A ​Telihold kávézó (értékelés és nyereményjáték)

 

Az Athenaeum Kiadó jelentette meg Mocsidzuki Mai: A Telihold kávézó  című világsikerű regényét. Bloggereink szerint nincs olyan olvasó a világon, aki ne szeretné kipróbálni a Telihold kávézó szolgáltatásait: asztrológia, macskák, különleges édességek életre szóló tanácsokkal megspékelve? Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 



Kiadó: Athenaeum Kiadó, 2024
Oldalszám: 180 oldal
Eredeti cím: 満月珈琲店の星詠み
Fordította: Nagy Anita
Illusztrálta: Szakurada Csihiro
ISBN: 9789635433889


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A japánok úgy tartják, hogy ha gondoskodsz egy macskáról, az egy napon meghálálja. Ha pedig a megfelelő macskának viseled gondját, akkor még az is megtörténhet, hogy meghívást kapsz egy titokzatos kávézóba.
Ez a bizonyos kávézó semmihez nem fogható: nincs állandó helye, sem nyitvatartási ideje – ráadásul beszélő macskák vezetik. Miközben a macskák süteményt, kávét és teát szolgálnak fel a vendégeknek, asztrológiai tanácsadást nyújtanak számukra, és elmondják, hol zökkent ki az életük a megfelelő kerékvágásból.
A kávézóba betérő szerencsétlen forgatókönyvíró, a válságba került filmrendező, a reménykedő fodrász és a technológiai kihívásokkal küszködő weboldaltervező mind kicsit elveszettnek érzi magát. Nem véletlenül kerültek a Telihold kávézóba…

Véleményem:

Ahogy egy korábbi bejegyzésben is írtam, mostanában egészen bátran szemezek kortárs japán szerzők műveiből, ezek a regények általában jól szoktak esni, ha valami nyugodt, lassú és elgondolkodtató történetre vágyom. Kíváncsian vettem kézbe Mocsidzuki Mai A ​Telihold kávézó című kötetét, legfőképpen azért, mert úgy tűnt, ezúttal a macskák nem csupán díszítő elemként jelennek meg a borítón, hanem valóban kulcsszerepük van a cselekményben. A könyv maga eléggé rövidke, igazából pár óra alatt kényelmesen el lehet olvasni, az élményeim pedig kimondottan pozitívak, sőt, a közelmúltban elolvasott japán regények közül egyértelműen ez lett az egyik kedvencem. 


Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, a történetben központi szerepe van a Telihold kávézónak, ami - nem meglepő módon - csak teliholdas estéken jelenik meg, ráadásul mindig más helyszínen. A helyet beszélő macskák üzemeltetik, és úgy tűnik, gyakorlatilag ők is választják ki azokat az embereket, akiknek dolguk van a kávézóval, és szükséges, hogy betérjenek ide. A fejezetekben több karaktert is megismerhetünk, mindannyiukra jellemző, hogy az életük egy bizonyos pontján valamilyen elakadásba kerültek, akár azért, mert önismereti, önértékelési gondokkal küszködnek, akár azért, mert valaha hoztak egy rossz döntést. Az első szereplőnk például egy negyvenéves nő, aki hajdanán tanár volt, később átpártolt a forgatókönyv-írásra, de miután számos szakmai siker után a karrierje leszálló ágba kerül, teljesen elvesztette az önbecsülését, és egyre tanácstalanabb az életét illetően. Miután két rejtélyes figurától invitálást kap a Telihold kávézóba, az ott dolgozó macskák felfedik előtte születési képletét, és az asztrológia segítségével ráébresztik, mik azok a területek, ahol érdemes lenne változtatnia. 

A többi karakter esetében hasonló a séma. Mindannyian eljutnak a kávézóba, ahol ráadásul nem maguk választják ki, hogy mit szeretnének fogyasztani, hanem az itt dolgozó macskák ajánlanak nekik valamilyen édességet vagy italt, ami passzol hozzájuk. A finomság mellé asztrológiai tanácsadás is dukál, mely során a szereplők pontosan megtudják, melyik bolygó hogyan és milyen területen befolyásolja az életüket, és mikre érdemes odafigyelniük. Szerencsére abból a szempontból nincs is nehéz dolguk a szereplőinkkel, hogy mindannyian viszonylag nyitottan fogadják a hallottakat, sőt, tulajdonképpen azon sem akad fent senki különösebben, hogy macskákkal társalog. :) Én személy szerint kicsit szkeptikus vagyok az asztrológiával kapcsolatban, lehet, hogy csak azért, mert nem volt még szerencsém ilyen precízen elkészített születési képlethez, mindenesetre mint regénytéma, szerintem nagyon jól sült el, és tetszett, hogy a szerző ezen keresztül világít rá karakterei életére, feladataira és elakadásaira. 

Tetszett, hogy a szereplők sorsa összekapcsolódik, az egyik nagyobb fejezetből szépen simulunk át a másikba, és a történet végére azt is megtudhatjuk, mi a közös ezekben az emberekben azon túl, hogy valahol elakadtak az életükben. A rövid regények esetében mindig félő, hogy a karakterek ábrázolása nem elég részletes vagy árnyalt, itt nem éreztem semmi ilyesmit, mindenkit jól magam elé tudtam képzelni és szimpatikusak voltak számomra a félelmeikkel, vágyaikkal és álmaikkal. Külön extra, hogy a kötet elején megtaláljuk a Telihold kávézó menüsorát, az itt látható színes illusztrációkat Szakurada Csihiro készítette és nagyon vidámak, szépek lettek. És hát természetesen a macska szereplőket is imádtam, akik a maguk sajátos stílusában igyekeznek segíteni hőseinket abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. 


Összességében szerintem ez egy nagyon kedves történet volt, ami azért tartalmaz elgondolkodtató kérdéseket is. Olvasás közben akár mi is eltöprenghetünk azon, hogy mennyire vagyunk éppen elégedettek azzal, ahol tartunk az életünkben, és ha valamiféle hiány áll fent, akkor azt melyik területen érdemes keresgélnünk. A szerző szándéka az volt, hogy felkeltse az érdeklődést az asztrológia iránt, szerintem ez biztosan sikeres vállalkozás volt, mert a regény ugyan nem megy bele nagyon részletesen ebbe a tudományba, de annyira pont igen, hogy aki érdekesnek találja, tovább akarjon kutakodni ebben a témában. Remélem, hogy a jövőben más történetet is olvashatunk majd az írónőtől, én biztos, hogy arra is vevő leszek. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy könnyed, aranyos, mégis elgondolkodtató japán könyvet olvasni, szeretetreméltó macskákkal.

Nyereményjáték:

Minden állomáson felteszünk egy állítást Japánnal kapcsolatban, döntsd el, hogy igaz vagy hamis! Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A Tokió-Kiotó közötti 515 km-es utat 140 perc alatt teszi meg a gyorsvonat.

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.14 Könyv és más
08.16 Hagyjatok! Olvasok!
08.18 Spirit Bliss - Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések