Only ​a Monster – Csak egy szörnyeteg (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Anassa Könyveknek köszönhetően nemrég magyarul is megjelent Vanessa Len Csak egy szörnyeteg  című regénye. A történe elsőre átlagos romantikus sztorinak tűnik, amelyben a tizenhat éves Joan belezúg a jóképű srácba, Nickbe. Ám a történet nem ennyire egyszerű. Joan és a családja ugyanis szörnyetegek, Nickről pedig kiderül, hogy ő a hős, akinek az az életcélja, hogy végezzen az összes szörnnyel. Ezúttal három bloggerünk indult útnak időn és téren át, hogy szörnyeket mentsen Joannel együtt. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.




Kiadó: Anassa Könyvek, 2022
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: Only a Monster
Fordította: Sárpátki Ádám
ISBN: 9786156507044


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vanessa ​Len Az idő vándorai elsöprő romantikáját az Egy kegyetlen dal sötét világával ötvözte ebben a magával ragadó regényben.

Ez lett volna a tökéletes nyár. A tizenhat éves Joan, aki az iskolai szünetet elhunyt édesanyja különc londoni családjánál tölti, elhatározza, hogy ki fogja élvezni a nyár minden pillanatát. Imádja a történelmi Holland House-ban végzett munkáját, és amikor vonzó munkatársa, Nick randira hívja őt, úgy érzi, minden a helyére került.

Azonban Joan hamarosan ráébred az igazságra. A családtagjai nem egyszerűen furcsák, hanem valójában szörnyetegek, akik iszonyatos hatalmat birtokolnak. Nick pedig nem közönséges szépfiú: ő a legendás szörnyvadász, aki bármire képes lenne, hogy elpusztítsa őket.

A Nickkel vívott harcban Joan kénytelen együttműködni a kegyetlen Aaron Oliverrel, annak a szörnycsaládnak az örökösével, amely gyűlöli Joant és a rokonait. A lánynak muszáj megbarátkoznia saját szörnyeteg lényével, ha meg akarja menteni magát és a családját. Ugyanis ebben a történetben…

Ő nem a hős.


Véleményem:

Mindig kíváncsian várom, ha egy új kiadó bukkan fel a láthatáron, és szívesen veszem kézbe első könyveiket. Így volt ez az Anassa Könyvek esetében is, igaz, az sem volt utolsó szempont, hogy gyönyörű borítóval hozták el számunkra újdonságaikat. A leginkább Vanessa Len regénye, az Only a Monster vonta magára a figyelmemet, az időutazás és a szörnyeteges téma izgalmas kombinációnak ígérkezett, olyasminek, amit szívesen olvasok a két ünnep között, amikor végre van időm teljesen belefeledkezni egy történetbe. 


A regény kezdetén megismerkedünk a tizenhat éves Joan-nal, aki a nyarakat mindig édesanyja családjával tölti Londonban. Kicsit különc nagymamája és unokatestvérei előszeretettel hivatkoznak magukra szörnyetegekként, de Joan mindig is úgy gondolta, ez csak amolyan családi vicc vagy szólás. Nem is tévedhetett volna nagyobbat, na de ne szaladjunk ennyire előre. Főhősünk a nyári szünetben munkát vállal a történelmi Holland House nevű épületben, itt ismerkedik meg a jóképű és kedves Nick-kel. Éppen első randevújukra készülnek egy reggel, amikor Joan-nal különös és felkavaró dolog történik, és egyben arra is választ kap, miért nevezik magukat családja tagjai szörnyetegeknek. 

Azzal talán nem lövök le túl nagy poént, ha elárulom, a történet központi eleme az időutazás. Na de hogy jönnek ide a szörnyek? Vanessa Len csavart egy érdekeset a már ismert toposzokon, és az időutazás feltételeit különös és sötét dolgokhoz kötötte. Amikor valaki ilyen módon akar utazni, egy embertől kell ellopnia a szükséges időt, így ebből a perspektívából nézve a magukat szörnyetegeknek hívó családok valóban nem éppen jófiúk. Mindezt még megfejeli azzal, amikor Joan megtudja, hogy a számára oly kedves Nick a szörnyek esti meséjében fel-felbukkanó hős, akinek az a sorsa, hogy elpusztítsa az időutazókat, hogy ne árthassanak másoknak. Egy különösen tragikus mészárlás után Joan kényszerű szövetséget köt egy ellenséges szörnycsalád tagjával, Aaronnal, és igyekszik kideríteni, hogyan hozhatná helyre a helyrehozhatatlant. Az idővonalnak szigorú szabályai vannak, de Joan feltett szándéka, hogy valahogy megtalálja a kiskaput. 

Az az igazság, hogy teljesen másra számítottam, de amit kaptam, az kellemes meglepetésként ért. Nekem ez a regény hozta azt a fajta izgalmat és lendületet, ami miatt tizen-huszonéves koromban megszerettem az ifjúsági fantasy műfaját, és azt is nagyon értékeltem, hogy az írónő abszolút eredeti ötletekkel és megoldásmódokkal állt elő. Az időutazáshoz nyúlni mindig kétesélyes dolog, nagyon bele lehet bukni, de itt nem volt olyan érzésem, hogy égbekiáltó logikai bakiktól hemzsegne a történet (persze, tökéletesen logikus eleve nem lehet egy ilyen sztori, de mint mondtam, nem volt benne olyasmi, amin bántóan fennakadtam volna). A szerelmi szálak, háromszögek szintén kritikus pontok nálam, nem szeretem, ha túlságosan elviszik a cselekményt, ezzel sem volt gondom ennél a könyvnél. Joan és Nick kapcsolata kellően feszült és drámai, hiszen ellentétes oldalon állnak és nem élhetnek békében egymással, de ugyanígy izgalmas lehetőségeket rejt magában Joan és Aaron törékeny szövetsége is. 

Külön pluszpontot kap ez a regény tőlem amiatt is, hogy a befejezés egészen más jellegű volt, mint amire számítottam. Amikor olvastam, még nem tudtam, hogy érkezik a folytatás is, nekem így is kerek lenne a történet, de izgatottan várom, hova fog még kifutni, főleg amiatt, mert azért a világépítésben voltak kisebb homályos foltok, nem kaptam még minden kérdésemre választ. Bemutatkozó kötetnek szerintem erősre sikeredett, és ugyan az alaptéma elemei nem teljesen újszerűek, az ötletek kombinációja mégis valami frisset és izgalmasat hozott létre. Mindez a csodaszép borítóval nálam feltette az i-re a pontot, bizalommal várom a Kiadó többi történetét is!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Azoknak, akik kedvelik az időutazásos történeteket és az izgalmas ifjúsági köteteket.

Nyereményjáték:

A történet egy szörnyről és egy hősről szól, ezért ezúttal olyan karaktereket keresünk, akik egyszerre szörnyek és hősök is a maguk módján. A turné állomásain képeket rejtettünk el a bejegyzéseinkben ezekről a szörny/hősökről. Találd meg a képeket, és írd be a szörny/hősök nevét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12. 29. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések