A ​holtak csarnoka - Robert Hunter 9. (értékelés és nyereményjáték)

 


A General Press Kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Chris Carter nagy sikerű Robert Hunter sorozatának legújabb kötete. Ezúttal az FBI figyelmét is sikerül felkeltenie a gyilkosnak, de vajon mit szól ehhez kedvenc zsarupárosunk? Tartsatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni ennek a zseniális kriminek egy példányát!




Kiadó: General Press Kiadó, 2022
Oldalszám: 344 oldal
ISBN: 9789634526575
Eredeti cím: The Gallery of the Dead 
Fordította: Szabó István


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Harminchét éve vagyok rendőr, és ez alatt nagyon sok borzalmat láttam, de ha választhatnék, hogy a halálom előtt mit töröljek az emlékezetemből, az ez lenne.”
A rendőrhadnagy ezekkel a szavakkal fogadta Robert Huntert és Carlos Garciát, a Los Angeles-i rendőrség nyomozóit, amikor pályafutásuk eddigi talán legsokkolóbb helyszínére értek. És ez még csak a kezdet… A két nyomozó hamarosan az FBI-jal karöltve igyekszik elkapni minden idők egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosát, akinek a vadászterülete határtalannak látszik; egy pszichopatát, aki számára az életek elvétele több vérontásnál – maga a művészet.


Véleményem:

Annak ellenére, hogy mint minden sorozatnak, ennek is vannak erősebb és kevésbé ütős darabjai, valahogy Chris Carter Robert Hunter-sorozata mégis kezd az egyik kedvencemmé válni, egy régi ismerőssé, akihez jó időről időre visszatérni (már ha az embernek jó, ha időnként kicsit gusztustalan, brutális thrillereket olvas:)). Mivel a részek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, nem sorban kezdtem el olvasni őket, hanem a 7. kötettel kezdtem, azóta pótoltam már régebbi részeket is, most pedig elolvastam a legfrissebben megjelent, A ​holtak csarnoka című darabját. Nem tudom, hogy az időzítés volt jó, vagy a szerző most éppen egy jobban sikerült regénnyel rukkolt elő, mindenesetre nekem ez most az eddigieknél is jobban tetszett, és kevésbé volt olyan érzésem, hogy a sokadik résznél már nem tud igazán újat mutatni. 

Jól ismert főhősünk, Robert Hunter nyomozó újfent egy különösen kegyetlen, brutális gyilkosságon kezd el dolgozni. Társával, Carlos Garciával kezdetben elég tanácstalanul állnak az eset előtt (eddig a szerző nagyrészt követi a megszokott forgatókönyvét), ami viszont újszerű elem, hogy a nyomozásba egy ponton bekapcsolódik az FBI is. A keresett sorozatgyilkos brutális és sokkoló tetthelyeket hagy maga után, úgy tűnik, mintha áldozatai egyfajta torz műalkotások lennének, Hunteréknek pedig igen csak össze kell kapniuk magukat, ha el akarják fogni. Mivel thrillerről beszélünk, nyilvánvalóan nem érdemes ennél többet elárulni a cselekményről, inkább arról beszélnék, mik voltak azok az elemek, amik miatt nekem kicsit kiemelkedett a korábbi kötetek közül. 


Persze itt is megjelentek a jól megszokott és bevált elemek, amik eddig is működtek, úgymint az aprólékosan felépített nyomozás, a váltakozó nézőpontból elmesélt fejezetek, illetve az is, hogy időnként bepillanthatunk a gyilkos elméjébe. Nekem valahogy most az volt az érzésem, hogy ez utóbbi vonal erősebb volt a megszokottnál, tetszett, hogy több fejezet foglalkozott a gyilkos nézőpontjával. A másik dolog, ami szimpatikus volt, hogy most talán nem a naturális jeleneteken volt a hangsúly (a korábbi köteteknél néha volt olyan érzésem, hogy Carter már nem tudja hogyan fokozni az elborult ötleteit), inkább a részleteken és azon, hogy a gyilkos milyen belső koncepció mentén dolgozik. Természetesen most is csak az utolsó pillanatban áll össze a teljes kép, a regény dinamikája szerintem nagyon jó volt, a végére már tényleg lerágtam a tíz körmömet, hogy vajon mi fog történni. 

Hunterék részlege és az FBI együttműködése további lehetőségeket teremtett, amiket a szerző ügyesen ki is használt. Tetszett, ahogy a két fél emberei viccesen cukkolják egymást vagy rivalizálnak, nem éreztem túltoltnak ezt a szálat, mégis elérte, hogy nem egyszer hangosan felnevettem - főleg Garcia beszólásain. Jó volt az is, hogy a szerző többször tévútra vezetett, amikor már azt gondoltam, hogy van valami elképzelésem a történtekről, mindig tudott újabbat csavarni a cselekményen, a végére egy egészen izgalmas fordulatot is belengetve. Máskor is könnyen csúsztak a sorozat részei, de most talán minden korábbinál hamarabb ledaráltam, annyira olvastatta magát, és szinte mindig történt valami, ami fenntartotta az érdeklődésemet. 

Összességében nagyon örülök, hogy ilyen pozitívak az élményeim, azért egy sorozat kilencedik részénél vastagon benne van a pakliban, hogy már csak a saját sablonjait ismételgeti. Persze, azért most is elhangzottak olyan információk, amik minden eddigi kötetben, de a részek között eltelt időnek köszönhetően ezt egyáltalán nem éreztem zavarónak. Nem tudom, mennyi sötét ötlet rejlik még Carter elméjében, mindenesetre szívből remélem, hogy még egy darabig nem akar megfosztani minket kedvenc nyomozóinktól.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mivel a részek nem függenek szorosan össze, akár azoknak a thriller-rajongóknak is, akik még csak most szeretnének ismerkedni a szerzővel.

Nyereményjáték:

A sorozatgyilkosok néha túlszárnyalják az emberi fantáziát a vad tetteikkel. Minden állomáson találkozhattok valakivel, aki bizony eléggé megnehezítette a nyomozók ás ügynökök dolgát! A megoldás a nevük!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.15. Könyv és más

Megjegyzések