Adventi blogturné - társasjáték ajánló és booktag

 

Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.”

Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?

Mi, a Blogturné Klub tagjai, több mint kétezer turnéval a hátunk mögött minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Neked is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk!

December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk a legjobb adventi programokig. 

Természetesen képzeletbeli puttonyunk sem maradt üres! Ha egy kicsit közelebb merészkedsz és vetsz bele egy gyors pillantást, láthatod, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye olvasóink karácsonyát.

Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.




Kicsit most már hagyománynak érzem, hogy az ünnepek közeledtével társasjáték ajánlóval készüljek Nektek. Aki ismer, tudja, hogy a játék legalább akkora szenvedélyem, mint az olvasás, elképesztően fontosnak tartom mind a mentális jóllét, mind a kapcsolatok erősítése szempontjából ezt a tevékenységet, ahogy azt is, hogy a gyerekekkel is ismertessünk meg minél több darabot. Karácsonykor és szilveszterkor nagyon szeretem, hogy végre van idő együtt leülni, egész napokat végigjátszani akár, ilyenkor egyrészt újra gyereknek érezhetem magam egy kicsit, másrészt a családtagjaimat, barátaimat is más oldalukról ismerhetem meg. A mostani válogatásba olyan játékokat szerettem volna választani, amik kicsit hosszabb lélegzetvételűek, így érdemes őket elővenni most, hogy mindenkinek kicsit több ideje van. Nálunk nagyon beváltak és szeretjük őket, remélem, ti is találtok köztük kedvetekre valót! 


Juharvölgy Krónikája

Az ünnepek előtt stílusos dolog olyan erdei állatkák bőrébe bújni, akik éppen a hosszú télre igyekszenek felkészíteni az otthonukat és az éléskamrájukat. A Juharvölgy Krónikája egy elképesztően aranyos grafikával rendelkező, alapvetően békés munkáslehelyezős játék, ahol a cél, hogy a mi otthonunk legyen a legkomfortosabban berendezett és felkészült a télre. Igaz, nem egy agyégető darab, de azért jól meg kell fontolnunk, hogyan használjuk a dobókockákat és a munkásainkat, miket érdemes inkább gyűjtögetni, hogy mi szerezzük meg a legtöbb pontot. Az alkatrészek minőségiek és nagyon látványosak, ez, kiegészülve a témával, egy nagyon hangulatos játékot eredményez. 



Macskák szigete

Ez egy viszonylag friss darab a gyűjteményünkben, de abszolút szerelem volt első játszásra. A Macskák szigetében egy titokzatos szigetre hajózunk, ahol különleges macskafajták élnek. Mivel ezeket a macskákat veszély fenyegeti, igyekszünk minél többet megmenteni és elhelyezni a hajónkon, persze ennek különféle szabályai és feltételei vannak. Amit imádok ebben a játékban, hogy több különféle mechanizmus is szerepet kapott benne, van egy kis draftolás, egy kis tetriszezés, és persze jól kell kombinálnunk és kijátszani a lapjainkat is. Néhány játék után úgy érzem, elég változatos ahhoz, hogy sokáig ne unja meg az ember, ráadásul egyre inkább ráérzünk arra, milyen stratégiával lehet minél több pontot szerezni. Nem mellesleg ez a darab is fantasztikusan néz ki, mondjuk engem már a fa cicákkal is le lehet venni a lábamról. Gondolkodós, de még nem túl agyégető játék, szerintem ez is tökéletes családi darab.



Azután

A sok euro társasjáték után szerettem volna hozni egy történetvezérelt darabot is, ami megidézheti régi, kellemes szerepjátékos emlékeinket. Amikor először megláttam az Azután dobozát, egyből kíváncsi lettem rá, borzasztóan tetszett a sztori a posztapokaliptikus rágcsálókkal. Nekünk ez volt az első ilyen típusú játékunk, ráadásul még eléggé az elején is vagyunk, de azt gondolom, ha valaki szereti igazán átadni magát egy játéknak és beleélni magát a történetbe, akkor ez nagyszerű választás lehet. A játékhoz szuper miniket kapunk, rengeteg egyéb alkatrésszel és kalandkönyvvel, nekünk pedig újabb és újabb küldetéseket kell végrehajtanunk egy sivár, elhagyatott világban. Az biztos, hogy jócskán rá kell szánni az időt, de ha sikerül jól kiismerni a szabályokat, utána számtalan órányi szórakozást ígér. 




Cascadia vadvilága

Szeretem a lapka lehelyezésen alapuló játékokat (a Carcassonne is nagy kedvencem régóta), az pedig külön öröm, ha ezt a mechanizmust valamelyik kiadó fel tudja dobni valamilyen plusz ötlettel. A Cascadia vadvilága szintén egy nagyon igényes, szép játék, ahol különböző, előre kihúzott célok alapján kell elhelyeznünk az élőhelylapkáinkat, illetve azokon a különböző állatfajokat. Kellemesen gondolkodós, nem túl konfrontatív játék, az elemei nagyon szépek, jó érzés kézbe venni őket. Ugyan van benne némi szerencsefaktor, de egyáltalán nem zavaró mértékben, én kedvelem, ha egy játékban néha rá vagyok szorítva arra, hogy menet közben váltsak stratégiát. Ha valaki szereti a természetközeli, állatos tematikát, szerintem nem fog csalódni benne. 



Abszolút megvadult betűk

Végezetül egy magyar tervező, Lencse Máté játékáról szeretnék írni, ami egészen új szintre helyezi a szójátékokat. Az Abszolút megvadult betűkben dobókockákkal dobjuk ki a felhasználható betűket, melyekből értelmes szavakat kell alkotnunk és beírni azokat a papírunkra. A játék számos kisebb érdekességgel és extrával van megbolondítva, amitől tényleg izgalmas és vicces lesz az élmény, ráadásul az is ki van találva, hogyan tudunk benne a gyerekeknek előnyöket, könnyítéseket adni. Látszik, hogy egy nagyon tudatos, pedagógiai szemmel végigkísért folyamat eredménye, aminek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Iskolás kortól, felső korhatár nélkül mindenkinek jó szívvel ajánlom!


Bízom benne, hogy az öt játék között volt olyan, ami felkeltette az érdeklődéseteket, és szívesen kipróbálnátok. Kívánom mindenkinek, hogy legyen szuper, szeretetben és nyugalomban gazdag, játékos karácsonya!



És most jöjjenek a karácsonyi booktag kérdései!

1) Mikulás - Melyik a szívednek legkedvesebb karácsonyi történet? 

Jaj, ez nagyon nehéz, imádom a karácsonyi történeteket, és szerencsére az utóbbi években rengeteg nagyszerű kötet jelent meg. Ha mégis ki kell emelnem valamelyiket, akkor az gyerekkorom kedvence, egész pontosan a Kippkopp karácsonya Marék Veronikától. 

2) Grincs - A kedvenc morally grey karaktered. 

Hú, szerintem itt most fel tudnám sorolni a Trónok harca-sorozat fél szereplőgárdáját, de azt hiszem, a kedvencem Tyrion Lannister.

3) Hógolyócsata - Ki az a három karakter, akit szívesen beválogatnál a csapatodba egy ádáz hógolyócsata esetén?

Nos, érdemes lenne olyanokat beválogatni, akik jobban céloznak és jobban állják a sarat, mint én. Így a választásom Katniss Everdeenre, Nick Nelsonra és Iorek Byrnisonra esne. :)

4) Fagyöngy - A kedvenc könyves párosod.

Alapvetően nem vagyok nagy romantika-rajongó, ezért nem is romantikus párosokban gondolkodtam. Úgyhogy az aktuális kedvenceimet hoztam, akik Nagy Panda és Kicsi Sárkány James Norbury-től. 

5) Szaloncukor - Milyen süteménnyel kínálnád meg a hozzád látogató kedvenc karaktered?

Hát, ez attól is függ, ki lenne a látogató (egy kedvencet képtelenség kiemelni), de azt hiszem, bevetném a specialitásomat, a narancsos-csokis kekszet. 

6) Levél - Melyik 3 könyvet kérnéd idén a Mikulástól/Jézuskától ajándékba?

Ha csak hármat lehet (muhaha), akkor ők lennének azok, mert még hiányoznak a mesegyűjteményemből:
- Cynthia Paterson: Foxwood ​összes meséje
- Jill Barklem: Szederberek összes meséje 
- Alex T. Smith: A ​kisegér, aki karácsonyra hazatalált

7) Mézeskalácsház - Melyik könyves világban élnél szívesen, és pontosan hol laknál?

Ezen mondjuk nem kellett sokat gondolkodnom, mert egyértelmű, hogy a Harry Potter világában nagyon szívesen élnék. Azon belül pedig a Mézesfalás padlásán, azt hiszem. :)


Nyereményjáték:

Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami irányulhat az ünnepre és annak fontos “kellékeire”, kapcsolódhat az adott poszthoz, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak. 
A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hat ajándékkötet kerül kisorsolásra (a kötetek címeit a rafflecopter doboz tetején találjátok) azok között, akik minden állomást teljesítenek.
Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

Feladvány:
Mondj egy társasjátékot, amivel szeretsz játszani!


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/15 Könyv és más - Társasjáték ajánló
12/16 Veronika’s Reader Feeder - Booktag + Ünnepi DIY
12/17 Könyvvilág - Történet
12/18 Csak olvass! - Last minute ajándéktippek
12/19 Kelly & Lupi olvas - Puzzle-k
12/20 Függővég
12/21 Hagyjatok! Olvasok! - Harry Potter fanfic
12/22 Szaffi polca - Mézeskalács
12/23 Dreamworld - Történet
12/24 Közös karácsonyi meglepetés

Megjegyzések