunkat vagy a munkánkat, amelyek mind a biztonsághoz és a túlélésünkhöz kapcsolódnak. Ezért szinte mindent megteszünk, hogy ne veszítsük el ezeket a kapcsolatokat, beleértve a konfliktus elkerülését, önmagunk elárulását, őszinteségünk beáldozását. A megoldatlan konfliktusok életünk minden egyes aspektusára hatással vannak, az önbizalomtól a fizikai és mentális egészségünkig.

Jayson Gaddis a párkapcsolatok tanácsadója, és a világ egyik vezető szaktekintélye a személyek közötti konfliktusok tanulmányozása terén. Gaddis közel két évtizede segít egyéneknek, pároknak és csapatoknak, hogy a legmélyebb konfliktusaiknak mélyére ássanak. Segít az embereknek meglátni a konfliktusokban rejlő bölcsességet, és azt, hogyan juthatunk el a nullához – hogy milyen „tiszta és világos” érzésünk van másokkal kapcsolatban, miután feldolgoztunk egy nézeteltérést. Olyan helyre juthatunk, ahol „nulla” a konfliktus.

Az Út a Zéró felé című könyvében Gaddis megmutatja az olvasónak, hogyan ne meneküljön tovább a kényelmetlen beszélgetések elől, hanem tanulja meg, hogyan dolgozza fel azokat. Vicces személyes történeteken, kellemetlen példákon, valamint hatékony eszközökön és készségeken keresztül felfedi, hogyan juthatunk el a szétkapcsolódástól a kapcsolódáshoz, az elfogadáshoz és a megértéshez. Ez a módszer felfrissíti a régi, megfáradt és berögzült konfliktusmegoldási megközelítéseket, és egy friss, egyszerű, felhasználóbarát útitervet kínál arra, hogyan dolgozzuk fel a konfliktusokat azokkal az emberekkel, akik a legfontosabbak számunkra.

Véleményem:

A konfliktusok szerves részeit képezik az életünknek, legyen szó munkahelyről, családról, baráti- vagy párkapcsolatokról. A köztudatban sajnos még mindig elég leegyszerűsítve jelenik meg és alapvetően negatív a megítélése, holott a konfliktusok segíthetnek is abban, hogy jobban megértsük a másikat és önmagunkat, és ennek következtében harmonikusabb kapcsolatot alakítsunk ki, szorosabban kötődjünk egymáshoz. Jayson Gaddis Érd ​el a zéró szintet! című kötete elsősorban ahhoz nyújt segítséget, hogy az életünk legfontosabb kapcsolataiban (és ezen belül is kiemelten a párkapcsolatokban) legyünk tudatosabbak és hatékonyabbak a konfliktusok kezelésében és az utána történő újrakapcsolódásban. 


A szerző elég személyes hangvétellel kezd bele könyvébe, sokat mesél saját életéről, szüleivel való kapcsolatáról és kudarcos párkapcsolatairól, illetve arról is, milyen tanulási folyamat vezette oda, hogy ebben a témában ő maga lett az, aki most már másoknak ad tanácsot. Korábban is hangsúlyoztam már, hogy ez nekem mindig szimpatikus, szeretem, ha egy pszichológiai tanácsadó vagy szakkönyv képes bizalmi légkört teremteni és a szerző engedi, hogy egy kicsit közelebbről megismerjem. Ezután ismerteti, hogyan fog felépülni a kötet, milyen fontosabb fejezetekkel foglalkozik majd, illetve mi az, amit ígérni tud az olvasónak, ha végigmegy vele az úton (és, ami nagyon pozitív, pontosan leírja azt is, hogy milyen típusú problémákon vagy konfliktusokon nem tud segíteni ez a könyv, mert komolyabb szakmai segítséget igényelnének). 

A három nagy tartalmi egység foglalkozik a konfliktust megelőző állapotokkal, a konfliktusok alatti viselkedésekkel és érzelmekkel, valamint a konfliktus utáni lezárással. Az elsőben sok fogalomtisztázással találkozhatunk, a szerző beszél arról, egyáltalán mi is az a konfliktus és milyen szerepet tölt be az életünkben, illetve arról is, hogy mit ért zéró szint alatt (ez az az állapot, amikor a konfliktus véget ér, és azt mind a ketten megoldottnak tekintjük). Megismerkedhetünk a bennünk élő, ösztönös szinten reagáló rémült állattal, ahogy azzal is, hogy konfliktushelyzetek esetén milyen megszakítókat vagyunk hajlamosak alkalmazni, hogy védjük saját magunkat. A szerző különféle példákon és feladatokon keresztül arra buzdít minket, hogy áldozatszerep helyett legyünk alkotó szerepben, és tudatosan, aktívan alakítsuk saját konfliktusainkat. A második nagyobb tartalmi egységben már ténylegesen a konfliktushelyzetekről olvashatunk, és arról, mik a legtipikusabb reakciók, amik ilyenkor előjönnek belőlünk. Itt szerepet kap az aktív, értő hallgatás éppen úgy, mint saját érdekeink képviselete és világos kommunikációja. Az utolsó fejezet az újrakapcsolódásé. Egy konfliktus lezárása után szükség van arra, hogy meggyőződjünk arról, minden szál megfelelően el lett varrva és senkiben sem maradt sérelem, ehhez különféle gyakorlati tanácsokat kapunk, ahogy ahhoz is, milyen megállapodásokat érdemes kötnünk a párkapcsolatunkban a konfliktusok kezelésére. 

Nos, én viszonylag laikusan foglaltam össze a könyv lényegét, de azt kihangsúlyoznám, hogy a szöveg végig egészen tudományos és hiteles, épp ezért érdemes is úgy olvasni, hogy teljes egészében oda tudunk rá figyelni. Tetszett, hogy minden kisebb fejezetben olvashatunk gyakorlati feladatokat, amiket érdemes egy külön erre a célra rendszeresített füzetben megoldanunk, megválaszolnunk. Bevallom, én első körben most csak az olvasásig jutottam, de mivel bőven van mit tanulnom a saját konfliktusaimról, egy nyugalmasabb időszakban biztos, hogy neki fogok állni a önismereti feladatoknak is. 

Összességében szerintem ez egy nagyon hasznos könyv lehet mindenki számára, aki tudatosabban szeretne élni és boldogabb kapcsolatokat szeretne az életében. Ugyanakkor a könyv nem ezüsttálcán kínálja a megoldásokat, hanem kőkemény önismereti munkát vár tőlünk, de őszintén szólva nem is tartanám hitelesnek, ha nem így lenne, hiszen megváltoztatni a beépült rossz mintáinkat nem könnyű feladat. Nem mondom, hogy minden szavát egy az egyben tökéletesen át tudnám ültetni a saját életembe, de rengeteg hasznos szempontot, kérdést és tanácsot kaptam, szóval ha az olvasó jól mazsolázza ki az őt segítő dolgokat, akkor tényleg nagyon sokat tehet a kapcsolataiért.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a pszichológia, azon belül is a konfliktusok kezelése, vagy azoknak, akik javítani szeretnének kapcsolataik minőségén.

Nyereményjáték:

Játékunk során olyan szerzőktől mutatunk idézeteket, akiktől Jayson Gaddis is merített a könyv létrehozásához. A szerző nevét írjátok be a Rafi megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

"Miért diagnosztizálunk gyerekeket különféle zavarokkal, ahelyett hogy a családjukat, közösségüket és a társadalmat diagnosztizálnánk – és kezelnénk?"



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.05. Readinspo
12.11. Könyv és más

Megjegyzések