A zaj (értékelés és nyereményjáték)

 


James Patterson és J.D. Barker A ​madártollas gyilkosságok után új közös regénnyel jelentkezett. A zaj című thrillerben egy titokzatos, gyilkos hang eredete után kutatnak hőseink, mely az egész emberiségre veszélyt jelent. Borzongjatok bloggereinkkel a három állomáson, és tartsatok velünk a nyereményjátékban is, hogy megnyerhessétek az Agave Könyvek által felajánlott példányt!



Kiadó: Agave Könyvek, 2022
Oldalszám: 416 oldal
Eredeti cím: The Noise
Fordította: Bosnyák Edit
ISBN: 9789635980185


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​oregoni Mount Hood közelében egy ismeretlen eredetű, pusztító erejű hanghullám söpör végig egy kis településen. A katasztrófában mindenki életét veszti, leszámítva egy testvérpárt, akik még időben elérték az egyik óvóhelyet. A jelenség hamarosan több helyen megismétlődik, és további megmagyarázhatatlan események is történnek. Egyesek szerint a kínaiak vagy az oroszok vetettek be egy új titkos fegyvert. Mások isteni eredetű megtorlásban hisznek.

A kormány a helyszínre küld egy csapatot, hogy kivizsgálja az esetet, de a csapat tagjai egymással ellentétes feladatokat kapnak. Dr. Martha Chan pszichológusnak, aki egészségügyi vészhelyzetekre szakosodott, tanulmányoznia kell a túlélőket. Alexander Fraser főhadnagynak, aki egész életében katonai pályára készült, és nem bízik a civilekben, el kell különítenie őket. Kisvártatva azonban teljesen eluralkodik a káosz, és mindenki kénytelen lesz összefogni, hogy megoldást találjanak az őrjítő zaj eredetére, ami senkit és semmit nem kímél.

James Patterson és J.D. Barker második közös regényében a rettegés eddig ismeretlen hangon szólal meg, és ez a hang a két méltán népszerű szerző képzeletvilágának legsötétebb zugaiból származik.


Véleményem:

Amikor az Agave Könyvek kínálatában megjelenik egy új horror vagy thriller regény, arra én általában egyből kíváncsi szoktam lenni, mert ezen a műfajon belül nem szokott csalódást okozni a kiadó. J.D. Barkertől már több könyvet is olvastam, többek között A ​madártollas gyilkosságokat is (értékelésem ITT), amit James Pattersonnal közösen írt, és mivel többnyire pozitívak voltak a tapasztalataim, szerettem volna próbát tenni A zajjal. Maga a téma, miszerint valamilyen rejtélyes hang hatással van az emberekre, nem teljesen új keletű (gondoljunk csak A ​végzet tébolyult kereke című regényre), ennek ellenére izgatottan vártam, hogy a szerzőpáros hogyan fog körömrágós thrillert kanyarítani ebből a kiindulópontból.

A regény több nézőpontból meséli el a történetet. Az egyik szemszögből egy tizenöt éves kislány, Tennant élményeit olvashatjuk, aki távol a civilizációtól, egy önfenntartó közösségben él a Columbia folyó partjánál. Egy nap éppen nyolcéves kishúgával van együtt, amikor titokzatos, rettenetes hang hallatszik, ami elől még éppen sikerül fedezékbe vonulniuk. Tennant húga a hanghatás után furcsán és ijesztően kezd viselkedni, a falujukat mintha teljesen lerombolták volna, élő ember pedig nem maradt a közelben rajtuk kívül. Nem tudják, mi történhetett, ahogy mi, olvasók sem, éppen ettől már egyből izgalmassá válik a regény, hiszen minél előbb tudni szeretnénk, mi folyik itt. 


Egy másik szálon megismerhetjük Dr. Martha Chan pszichológus nézőpontját, akit több más tudóssal együtt váratlanul szállítottak az anomália helyszínére. Borzasztó kevés információval látják el őket, és azt várják el, hogy mindenféle befolyástól mentesen alakítsák ki az elméletüket arról, mi is történhetett. Martha és társai kezdetben a sötétben tapogatóznak, szép lassan viszont kiderül, hogy a katonaság sok mindent eltitkol előlük, és a jelenség mögött álló okok és annak következményei még súlyosabbak, mint azt elsőre el tudták képzelni. Végezetül pedig ott van a magas rangú katona, Alexander Fraser szála, aki ugyan a tudósoknál többet tud, mégis olyan dolgokkal szembesül, amire nem volt felkészülve. A sokféle, nagyon különböző hátterű szereplő egy idő után kénytelen különös együttműködésbe kezdeni annak érdekében, hogy megállítsák az egész emberiséget fenyegető zajt, mindezt úgy, hogy sokáig teljesen tanácstalanul állnak a történtek előtt. 

Nos, ez tipikusan egy olyan történet, amiről ennél többet nem szabad elárulni a cselekmény szintjén, hiszen végig az a legfőbb kérdés, hogy mi is ez a zaj és ki okozza. Talán valamilyen természetfeletti hatalom, esetleg maga Isten? Vagy valamilyen titkos katonai fegyverről van szó, amit a külföldi nagyhatalmak akarnak bevetni? Talán nem is a Földön, hanem azon kívül kell keresni a megoldást? Bevallom, ez a része eléggé izgalmas volt a történetnek, hiszen számtalan fejezeten keresztül ötleteltem én is, volt, amikor már úgy éreztem, közel a megoldás, mégis valami egészen más kerekedett ki a dologból, mint amire számítottam. Ráadásul a regény nagyon filmszerű, tele igazán sokkoló, csontig hatoló jelenettel, olyan könyv, ami után nem biztos, hogy szívesen kapcsolom le a lámpát. Mégis, valami azért hiányzott nekem, amit sajnálok, mert ha azt is sikeresen kipipálják az írók, akkor nálam ötcsillagos lett volna a regény. 

Az az igazság, hogy szerintem a horror vagy a thriller akkor működik a legjobban, ha a felszínen megjelenített, véres-izgalmas-futkosós-világvégés-apokalipszisos cselekményen túl párhuzamosan kialakul egy sokkal mélyebb rétege is. Amikor szörnyű, brutális vagy éppen megmagyarázhatatlan eseményekről olvasunk, vagy a szereplőket elárasztja a zsigeri félelem, szerintem előbb-utóbb el kell jönnie annak a pontnak, amikor rájövünk, hogy az iszonyat mindig bennünk lakozik, nem pedig a külső eseményekben. Lehet akármilyen ijesztő egy gyilkos, egy katasztrófa, egy vírus vagy egy zombihorda, rám mégis akkor hat csak igazán, ha ezzel egy időben a szerző folyamatosan reflektál a bennünk lévő sötétségre, vagy éppen azt a harcot mutatja be, amit a fénnyel szemben folytat. Nekem ez a mélység, ez a dráma hiányzott kicsit a történetből. Persze, a felszínen azért karcolja a szereplők múltját, jellemét, választásainak súlyát, de szerintem megmaradt egy mozifilm felszínességén, és nem tudta azt a pluszt hozni, amire egyébként egy regény keretei lehetőséget adnak. Ettől függetlenül semmiképp nem mondanám rossznak, hiszen pörgős, izgalmas, olvasmányos, lehet rajta rettegni és várni, mi fog kiderülni, de nem vitt le olyan borzalmas mélységekre, amit lélektani szinten elvártam volna tőle. 

Összességében szerintem az a legfontosabb, hogy ez a regény megtalálja a megfelelő célközönségét. Ha valaki azért szeretné elolvasni, mert szereti a rejtélyeket, horrorisztikus, izgalmas jeleneteket és a mozgalmas cselekményt, az biztosan nem fog csalódni. De arra számítani kell, hogy az elsődleges célja tényleg a szórakoztatás és a teljes kép szép fokozatos összepattintása, nem pedig az, hogy a legmélyebb sötétség húrjait pendítse meg vagy nagyon összetett pszichológiai folyamatokat ábrázoljon. Én bízom abban, hogy a szerzőpáros fog még közösen próbálkozni, szerintem minden potenciál megvan bennük (jó, a szívem szerint úgy érzem, Barkerben jobban), már csak eggyel bátrabban kell fogni azt a bizonyos tollat. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a pörgős, akciódús, akár kicsit véresebb sztorikat, ahol sokáig nem derül ki, mi is áll valójában az események hátterében.


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban J.D. Barker korábban megjelent regényei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Tisztának kell lenned ahhoz, hogy láss. És csak akkor vagy tiszta, ha tiszta a tudatod és a lelked.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.09. Könyv és más

Megjegyzések