Ez ​egy ilyen nap (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a híres izraeli házaspár első képregénye, Ez egy ilyen nap címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a szívmelengető, vicces és sokunk számára ismerős helyzeteket tartalmazó képregénygyűjteményt, melyben Maya és Yehuda Devir hétköznapi hullámvölgyeiket örökítették meg.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a szerzőpárost és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát. 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789635974221
Eredeti cím: One of Those Days
Fordította: Kereki Noémi Valentina
Illusztrálta: Yehuda Devir


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hogyan birkózzunk meg a házasság apró kihívásaival?

A kötet a rendkívül népszerű alkotópáros életét és szerelmét mutatja be, ahogy megbirkóznak a hétköznapok hullámvölgyeivel és a friss szülőséggel járó jelentős változásokkal.

Yehuda és Maya Devir akkor kezdték képregényben illusztrálni az életüket, amikor friss házasként az első közös lakásukba költöztek Tel-Avivban. Az azóta eltelt években az Ez egy ilyen nap az egyik legnépszerűbb alkotás lett az interneten, világszerte több millió követővel.

Ez az első alkalom, hogy a Devir-képregények egy kötetben élvezhetők. Ebben a gyűjteményben szívmelengető, vicces és mindannyiunk számára ismerős helyzeteket osztanak meg. Úgyhogy még azok is, akik nem gondolják, hogy gépkarabéllyal kellene hadat üzenni egy csótánynak, könnyedén azonosulni tudnak a Devir házaspár küzdelmeivel és sikereivel. Hiszen ki nem mondta már maga is, hogy ez egy ilyen nap?!

Lepd meg vele magad és a szeretteidet, barátaidat!


Véleményem:

Sokakhoz hasonlóan én is először az interneten találkoztam a Yehuda Devir és Maya Devir házasságát, mindennapjait bemutató, mókás és élettel teli képregény kockáival. Mivel egyből nagyon megtetszett a munkájuk, még akkor utánanéztem, hogy egy izraeli párról van szó, akik úgy döntöttek, ebben a műfajban kívánják megörökíteni kapcsolatukat, egyaránt bemutatva az örömteli és a nehéz pillanatokat. Azóta népszerűségük és sikerük egyre csak nő, az Ez egy ilyen nap oldalain pedig először tarthatjuk könyv formában is a kezünkben az általuk rajzolt képeket. De hogy mitől működik ennyire ez a képregény, és miért van a párnak ekkora rajongótábora? Lássuk csak!


A kötet elején egy rövid bevezetőt találunk, melyben a házaspár elmeséli, hogyan született a képregény, és személyes hangvételben mesélnek egy kicsit arról, milyen érzés volt a világ elé tárniuk az életüket, érzéseiket, vagy éppen fájdalmasabb pillanataikat. Ezután  következik a tényleges képregény, ami kicsit rendhagyó formai szempontból. A rajzokon inkább életképeket, pillanatokat láthatunk, mint hosszabb jeleneteket, ráadásul sok esetben a képekből egymás mellett láthatjuk a fekete-fehér, illetve kiszínezett verziókat. Szöveg csak egy-egy mondat erejéig olvasható, ezek többnyire vicces megjegyzések vagy magyarázatok. A stílus leginkább a szuperhősök világára hajaz, ezt a szerzőpáros is kiemeli a bevezetőben, hogy kezdetben innen indult a ötlet, szerintem nagyon jól sikerültek a karaktereik - egyrészt valóban hasonlítanak hőseinkre, másrészt tényleg van bennük valami szuperhősös, egyúttal végtelenül emberi. 


Amitől ezek a képek hihetetlenül tudnak működni, az a, hogy a megörökített jelenetekben minden pár magára tud ismerni. Devirék nagyon jók abban, hogy tipikus pillanatokat válogatnak össze, amik lehetnek egészen hétköznapiak (például egy vásárlásból való hazajövetel, egy készülődés egy buliba, vagy csak egy szimpla esti tévézés), mégis borzasztó jellegzetesek. A jelenetek hiteles és humoros módon örökítik meg a férfi-női szerepek jellegzetességeit vagy éppen különbségeit, ahogy azt is, hogy mindenkinek megvannak a maga furcsa szokásai és bogarai, de pont ettől szép egy harmonikus kapcsolat, hogy ezekkel együtt fogadjuk el a másikat. Én nem egy jeleneten hangosan felnevettem, annyira magunkra ismertem bennük (például a lefolyót örökösen eldugító hajcsomókon, a közös zuhanyzás problematikáján vagy éppen a magasságbeli különbségek viszonyulásán az esernyőhöz :)). A képekből rengeteg szeretet árad, látszik, hogy az alkotópáros tényleg szívét-lelkét beleadta a közös munkába. 


A könyvecske időrendben épül fel, a pár kapcsolatának kezdeti fázisától, az első lakásba költözéstől a lánykérésig és a házasságig. A kötet harmadik részében egy igazán személyes folyamatnak lehetünk tanúi, nevezetesen annak a hosszú és sokszor fájdalmas útnak, mire Mayanak sikerült teherbe esnie. Követhetjük őket a szülővé válás csodájában, illetve láthatjuk, milyen nehéz, ugyanakkor végtelenül nagyszerű az élet egy kisbabával. Főszereplőink a lapokon tényleg szuperhősi képességekkel birkóznak meg az etetés, zoknihúzás vagy éppen pelenkázás hadműveletével, őszinte mosolyt csalva az olvasók arcára. 

Összességében imádtam ezt a kötetet, és biztos vagyok benne, hogy számtalanszor fel fogom még a jövőben lapozni, illetve a szerzők munkásságát is követni fogom a különböző platformokon. Tökéletes választás lehet, ha párunkat szeretnénk meglepni egy személyes és humoros ajándékkal, de akár akkor is, ha csak a saját napunkat akarjuk feldobni pár vicces jelenettel. Bár nem a megszokott képregényformát hozza, mégis nagyon jó stílussal alkotott képeket láthatunk a kötetben, amikben tényleg magunkra ismerhetünk és elnevetgélhetünk közben a saját kis bogarainkon is. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az élettel teli, humoros képregényeket, és szívesen pillantana be egy különleges, mégis hétköznapi páros életébe. 

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során ki másoké is lehetne a főszerep, mint a képregényeseké? Minden állomáson láthattok egy borítórészletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az alapján megfejteni a kötet szerzőjét, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések