A ​hygge otthon - Meghitt lakás skandináv módra (értékelés és nyereményjáték)

 

Meik Wiking legújabb könyvéből megtanulhatjuk, hogy miként lehet a dán hygge alkalmazásával még meghittebbé tenni otthonunkat. A hygge otthon című kötetben a koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásainak segítségével tehetjük még jobbá életterünket. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg a legújabb praktikákkal, de ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Kossuth kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!



Kiadó: Kossuth Kiadó, 2022
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789635448531


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.


Véleményem:

Meik Wiking könyvei egyre népszerűbbek hazánkban is, én mégsem a leghíresebb, Hygge című kötetével kezdtem az ismerkedést annak idején, hanem Az emlékteremtés művészetével (értékelésem ITT). Új, A hygge otthon című, csodaszépen kivitelezett könyve egyrészt jó összefoglaló ahhoz is, hogy képbe kerüljünk, mit is jelent a dán életérzés, másrészt kicsit célzottan közelíti meg a témát, onnan, hogy ezt a meghitt, békés hangulatot hogyan tudjuk becsempészni az otthonunk falai közé. Elöljáróban annyit mondanék, hogy azonnal repült 2022 legjobb olvasmányai közé, pedig nem gondoltam volna, hogy éppen egy ilyen típusú, ismeretterjesztő/életmód-kötet fog ennyire megnyerni magának. De lássuk is, mitől olyan különleges ez a könyv!


Meik Wiking kicsit misztikusnak hangzó, mégis elképesztően fontos tudományterülettel, nevezetesen a boldogságkutatással foglalkozik. Sokan mosolyoghatnak ezen (mondván, hogy nahát, már ennek is van külön tudománya?), pedig talán még soha nem volt ennyire égető, hogy tudatosan foglalkozzunk a mentális egészségünkkel. Azt eddig is tudtam, hogy a skandináv országok erősségei közé tartozik a mentális jóllét fontossága és az erre épülő innovációk, de az nekem is újszerű volt, hogy ilyen sok szempontból vizsgálják az ehhez kapcsolódó kérdéseket. A hygge otthon segítségével arra a kérdésre kaphatunk választ, hogyan alakíthatjuk úgy az otthonunkat, hogy az a leginkább hygge legyen, vagyis hozzájáruljon a meghitt, békés, nyugalmas és önazonos pillanatokhoz. 

A dánok számára egyébként is kiemelten fontos a formatervezés, lakberendezés és a dizájn, de ebből a könyvből megtudhatjuk, hogy ezeket a tudományokat hogyan állíthatjuk saját otthonunk szolgálatába. A fejezeteken keresztül néhány nagyobb témakört járunk körbe, többek között, hogy hogyan érdemes kialakítanunk az otthoni teret, hogyan használjuk ki maximálisan a természetes napfényt, milyen világítást válasszunk az egyes helyszínekre, illetve hogyan alakítsuk ki a munka és játék terepét. Ez még önmagában nem lenne olyan nagy dobás, hiszen bárki tanácsolhatja, hogy szerezzünk be ezt-azt, és attól majd boldogabbak leszünk, de szerencsére itt ennél sokkal komolyabban alátámasztott és reálisan megvalósítható ötleteket találunk. 



Ezzel el is érkeztünk az első ponthoz, ami miatt kedvenccé vált a könyv. Wiking folyamatosan alátámasztja a mondanivalóját kutatási eredményekkel, ugyanakkor egy pillanatig sem válik szárazzá vagy unalmassá. Tetszik, hogy pontosan tudja, milyen kérdéseket érdemes feltennie annak érdekében, hogy közelebb kerüljön a vizsgálata céljához, és tényleg releváns eredmények és statisztikák felhasználásával igyekszik meggyőzni minket arról, hogy az általa javasolt életmód, vagy annak egyes elemei mennyivel jobbá tehetik az életünket. Ez egyébként mind olyasmi, ami józan paraszti ésszel is belátható: az otthonunkban sok időt töltünk, jó esetben ez az a hely, ahol feltöltődünk, a hobbijainknak élünk vagy a szeretteinkkel vagyunk, így egyáltalán nem mindegy, milyen érzéseket ébreszt bennünk vagy mennyire funkcionálisak a benne lévő tárgyak és berendezési elemek. 

A másik dolog, amit hatalmas pozitívumként kiemelnék, az az egész könyv - és maga a hygge életérzés - szemlélete. Nem arról van itt szó, hogy új dolgokat kell beszereznünk és birtokolnunk ahhoz, hogy boldogabbak legyünk, hanem arról, hogyan értékeljük azt, ami van, és igyekezzünk praktikusan felhasználni a rendelkezésünkre álló javakat. A könyvben emiatt erős szerepe van a fenntarthatóságnak és környezettudatosságnak, amik számomra is nagyon fontos értékek. Ráadásul nem is csupán tárgyakról vagy javakról van szó, sokkal inkább arról, hogy egyszer módszeresen végiggondoljuk, hogyan szeretnénk élni, mire szeretnénk használni az otthonunkat, mivel akarjuk tölteni az időt, és megpróbáljuk a környezetet ezeknek az örömet okozó tevékenységeknek alárendelni. 

Örömmel konstatáltam, hogy a szerző tanácsai közül már alapból is sokat megfogadok. Számomra is fontos, hogy minél több zöld növény vegyen körül, hogy időről időre megpróbáljak magam termeszteni növényeket, vagy éppen házi finomságokkal feltölteni az éléskamrám polcát. A könyvek iránti rajongásom nem titok, ahogy az sem, hogy az otthonomban külön tér áll rendelkezésre a játékoknak. A könyv megerősített abban is, hogy milyen fontos értékkel bírnak a baráti összejövetelek vagy a közös családi vacsorák, de természetesen én is olvastam rengeteg új tippet és ötletet arra vonatkozóan, hogyan tehetném még otthonosabbá a lakásunkat. 

Összességében ez a könyv szerintem egy csoda, akkor is, ha valaki tudatosan kívánja alakítani a környezetét a jólléte érdekében, de akkor is, ha szimplán csak egy nagyon igényes ismeretterjesztő, mégis könnyed kötetet akarunk olvasni. A könyv felépítése miatt nem feltétlenül szükséges egyszerre elolvasnunk, haladhatunk apránként vagy összevissza is, attól függően, melyik altéma érdekel jobban. Én őszintén hiszek abban, hogy a saját és környezetünk boldogságánál semmi sem lehet fontosabb, és nagyon jó dolognak tartom, hogy ehhez ilyen praktikus segítséget kaphatnak az olvasók.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szeretné otthonosabbá tenni a környezetét, és szívesen olvas arról, hogyan tehetünk aktívan saját mentális jóllétünkért. 

Nyereményjáték:

Meik Wiking kötete sokféle tippet ad nekünk a tökéletes hygge otthon megteremtéséhez, így játékunk is erre koncentrál. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, amelyekből egy (vagy két) szó rakható ki, és ezek a dolgok kulcsfontosságú hozzávalói az otthoni hygge életérzésnek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

tájké

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
21 - Readinspo
23 - Könyv és más
26 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések