Jane ​Austen és a szavak művészete (értékelés és nyereményjáték)

 


Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Jane Austen az angol irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja. Regényei rengeteg kiadást megéltek az évszázadok során, továbbá számos adaptáció is elkészült az írásai alapján. A Kossuth Kiadó jóvoltából az Ikonikus nők nevezetű sorozatban már rengeteg ismert és talán kevésbé ismert hölgy életébe nyerhettünk bepillantást regényes formában. A mostani kötet az oldalunkon Jane Austenről,  az életvidám papkisasszonyról szól, aki csupán egy dologra vágyik: az írásra. Tartsatok velünk, ismerjük meg együtt közelebbről Jane Austen alakját, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötetet!




Kiadó: Kossuth Kiadó, 2022
Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789635448043
Eredeti cím: Jane Austen und die Kunst der Worte
Fordította:  Kiss Orsolya


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Jane Austen, az egyszerű, sokgyerekes vidéki anglikán pap lánya nem számíthat sem hozományra, sem előnyös házasságra. A rossz kilátások ellenére nem közömbös a fiatalemberek iránt, és bár vagyon nem teszi csábítóvá a bálokon, a társasági összejöveteleken, életvidámsága és műveltsége kiemeli a férjkereső lányok sorából. Ám ambíciói túlmutatnak a házasságkötés társadalmi elvárásán: minden gondolatát erős és intelligens nőkről szőtt történetei foglalják le, melyeket lemoshatatlanul tintafoltos kézzel vet papírra. Majd újra meg újra átírja a regényei kéziratait, és sikertelenül keres könyvkiadót. Az írói sikerek és az egyenrangú felek közötti szerelem is sokáig elkerüli, éppúgy, mint okos és szenvedélyes hősnőit, Emmát, a Dashwood nővéreket, Elizabeth Bennetet…


Véleményem:

Jane Austen kiemelkedő alakja az angol irodalomnak, és bár még nem volt szerencsém minden megjelent könyvét elolvasni, azért több regényét magam mögött tudhatom, és ezek mindig kellemes szórakozást nyújtottak. Mivel szeretem az életrajzi regényeket és a történelmi eseményeken alapuló fikciókat, hamar megakadt a szemem Catherine Bell könyvén, a Jane ​Austen és a szavak művészetén, ami arra vállalkozik, hogy regényes formában mesélje el nekünk ennek a figyelemreméltó nőnek az életét. Ugyan viszonylag kevés forrás maradt fent az írónőről a könyvein és néhány levélen kívül, Bell mégis mindent megtett, hogy kibontakozzon előttünk a fiatal Jane alakja, ahogy az is, milyen tapasztalatok és érzelmek álltak híres történetei megírása mögött. 



A regénybeli Jane-t húszévesen ismerhetjük meg. Egy sokgyermekes családba született, szüleivel és testvéreivel egy szerény, de élettel teli paplakban nevelkedett, és különösen édesapjához, valamint Cass nevű nővéréhez fűzik erős érzelmek. Amikor felvesszük a fonalat, Jane már elég tudatos azzal kapcsolatban, hogy írással szeretne foglalkozni, a korabeli viszonyok miatt azonban elég kevés esélye van arra, hogy nőként sikereket érjen el ezen a pályán. Amikor bekapcsolódunk a cselekménybe, éppen az Értelem és érzelem című (mi már tudjuk, hogy híres és fantasztikus) regényén dolgozik, azonban sokat küszködik a szereplők jellemének megformálásával és azzal, hogy igazán hiteles hangon szólaltassa meg őket. A regény során egyébként végig jellemző, hogy hosszabb-rövidebb részleteket olvashatunk Austen történeteiből, nekem ez nagyon tetszett, mert kicsit olyan érzés volt, mint ha én is ott lehettem volna az írónő fejében, amikor az ötletek megszülettek benne. 

A regényben olvashatunk arról, hogy Jane számára igen nehezen, sőt bizonyos szempontból tragikusan alakultak a szerelmi történetek. Húszévesen még úgy érzi, nem volt sosem szerelmes és talán soha nem is lesz, hiába nyaggatja édesanyja folyton azzal, hogy megfelelő férjet találjon magának. Később aztán belép a képbe egy fiatalember, aki megdobogtatja Jane szívét, de az események mégis máshogy alakulnak, mint ahogy azt egy romantikus regénytől várnánk - ami persze nem is baj, hiszen tudjuk, hogy itt nem fikcióról van szó, hanem Austen valódi élettörténetéről, ami a későbbi, osztatlan sikerek és a fantasztikus életmű ellenére azért mégsem volt mindig kihívásoktól és fájdalmaktól mentes. 

Én úgy érzem, hogy Catherine Bell jól életre tudta hívni Jane karakterét. Ugyan nem tudhatjuk pontosan, milyen ember volt és mikor mi járt a fejében, számomra szimpatikus és hiteles volt az a kettősség, amit az elvárások és saját álmai között élhetett meg. Egy nagyon tehetséges, fiatal nő képe bontakozott ki előttem, aki a saját érzelmei kezelésében sokszor bátortalan, mégis a szíve mélyén vágyik a szeretetre és a gyöngédségre. Ugyanakkor nagyon erős benne a függetlenség iránti vágy és az az elhatározás, hogy egyszer saját jogon, az általa írt regények miatt ismerjék el, nem azért, mert mondjuk jól házasodott. Szerettem a sebezhetőségét, ahogy azt is, hogy bizonyos helyzetekben igenis ki tudott állni magáért. Sajnos tudjuk, hogy Jane Austen fiatalon elhunyt, igazán nem is élvezhette saját sikereit és elismertségét, de az vitathatatlan, hogy hatalmas és értékes örökséget hagyott a számunkra. 

Összességében tetszett ez a regény, a történelmi fikción belül szerintem jól sikerült, igényes alkotás. Az írónő igyekezett olyan hangot, stílust választani, ami jól illeszkedik a Jane Austen- regények világához és az adott korhoz. Tetszett a sok regényrészlet, szerintem jól kiegészítették az elbeszélést, és most ha lehet, még nagyobb kedvet kaptam ahhoz, hogy elolvassam azokat a történeteket, amik még hátravannak az írónőtől. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti Jane Austen regényeit, illetve azoknak is, akik kedvelik az életrajzi történeteket.

Nyereményjáték:

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Generációk nőttek fel regényein, rengeteg kiadást megélt már mindegyik írása. Sokan már az első mondatból felismerik, hogy melyik regényéről van szó. A mostani játékunkon arra vagyunk kíváncsiak, hogy az idézetek alapján be tudjátok-e azonosítani, hogy Jane Austen mely írására gondolunk. Minden állomáson találtok egy idézetet, mellyel nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik könyvből származik.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az emberiség egyik fele nem érti meg, amiben a másik fele örömét leli.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.02.: Csak olvass!
12.04.: Utószó
12.06.: Könyv és más

Megjegyzések