Vékony jégen (értékelés és nyereményjáték)

 

Keszthelyi Gréta Kata Vékony jégen című regényében megismerkedhetünk a tinédzser Linával, akinek mindene a korcsolyázás, mégsem élheti a kortársai gondtalan életét. Családi problémái és az önmagával szemben támasztott magas elvárások egyre jobban beárnyékolják mindennapjait, és kérdés, hogy kap-e megfelelő támogatást ahhoz, hogy túljusson a nehézségeken. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt az érzékeny és fontos kérdésekkel foglalkozó történetet, és nyerjétek meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt!



Kiadó: Menő Könyvek, 2022
Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789635842834


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Lina szinte előbb tanult meg korcsolyázni, mint járni, és közel tizenhat évesen még mindig ez a legnagyobb, és szinte egyetlen igazi örömforrása az életben. Az edzője keményen fogja, igykeszik a legtöbbet kihozni belőle. De biztos, hogy ez a legfontosabb Lina számára? Otthon sem könnyű a helyzete, mostohaapja, mindent megtesz, hogy beárnyékolja a mindennapokat, és anyára sem számíthat.
Lina úgy érzi, sűrű, sötét fellegek borítják be felette az eget. Igyekszik mindenkinek megfelelni, de ehhez szüksége lenne egy biztos pontra a sok bizonytalanság közepette. Mibe kapaszkodhat? Tudja, hogy vékony jégen jár, és amíg sikerül megőriznie az egyensúlyát, nem történhet baj. De sajnos hamar kicsúszik a talaj a lába alól…

Véleményem:

Keszthelyi Gréta Kata első könyve a Kiadó ajánlásának köszönhetően került a látóterembe, és mivel olyan ifjúsági regénynek tűnt, ami fontos témákkal foglalkozik, mindenképpen szerettem volna próbát tenni vele - különösen amiatt, mert ebben a műfajban már nem egy gyöngyszemet találtam a hazai írók munkái között. A Vékony jégen kicsit más volt, mint amire számítottam, bizonyos szempontból sokkal mélyebb és komolyabb, de ami igazán elképesztett, az az, hogy az írónő ilyen fiatalon ennyire színvonalas történetet tett le elénk az asztalra. Bevallom, ennek fényében a kisebb hiányérzeteim is eltörpültek, és kíváncsian várom, hogy ilyen tehetséggel milyen regényeket fog még írni a jövőben. 


A történetünk főhőse a tizenhat éves Lina, akinek mindene a műkorcsolyázás. Amikor nem az iskolában van vagy az otthoni feladatait végzi, azonnal rohan a jégpályára, ahol igazán önmaga lehet és kikapcsolhat. Rá is fér ez a fajta felszabadultság, ugyanis az élete minden, csak nem tökéletes. Miután szülei elváltak, édesanyja összejött a sztárügyvéd Viktorral, aki az első perctől fogva éreztette a lánnyal, hogy nem szíveli, ráadásul otthon erőszakosan és zsarnokoskodóan viselkedik vele. Lina igazán az anyukájára sem számíthat, egyedül édesapjában bízik, akit viszont sokkal kevesebbet lát, mint szeretne. Így az egyik legfontosabb szülőkép az életében az edzője, Kriszta lesz, aki látszólag nagyon odafigyel rá és mindenben segíti, hogy tökéletes korcsolyázó legyen, ugyanakkor szép lassan elkezd egyre keményebb elvárásokat támasztani a lánnyal szemben, ami miatt a korábban önfeledt szórakozást nyújtó korizás sem lesz már az igazi. Lina fokozatosan belekerül egy olyan spirálba, aminek a magját az jelenti, hogy nem kap elég szeretetet, és igyekszik a maga módján megtalálni az utat, hogy mindenkinek megfelelhessen és kontrollálhassa az életét. Ez az út viszont könnyen nagyon veszélyessé válhat, ha nem kap valakitől valódi odafigyelést és segítséget. 

Az első, ami megfogott ebben a regényben, Lina karaktere volt. Hitelesnek, valódinak éreztem, olyan lánynak, akiben sokan magunkra ismerhetünk, és aki igyekszik megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. Az iskolában csak felszínes kapcsolatai vannak, nem igazán talált ott barátokat, ha ehhez hozzávesszük a szülei viselkedését, akkor nem csoda, hogy az idősebb korosztályban találja meg inkább a hozzá közel álló embereket. A jégpályán aztán szerencsére új embereket ismer meg, az idősebb DJ-t, Kost, a bohókás Nojcsit és annak helyes öccsét, Félixet, akik talán képesek segíteni neki abban, hogy kikerüljön az ördögi spirálból, végre reálisan lássa önmagát és képes legyen kiállni magáért és azokért, akiket szeret. 

Hamar kiderül, hogy ez olyan ifjúsági regény, amiben nem minden fenékig habostorta, én pedig nagyra tartom, ha komolyabb témák előkerülnek, úgy mint a családon belüli erőszak, az evészavarok vagy az önértékelési problémák. Az egyetlen, ami kicsit zavart, hogy pár dolog nem állt össze bennem teljesen logikusan (például az, hogy ha Lina nem versenyzik, akkor az edzője számára miért olyan égető kérdés, hogy a végletekig terhelje a teljesítőképességét. Kriszta karaktere egyébként önmagában megért volna egy pszichiátriai tanulmányt, kicsit sajnáltam, hogy nem bomlott ki jobban, az ő viselkedése mögött milyen motivációk húzódnak), illetve sokszor felsikoltottam belül, hogy nem igaz, hogy nincs egy épkézláb felnőtt a történetben, aki képes meglátni, mi a baj és beavatkozni. De ahogy jobban belegondoltam, nincs okom panaszra, mert sajnos ez a forgatókönyv közelebb áll a valósághoz, mint hinnénk. Rengeteg tinédzser küzd komoly problémákkal, akár mentális betegségekkel is anélkül, hogy akár a szüleik, akár a tanáraik észrevennék ezt, nekünk, felnőtteknek pedig hálásnak kell lennünk érte, ha valaki emlékeztet arra, hogy ez igenis a mi dolgunk. 

Őszintén szólva tényleg az az igazság, hogy a kisebb hiányérzetek ellenére is nagyon jól megírt és felépített történetnek tartom a Vékony jégen-t - az, hogy az írónő maga is tizenévesen tette ezt le az asztalra, csak hab a tortán. Szerettem benne, hogy a legtöbb problémára használható megoldásmódokat kínál, és nem tagadja el egy percig sem, hogy ilyen helyzetekben hosszú és sokszor fájdalmas út vezet a gyógyulás felé. A komolyabb témák mellett időről időre üdítően hatottak a viccesebb jelenetek és párbeszédek, ahogy az is, hogy Lina talál végre olyan barátokat, akik igazán odafigyelnek rá. Tényleg csak annyit mondhatok, hogy ha ilyen erős kezdést mutatott Keszthelyi Gréta Kata, akkor én bizony kíváncsi leszek minden másra is, amit írni fog a jövőben. 


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki igényes, fontos témákat boncolgató ifjúsági történetet szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

A regényben központi szerepet játszanak az étkezési zavarok, így mostani nyereményjátékunkban hasonló történetek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Nincs annál férfiasabb, mint amikor a partnered a kezedbe adja az életét, és a magasba emeled.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.27. Könyv és más
12.30. Kelly és Lupi olvas
01.02. Csak olvass!

Megjegyzések