Fiúk ​a völgyből (értékelés és nyereményjáték)



Az Agave könyvkiadó jóvoltából egy igazán borzongató történet juthatott el hozzánk magyar nyelven. A Fiúk a völgyből nemcsak a pokoli, hanem az emberi gonoszt is bemutatja. Ezúttal három bloggerünkkel követheted végig a völgyben élő fiúk menekülését a gonosz elől. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Agave Könyvek, 2024
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: Boys in the Valley
Fordította: Uram Tamás
ISBN: 9789635982639


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Szent ​Vince Fiúárvaház.
A századfordulón. Pennsylvania állam egy eldugott völgyében.

Harminc fiú dolgozik, tanul és gyakorolja vallását itt, maroknyi pap figyelő tekintetétől kísérve. Peter Barlow, aki gyerekkorában, brutális családi tragédia folytán veszítette el a szüleit, egy új életet alakított ki magának az intézet falai között. Immár a felnőttkor küszöbén, az árvák nagycsaládjának tagjaként barátokra tett szert, és a jövőjét tervezgeti.

Mígnem egy viharos éjszakán kis csapat férfi kér bebocsátást: súlyos sebesültet hoznak magukkal, akinek összevagdosott testén sátánista szimbólumok éktelenkednek. A sebesült férfi halálával ősi, gonosz erő szabadul el, fertőzésként megtelepedve az árvaházban és a benne lakó gyerekekben. A fiúk egy részének viselkedése megváltozik, csoportok jönnek létre. Ki-ki oldalt választ.

Azután egyikük szörnyű halált hal.

Peternek és a szívéhez közel állóknak hamarosan abban a tudatban kell dönteniük a két oldal között, hogy az életük – és talán halhatatlan lelkük – forog kockán.

A Fiúk a völgyből mesterien kivitelezett történet a felnőtté válásról Philip Fracassi tollából, akit sokan már most az évtized nagy új horrorírójaként tartanak számon.

Véleményem:

Philip Fracassi Fiúk ​a völgyből című kötete az idei év egyik legvártabb könyve volt számomra. Nagyon szeretem a minőségi horrort, ennek a történetnek a fülszövege pedig kellőképpen ígéretes volt ahhoz, hogy megszavazzam neki a bizalmat. Szerencsére nem is kellett csalódnom, a regény gyakorlatilag az első pillanattól kezdve magával ragadott, és bár alapvetően "csak" egy izgalmas, sötét és hátborzongató sztorit vártam tőle, most, az olvasás után úgy érzem, ennél sokkal többet kaptam. 


A regény az 1900-as évek elején játszódik, Pennsylvania államban, a papok által vezetett Szent ​Vince Fiúárvaházban. A történet elején megismerkedünk főszereplőnkkel, Peterrel, aki egy szörnyű családi tragédia után került az árvaházba, és már tíz éve ez a hely jelenti számára az otthont. Peter azt tervezi, hogy ő maga is papként folytatja majd pályafutását, ebben sokat segít neki az árvaház legkedvesebb dolgozója, Andrew atya is. De mivel Peter mégis csak egy tizenhat éves fiú, természetes, hogy ezzel kapcsolatban sok kétely él a szívében, melyek elsődleges forrása a közeli farmon élő lány, Grace, akivel évek óta egyre szorosabb érzelmi kötelék fűzi össze. A könyv elején megismerjük az árvaház mindennapjait, szembesülünk azzal, hogy az itt élő gyerekek sokszor éheznek, fáznak, és a papok többsége meglehetősen kegyetlenül bánik velük. Peter számára mégis van valami megnyugtató a napok monotóniájában, és reméli, hogy ha ő maga is pap lesz egy nap, Andrew-val együtt majd jobbra fordíthatják itt a dolgokat. 

Egy éjszaka váratlan látogatók toppannak be az árvaházba. A seriff öccsét hozzák magukkal, aki tébolyodott állapotban, testén számtalan sebbel élet és halál között lebeg. Kiderül, hogy a férfi és sokan mások a faluból valamiféle sötét rituálén vettek részt, ahol elszabadult a pokol, hamarosan pedig mi is megértjük, milyen természetű fenyegetésről van szó. A sérült férfi ugyanis nem csupán tébolyodott, hanem mintha megszállta volna a gonosz, és bár nem éli meg a reggelt, azután az éjszaka után valami végérvényesen megváltozik az otthon falai között. Először csak azt látjuk - Peterrel egyetemben-, hogy a fiúk kezdenek két csoportra oszlani, néhányuk tekintete egészen komisszá válik, sokan sugdolóznak, gúnyosan mosolyognak. Aztán következnek az első ellenszegülések a papok addig megkérdőjelezhetetlennek hitt hatalmával szemben. Ahogy haladunk előre a történetben, a dolgok egyre inkább elfajulnak, míg a gonosz ténylegesen testet ölt az árvaházban, és kezdetét veszi a vérfürdő, amiből nem tudhatjuk, kik kerülnek ki győztesen. Peter és egy másik idősebb fiú, David akarva-akaratlanul is vezéregyéniségekké válnak ebben a helyzetben, mi pedig csak szurkolhatunk azért, hogy ne csupán a testük, de a lelkük is biztonságban maradjon a fenyegetéstől. 

Az az igazság, hogy az első dolog, ami eszembe jutott, amikor becsuktam a könyvet, hogy tulajdonképpen mennyi szépség volt ebben a történetben. Persze egy véresebb horror esetében nem feltétlenül ez az első dolog, amiire asszociálnánk, én mégis úgy éreztem, hogy a sötét díszletek között egy szép és érzékeny történetet olvashattam felnőtté válásról, bajtársiasságról, bátorságról és hitről. Peter karaktere nagyon erősre és szerethetőre sikeredett, én pedig borzasztóan izgultam amiatt, hogyan fog számára véget érni ez a történet. Nagyon izgalmasnak találtam a többi karaktert is, leginkább Johnson testvért, aki bűnözőként került annak idején az árvaházba, és már a kötet elején is kitűnt brutális természetével. Mégis, amikor a természetfeletti gonosz is színre lép, szinte az ő lelkében végbemenő folyamatok a legérdekesebbek, és őszintén bevallom, érte sokszor legalább annyira izgultam, mint Peter miatt. 

Nagyon szeretem, ha egy horror történetben olyan módon ábrázolják a gonoszt, mint ebben a regényben. Lehet, hogy besuvasztja az író valamiféle természetfeletti lény bőrébe, vagy nevezhetjük démonnak, mégis, végig úgy érezzük, hogy igazán csak abban a lélekben tud megfoganni, ami egyébként is elbukott, vagy ahol amúgy is ott van az az eredendő sötétség, ami később tovább tud gyűrűzni. Nem véletlen, hogy a legjobb írók pontosan tudják, hogy a leggonoszabb dolgok az emberi elmében tudnak megszületni. A másik dolog, ami kifejezetten tetszett, hogy bár kimondottan brutális és naturális volt helyenként a könyv, egyáltalán nem éreztem egy percig sem öncélúnak. Nekem még a legvéresebb jelenetek közepette is dominált a lélektani oldal, és ténylegesen átéreztem, hogy ez a küzdelem az emberi jóságért vívott harc. A fejezetek nagyon képszerűek voltak, valószínűleg remek filmet vagy sorozatot lehetne forgatni belőle. Összességben nagyon elégedett vagyok, biztosan ott lesz ez a regény nálam 2024 kedvencei között, és nagyon remélem, hogy a jövőben mást is olvashatunk még Philip Fracassi tollából. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden horror-rajongónak, aki egy különleges hangulatú, izgalmas, mégis néhol egészen érzékeny történetet szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Ezúttal három olyan film címét kell kitalálnotok, amelyben fontos szerepet játszanak a papok, a vallás, az egyház. A képek megbújnak az állomásainkon, akár a gonosz, találjátok meg őket, és írjátok be a film címét a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08. 07. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések