A ​valóra vált álom (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyveknek köszönhetően egy újabb Louisa May Alcott kötetet tarthatunk a kezünkben. A nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ezúttal a 19. század karácsonyaiba enged bepillantást nyerni. Ez a szívmelengető és bájos novelláskötet bloggereinket is elvarázsolta. Hangolódjatok velünk az ünnepekre, merüljetek el a karácsonyi történetek világában, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789635842346
Eredeti cím: Christmas Treasury
Fordította:  Lukács Laura


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Végre kezedben tarthatod a méltán népszerű Kisasszonyok szerzőjének csodálatos novelláskötetét, megannyi mesés karácsonyi történettel, melyben megelevenednek a már ismert angol vidéki és városi élet szereplői. 
Együtt készülhetsz velük a legszebb családi ünnepre, forró punccsal a kezedben a kandalló előtt hallgatva a történeteiket.


Véleményem:

Louisa May Alcott neve számomra elsősorban a Kisasszonyok-sorozattal kapcsolódik össze, mely történet gyerekkorom óta nagy kedvencem. Nem volt tehát egy percig sem kérdés, hogy a Manó Könyvek újdonságát, az írónő karácsonyi novelláit tartalmazó A valóra vált álom című kötetet a polcomon szeretném tudni (egyébként az esztétikum sem mellékes, sőt, nagyon szeretem a kiadó gondozásában megjelent klasszikus történeteket, csodásan mutatnak). Ha valaki abban gondolkodik, hogy szeretne egy olyan kötetet, amivel be lehet kuckózni egy meleg takaró alá és ami remekül ráhangol az ünnepekre, nem is választhatna alkalmasabbat, igazi lélekmelengető, klasszikus szépség. 


A kötetben összesen 15 karácsonyi történetet találunk, többnyire novellákat, de akadnak benne versek is. A novellákban az ünnepi készülődés mellett gyakori központi elem a karácsonyi csoda, ami többféleképpen nyilvánulhat meg. Van, hogy egy régi kívánság válik valóra, de olyan is, amikor a gazdagabb, szerencsésebb helyzetben lévő szereplők segítenek a rászorulóknak, vagy éppen - Scrooge úrhoz hasonlóan - ráébrednek, hogy az anyagi javaknál sokkal fontosabb az együtt töltött idő és az egymásnak szentelt figyelem. Egy csipetnyi varázslat sem hiányozhat a történetekből, például visszatérő elem az a régi hiedelem, hogy karácsony éjszakáján egy órára megkapják a beszéd képességét az állatok vagy az élettelen tárgyak. Ez történik egyik kedvencemben, a Róza meséjében is, melyben egy idős ló meséli el élete történetét és leghőbb vágyát (Fekete Szépség-rajongóknak kötelező darab!).

Engem már egyébként az első történet, a Karácsony a kórházban című darab elvarázsolt és könnyeket csalt a szemembe. Ebben a novellában egy kórház betegei ünneplik a karácsonyt, és nagyon megható, ahogy a őket gondozó nővérke és ápoló igyekszik mindent megtenni azért, hogy fájdalmaik vagy veszteségeik ellenére örömüket leljék a különleges napban. Nagyon tetszett még az Egy karácsonyi pulyka története is, ahol egy szegény család gyermekei határozzák el, hogy összefognak, és ők maguk teremtik elő az ünnepi vacsora hozzávalóit. És az az igazság, hogy akármeddig folytathatnám a felsorolást, nem nagyon éreztem úgy, hogy akadnának gyengébb darabok a kötetben, a színvonal teljesen kiegyensúlyozott volt, legfeljebb egy-egy történet jobban megérintett a témája miatt.


Már a Kisasszonyok kapcsán is emlegettem, mennyire szeretem Alcott modern, feminista és filantróp felfogását. Ezek a vonások ebben a kötetben is szépen megmutatkoznak. Az írónő hősei összetett, hús-vér karakterek, vannak erős, határozott nők és érzékeny, gyöngéd férfiak, és sokszor kimondásra kerül, hogy ideális esetben egy ember mindkét pólus árnyalataival egyaránt rendelkezik. Emellett nagyon szeretem a írónő derűsségét, optimizmusát, ami nem a problémák elbagatellizálásában nyilvánul meg, hanem abban, hogy a legsötétebb helyzetben is igyekszik meglátni a fényt, és felhívni a figyelmet a dolgok naposabb oldalára. A novellákban sokszor előkerülnek szomorúbb témák, de a bánat mellett mindig ott az öröm is, ami ünnepivé, meghitté teszi az olvasás élményét.

Louisa May Alcott most sem okozott csalódást, nagyon jó érzés volt belehelyezkedni a 19. századi miliőbe és a korabeli karácsonyokba. Felemelő olyan ünnepi pillanatokról olvasni, amikor még nem határozott meg mindent a fogyasztói társadalom, és amikor még az egyszerű dolgok is nagy örömet tudtak okozni az embereknek. Nekem ez a kötet segített abban, hogy kicsit más módon is hangolódjak a karácsonyra, igazi lélekemelő olvasmányokkal és sok megható pillanattal. Őszintén ajánlom mindenkinek, aki szereti a klasszikus történeteket, illetve azoknak is, akik még nem olvastak az írónőtől, de szeretnének megismerkedni vele. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy klasszikus, szívmelengető és szépséges karácsonyi novelláskötetet szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

A novelláskötet fő tematikája a karácsony köré épül, így a játékunk is ehhez az ünnephez és az adventi készülődéshez kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mi az a sütemény, ami soha nem hiányozhat nálatok a karácsonyi asztalról?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.03.: Csak olvass!
12.04.: Könyv és más
12.06.: Utószó

Megjegyzések