500 ​kirándulás a világ nemzeti parkjaiban (értékelés és nyereményjáték)

 


Mary Caperton Morton a népszerű túrablog szerző ebben az útikönyvben gyűjtötte össze a világ legérdekesebb és legszebb nemzeti parkjait. A csodálatos képekkel illusztrált kötetben kirándulásokat, túraútvonalakat ajánl és mutat be olvasóinak. 
Tartsatok velünk legújabb blogturnénkon, de ne felejtsetek el játszani se. A turné végén megnyerhetitek a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.



Kiadó: Kossuth Kiadó, 2022
Oldalszám: 400 oldal
Eredeti cím: The World's Best National Parks in 500 Walks
Fordította: Dömsödi Áron
ISBN: 9789635448098 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Föld legszebb túraútvonalait színes fotókkal, térképvázlatokkal és szemléletes leírásokkal bemutató 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban tökéletes ihletforrás minden felfedező számára.

A világ nemzeti parkjai által védelmezett, lenyűgöző tájak inspiráló útikönyve segít megtervezni a tökéletes kalandot.

MARY CAPERTON MORTON tudományos és útikalauz-szerző, aki jelenleg Montana délnyugati részén él. Írásai jelentek meg az Earth és az Eos magazinban, az Aerial Geology (Légi geológia) című könyv szerzője, utazásait pedig a Travels with the Blonde Coyote (Utazások a szőke prérifarkassal) című, népszerű túrablogján dokumentálja.

Mary észak-amerikai, nomád országúti harcosként az Amerikai Egyesült Államok mind az ötven államában túrázott már, túl van több mint kétszáz nemzeti park és nemzeti emlékhely meglátogatásán, és jó úton halad ezredik hegycsúcsának meghódítása felé.


Véleményem:

Borzasztóan vártam, hogy megjelenjen ez a könyv, és amint kézhez kaptam, egyből lecsaptam rá és belevetettem magam a lapokba. Az olvasás és a társasjátékok mellett az utóbbi években a túrázás lett a harmadik legnagyobb szenvedélyem, és sajnos tudom, hogy egy élet kevés ahhoz, hogy mindent láthassak, amit csak szeretnék, azért igyekszem néhány reálisan megvalósítható úti célt kitűzni a következő évekre, évtizedekre. Mary Caperton Morton 500 ​kirándulás a világ nemzeti parkjaiban című kötete éppen ehhez nyújt segítséget, egy lenyűgöző albumba összefoglalva a világ legcsodásabb túraútvonalait. 


A szerző az előszóban leírja, hogy főiskolás kora óta szenvedélye a túrázás és a Föld természeti értékeinek megismerése. A kötetben összesen 500 kirándulást, útvonalat gyűjtött össze világszerte 336 nemzeti parkból, és ezek nagy részében valóban járt is. Ennek köszönhetően a leírások elég hitelesek, sokszor tartalmaznak gyakorlatias tippeket és tanácsokat, amiket érdemes megfontolni. Ezután következnek a tényleges túraútvonal-bemutatások, hat nagyobb fejezetben megismerhetjük Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Afrika és a Közel-Kelet, Ázsia és Ausztrálázsia mesés helyeit. 

Ha a saját szempontomból nézem a kötetet, akkor két komolyabb funkciója van. Az egyik az álmodozós, ide sorolom azokat az úti célokat, amiket ugyan nagyon szeretnék valaha meglátogatni, de azért nem túl valószínű, hogy többségük sikerülni fog, egész egyszerűen a távolság és a nagyobb anyagi források hiánya miatt. A másik viszont az- és itt főleg az európai célpontokra gondolok -, hogy ötleteket ad olyan túrákhoz, amik viszont elérhetőek és kis tervezéssel megvalósíthatóak. Az álmodozó részlegből engem az Észak-Amerikát bemutató oldalak varázsoltak el a leginkább. Nagy álmom, hogy egyszer eljussak ide, és ha nem is több ezer kilométeres túrákat tegyek meg, de legalább megnézhessem a különleges természeti értékeket.  Ha igazán kemény és bevállalós lennék, akkor szívesen végigjárnám a Continental Divide Trail-t, az új-mexikói határtól egészen Kanadáig húzódó, vadregényes utat (amit hatalmas büszkeségünkre első magyarként Alberti-Hamlet Nóri teljesített nemrég). 


A reális tervezgetés szempontjából az Európát bemutató fejezet izgatott leginkább. Az utóbbi években már tudatosan igyekszünk felfedezni a könnyebben megközelíthető, mégis mesés célokat, például a Tátrai Nemzeti Parkot vagy a szlovén Triglavi Nemzeti Parkot (ez utóbbi esetében örvendezve konstatáltam, hogy a könyvben bemutatott mind a négy kiránduláshoz volt már szerencsém). Ami bakancslistás és a könyv is ír róla, az a West Highland Way túraútvonal Skóciában, az Alta Via 1 Olaszországban, illetve a Bobotov Kuk hegycsúcs Montenegróban. A könyv Magyarországra is elkalauzol bennünket, bemutatva a Hortobágyi, Aggteleki, Bükki és Fertő-Hanság Nemzeti Park egy-egy nevezetességét. 

Nekem akkora szerelem volt, hogy idén harmadszor is visszatértem a Triglav Nemzeti Parkba


Tetszik a kötet felépítése, néhány túraútvonalat részletesebben is bemutat, leírja, mekkora a táv, kezdőknek vagy haladóknak ajánlja-e, illetve hogy honnan közelíthetjük meg. Szimpatikus az is, hogy végig átjön a természet szeretete, a szerző az előszóban ki is emeli, mennyire fontos, hogy ne hagyjunk magunk után semmit egy-egy ilyen út során, illetve több helyszínről leírja, hogy milyen szempontból veszélyeztetett természeti érték. A könyv elképesztően gazdag csodálatos fotókban és térképes illusztrációkban, nem is igazán az a műfaj, amit egy ültő helyünkben olvasunk el, inkább olyasmi, amit időről időre fellapozunk és gyönyörködünk a mesés tájakban. Szerintem minden természetkedvelő számára kötelező olvasmány lehet, örök darab, amit érdemes a polcunkon tudni. Biztos vagyok benne, hogy számtalanszor elő fogom venni, hogy újra és újra rácsodálkozhassak bolygónk ezerféle arcára és törékeny szépségére. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeret kirándulni, vagy csak szeret képzeletben mesés tájakra utazni. 

Nyereményjáték:

Mary Caperton Morton a világ nemzeti parkjaiba kalauzol el minket, így az egyes állomásokon is a lélegzetelállító kiránduló helyszínek közül kell felismernetek egyet-egyet. A megoldás a nemzeti park neve, ezt írjátok be a megfelelő rubrikába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
17 - Könyv és más
19 - Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések