Volt ​egyszer egy mackó - Mielőtt minden elkezdődött – A. A. Milne és E. H. Shepard műve nyomán (értékelés és nyereményjáték)

 

Micimackó története évtizedek óta a gyermekek kedvence, generációk nőttek már fel a csacsi öreg medve meséin. Az eredeti kötet megjelenésének 95. évfordulója alkalmából Jane Riordan egy hihetetlenül kedves történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Százholdas Pagonyban élő barátaink legújabb kalandjait, a nagy mielőttöt, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 





Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 128 oldal
ISBN: 9789636031800
Eredeti cím: Once There Was a Bear
Fordította: Szlukovényi Katalin
Illusztrálta: Mark Burgess


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Micimackó megjelenésének 95. évfordulója alkalmából a rendkívül tehetséges író, Jane Riordan egy csodálatos történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. A kötet méltó tisztelgés a világ leghíresebb medvéje előtt, és tökéletes alkalom arra, hogy újra találkozhassunk kedves barátainkkal, és megtudjuk, mi minden történt velük, mielőtt a százholdas pagony lakói lettek. A könyvet gyönyörű illusztrációik is díszítik, amelyeket Mark Burgess készített E. H. Shepard stílusában.


Véleményem:

Szinte nincs olyan gyerek és felnőtt, aki ne ismerné A. A. Milne legendás medvéjét, Micimackót, és a Százholdas Pagony többi lakóját. Bár olvastam több jól sikerült, modern változatot a meséből, mégis mindig kicsit aggódva figyelem a új megjelenéseket, hogy vajon tudják-e hozni az eredeti mesében megszokott minőséget, és azt a fajta sajátos humort, ami arra jellemző. A Móra Kiadó gondozásában nemrég megjelent Volt egyszer egy mackó című kötetre nem tudtam nemet mondani, a fülszövegből és a külalakból egyértelműen kiderült, hogy a Jane Riordan- Mark Burgess páros valami olyasmit hozott létre, ami a klasszikus és az újszerű tökéletes kombinációját adja.


Az előszóból hamar kiderül, hogy Jane Riordan nagy tisztelettel és alázattal nyúlt az eredeti történethez, igyekezve megtartani annak szellemiségét, hangulatát és stílusát, de létrehozva valami újat is. Így született az ötlet, hogy megírja Róbert Gida, Micimackó és a többi szereplő "azelőttjét", vagyis olyan, rövid kis történeteket, amik még azelőtt játszódnak, hogy mi a Százholdas Pagonyban megismerjük őket. A mesékből kiderül például, hogy milyen viszontagságos úton-módon került Micimackó Róbert Gida birtokába, milyen volt az élet, amikor a kisfiú és a családja még Londonban éltek, illetve hogyan gyarapodott a kis társaság egyre több új baráttal, kezdetben Fülessel, majd Malackával és a többiekkel. 


Szerintem viszonylag rizikós egy ilyen kötetbe belevágni, úgy, hogy sem a történetet, sem az illusztrációkat nem akarják az alkotók egy a egyben lemásolni, mégis hozni szeretnék a klasszikusban megszokott hangulatot. Most úgy éreztem, érdemes volt vállalni a kockázatot, mert a végeredmény igazán bájosra és "hitelesre" sikeredett, én legalábbis teljesen úgy éreztem, hogy ezek a történetek nagyszerűen belesimulnak A. A. Milne világába. A mesék pár oldalasak, így tökéletesen megfelelnek egy-egy esti mesének, és mivel előzménytörténetről van szó, nyugodtan bele lehet vágni úgy is, hogy valaki nem olvasta az eredeti Micimackót. A kiadó 6 éves kortól ajánlja, szerintem ez teljesen helytálló, azért a viszonylag több szöveg és a kicsit elvontabb humor miatt kisebb gyerekek nem biztos, hogy mindent megértenek belőle, bár Mark Burgess csodaszép rajzaiban - amik szépen illeszkednek E.H. Shepard eredetijéhez - ők is gyönyörködhetnek természetesen. 

Nem is tudom, melyik történet tetszett a legjobban. Izgalmas volt az a fejezet, ahol megtudhattuk, hogyan került Micimackó egy áruház kirakatából Róbert Gidához, de nagyon tetszett az is, hogy kiderült, Füles mitől lehet vajon mindig olyan búskomor. Aranyos volt az a mese, amikor Róbert Gida náthásan fekszik, kis barátai pedig igyekeznek gondoskodással és játékkal felvidítani. A legmókásabb talán mégis az volt, amikor hőseink a Londoni Állatkertbe látogattak, Micimackó és barátai pedig próbálják helyesen kimondani a különféle dinoszauruszok nevét. Az összesen tíz fejezetnek hamar a végére lehet érni, de úgy érzem, ez egy olyan kötet, amit időről időre többször is elő fogok majd venni az évek során.


Nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe a kalandba, többször emlegetem, hogy Micimackót én felnőtt fejjel szerettem meg, és úgy érzem, most megint eggyel közelebb lépett a szívemhez. Ha valaki rajongója a klasszikus történetnek, akkor biztos, hogy ennek a kötetnek ott a helye a polcán, nagyszerűen kiegészíti a jól ismert kalandokat. Kívül-belül igényes, minőségi módon kivitelezett könyv, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedves, szórakoztató olvasmány lehet.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti Micimackó történetét, de akár azoknak is, akik most ismerkednének a Százholdas Pagony lakóival.

Nyereményjáték:

Bizonyára mindannyian tudjátok, hogy Micimackó imádja a mézet. Sajnálatos módon elvesztette az utolsó csupor mézét, ezért nagyon szomorú. Azért, hogy felvidítsuk, bloggereink minden állomáson elrejtettek egyet, annak érdekében, hogy semmiképpen se maradjon éhen kedves, öreg barátunk. Minden állomáson találtok egy szót, ami alá el van rejtve a méz. De nem lesz ennyire egyszerű dolgotok, mert néhány jelölés csupán a megtévesztést szolgálja. Ebben a játékban nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt rejlik a méz. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.05.: Csak olvass!
12.07.: Könyv és más
12.09.: Utószó

Megjegyzések