A ​legszebb ajándék (értékelés és nyereményjáték)

 

A Blogturné Klub csapata ezzel a hihetetlenül kedves és szerethető mesekönyvvel nyitja a karácsonyra hangolódás időszakát. Ismerjük meg közösen Pacsnit és barátait, merüljünk el együtt a történetben, készüljünk együtt az adventi időszakra. Ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 




Kiadó: Lampion Könyvek, 2023
Oldalszám: 32 oldal
Fordította: Nádori Lídia 
Illusztrálta: Sabine Straub
ISBN: 9789636142278


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amikor az erdőben leesik az első hó, az állatok alig várják már a Télapó és a karácsony érkezését.
Pacsninak, a kis mókusnak eltörött a lába és az emberek gyógyították meg. Lelkesen meséli el a többieknek, hogy vendéglátói versekkel, dalokkal és sütivel készülnek az ünnepekre, a Mikulást pedig kedves dalokkal várják.
Micsoda remek ötlet! Most már az állatok is szeretnék meglepni valamivel a Télapót!
De vajon minek örülne a legjobban?

Kedves adventi történet az ajándékozásról és a közös alkotás öröméről.


Véleményem:

Bár nem szeretem, ha túl hamar elkezdődik az üzletekben a karácsonyi láz, azért november második felében már én is kezdek egyre inkább ünnepi hangulatba kerülni. Ilyenkor szívesen választok már olyan mesekönyveket, amik a Mikuláshoz vagy a karácsonyhoz kapcsolódnak, amiatt is, hogy ötleteket gyűjtsek a későbbi ajándékozáshoz. A Lampion Könyvek újdonságára egyből felkaptam a fejem, szeretem az olyan gyerekkönyveket, melyekben az állatok készülnek a karácsonyra, és bíztam benne, hogy egy újabb kedves történetet ismerhetek meg. Lássuk hát, hogy tetszett Annette Amrhein A ​legszebb ajándék című kötete!


A nagyalakú, mindössze 32 oldalas, kemény fedeles mesekönyv nem túl hosszú, így akár egyszerre is elolvashatjuk a gyerkőcökkel, ha szeretnénk ünnepi hangulatba kerülni. A történet elején megismerjük főhősünket, Pacsnit, a vidám kis mókust, aki az erdőben él barátaival. A cselekmény elején megtudjuk, hogy Pacsni nemrég tért vissza az emberek világából, miután megsérült a lába, egy kedves család gondozta, amíg meg nem erősödött újra. Ez mindjárt egy pozitív üzenet, hiszen azt erősíti, hogy az emberek alapvetően kedvesen bánnak a négylábúakkal, akik számíthatnak rájuk, ha bajuk esik (bárcsak tényleg így lenne mindig). Pacsni és a többi állat hamarosan arról kezd izgatottan beszélni, hogy nemsokára meglátogatja őket a Télapó, hogy megajándékozza őket is, mielőtt ellátogat az embergyerekekhez. 


Pacsni fejéből kipattan az ötlet, hogy ha már a Télapó olyan jó hozzájuk, úgy illene, hogy ők is ajándékozzák meg valamivel, aminek örülne. Barátaival, a szarvassal, a vaddisznóval és a madarakkal hosszasan tanakodnak, végül arra az elhatározásra jutnak, hogy egy dalt fognak elénekelni neki. Pacsni elvállalja a feladatot, hogy megírja a dal szövegét, ebben segítségére lesz medve barátja, aki nemrég ébredt fel téli álmából (persze, ez ilyenkor nem szokás, no de hát ő sem tudott ellenállni a lehetőségnek, hogy találkozzon a Télapóval:)). Amikor végre eljön a nagy nap, az állatok izgatottan várakoznak, majd nagy szeretettel adják elő a dalukat, ami Télapónak is nagyon tetszik. Persze ezután nem maradhat el az ajándékozás és a közös ünneplés sem. 

Maga a mese tényleg elég rövidke, nem sok szöveggel, viszont ezzel együtt is kerek egésznek éreztem, logikus felépítéssel. Az ötlet, hogy az állatok lepjék meg a Télapót, szerintem nagyon kedves, és jó apropó lehet arra, hogy mi is kitaláljunk valamilyen ajándékot december 6-ára. A mese illusztrációját Sabine Straub készítette, a legtöbb esetben egész oldalas képeket találunk, melyeken megjelenik a szöveg. Bevallom, számomra talán ez volt az egyetlen gyengébb pont, ami miatt nem adtam 5 csillagot, bár a képek nagyon békések és helyesek, a stílusuk nekem személy szerint nem annyira tetszett, de ez teljesen szubjektív dolog, és biztos vagyok benne, hogy a kisebb gyerekek nagyon aranyosnak fogják találni őket. 


Összességében úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű mesekönyv lehet, ha kimondottan az ünnepekre szeretnénk hangolódni. Nincs benne tulajdonképpen semmiféle igazi konfliktus, akadály vagy nehézség, a hangvétele teljesen pozitív. Pont emiatt én már egész kicsi gyerekeknek is nyugodt szívvel ajánlom felolvasásra, a nagy méretű lapok és képek miatt biztosan szívesen végigböngészik a legapróbb olvasók is. Mikulásra szerintem tökéletes ajándék lehet óvodás korú gyermekeknek, különösen, ha szeretik a természetet és az állatokat.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Óvodás kortól felfelé mindenkinek, aki kíváncsi rá, hogyan várják az állatok a Télapót. 

Nyereményjáték:

A mesében az erdő állatainak adventi készülődésébe pillanthatunk be, így a játékunk most az erdő világához kötődik. Minden oldalon találtok egy kérdés, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Az alábbi négy közül az egyik mérgező. Melyik az?


a, nagy őzlábgomba

b, sárga rókagomba

c, ízletes vargánya

d, világító tölcsérgomba

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.16.: Csak olvass!
11.18.: Könyv és más
11.20.: Szembetűnő
11.22.: Veronika's Reader Feeder


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések