Az ​Uránia-ház (értékelés és nyereményjáték)

 

A  Stacey Halls rajongók legnagyobb örömére, a 21. Század Kiadónak hála, az írónőnek egy újabb regénye jelent meg magyarul. Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nők számára. Stacey Halls írásának középpontjában tehát az Uránia-ház áll, mely menedéket kínál a kitaszítottaknak. Egy ház, mely magában hordozza az újrakezdés lehetőségét. Tartsatok velünk, merüljünk el az írónő negyedik magyarul megjelent regényében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: The Household
Fordította: Simonyi Ágnes
ISBN: 9789635684915


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​szabadságnak ára van.

London, 1847. Alig pár mérföldnyire a várostól, csendes vidéki környezetben készülődés zajlik egy csapat fiatal nő fogadására. Szigorúan titkos, hogy pontosan hol van ez a ház, és a beköltözők nem ismerik egymást. Egy valami azonban közös bennük: mindannyian bukott nők.

Az Uránia-ház menedéket kínál prostituáltaknak, piti tolvajoknak, kitaszítottaknak – az újrakezdés lehetőségét. De vajon tudnak-e élni a lakók ezzel a lehetőséggel?

Angela Burdett-Coutts, a milliomosnő az Uránia-ház egyik mecénása. Légvonalban nem is olyan messze, Piccadilly környéki otthonában tartózkodik, amikor döbbenetes felfedezést tesz. A férfit, aki tíz évvel ezelőtt zaklatta, szabadlábra helyezték. Angela tudja, csak idő kérdése, hogy a rémálom újrakezdődjön.

E nagyon különböző háttérből érkező lányok, asszonyok sorsa egy ponton összekapcsolódik, hogy kiderüljön: a szabadságnak mindig ára van.

Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nőknek. E könyv lapjain a ház története elevenedik meg.

Véleményem:

Stacey Halls eddig megjelent regényei közül a Familiárisokon kívül mindet olvastam, és mivel ezek alapvetően pozitív élmények voltak, szívesen vágtam bele Az Uránia-ház című, új kötetébe. Azért is írom, hogy alapvetően, mert bár szerettem ezeket a történeteket, valami apróság mindig hiányzott ahhoz, hogy megadjam a maximális, 5 csillagot. Reménykedtem, hogy ebben az új regényben meg fogom találni az eddig hiányzó láncszemet, de sajnos minden erénye ellenére itt is hasonló volt a helyzet. Mindenesetre az írónő kötetei kellőképpen különleges témákat dolgoznak fel ahhoz, hogy ez ne szegje a kedvem, úgy tűnik, csak kicsit több időbe telik, mire megtalálom én is a kedvenc Stacey Halls-regényemet. 


Történetünk a viktoriánus Angliában játszódik, egy olyan történelmi kontextusban, amikor a nők számára egy elkövetett hiba vagy adott esetben bűncselekmény visszafordíthatatlan következményekkel járt, és szinte garantálta, hogy már ne tehessenek szert fényes jövőre az életben. Ebben a közegben ismerjük meg azokat az értelmiségi személyeket, köztük Charles Dickenst vagy éppen a gazdag örökösnőt, Angela Burdett-Coutts-ot, akik úgy döntenek, filantróp jellemüknek engedelmeskedve létrehoznak egy olyan házat, ami esélyt adhat a bukott nők számára, hogy kiköszörüljék a csorbát. Az Uránia-házba olyan fiatal lányok, asszonyok jöhetnek tehát, akiknek már meggyűlt a bajuk a törvénnyel, ugyanakkor látnak bennük annyi jóravalóságot, hogy esélyt kapjanak egy szebb jövőre. Miután egy évig élnek a falak között, ahol háziasszonyi ismereteket és egyéb hasznos tudást kapnak, elutazhatnak valamelyik gyarmati országba, hogy ott új életet kezdjenek. 

A cselekmény viszonylag sok szálon fut, egyrészt megismerjük a házba került lányok nézőpontját- közülük is kiemelkedik Martha és Josephine alakja-, a gondnoknőként dolgozó Mrs. Holdsworth-t, illetve a már említett Angelát is. Stacey Halls erős abban, hogy különféle női karaktereket, sorsokat ábrázoljon, itt sincs ez másként. A nagyon különböző társadalmi osztályokból származó, eltérő élettörténettel rendelkező nőkben szinte azonnal lesz valami ki nem mondott hasonlóság, hiszen különböző szinteken, de mindannyiuknak megvan a maga keresztje. A regény első felében a ház működését ismerhetjük meg tüzetesebben, illetve szép fokozatosan egyre többet tudunk meg a lányok múltjáról is (tényleg csak apránként, ugyanis a házban az a szabály, hogy nem beszélnek a múltról), illetve követhetjük a köztük szövődő barátságok alakulását. Érdekes volt Angela szála is, akit már egy évtizede kísért és zaklat egy férfi, aki éppen a regény elején szabadul a börtönből. Az ő láthatatlan jelenléte a regény nagy részének hangulatára rányomja a bélyegét, ezzel garantálva a feszültséget. 

Nem véletlen a regény esetében szereplő thriller cimke sem, ugyanis a könyv utolsó harmadában eléggé felgyorsulnak és komolyra fordulnak az események, de ezekről ennél részletesebben nem beszélnék, mert egy részük engem is váratlanul ért. Mégis, az igazán lényegi aspektus talán az, hogy egy kiszolgáltatott nő hányféleképpen kerülhet nehéz helyzetbe akár csak egyetlen rossz döntés miatt, az ezzel kapcsolatos társadalmi megbélyegzés szerepe, illetve az újrakezdés lehetőségeinek kérdései. Ha ezeket tekintem, akkor azt kell mondanom, hogy Az Uránia-ház egy nagyon érdekes témát boncolgató, izgalmas és érdekes könyv, de sajnos itt jön a képbe az a de, ami miatt mégsem tudom most sem megadni a maximális pontszámot. Egyszerűen a leírás módjával volt gondom, számomra sajnos sok volt benne az unalmasabb, lassabb fejezet. Önmagában nem szokott zavarni, ha egy könyvben akadnak leíró részek vagy akciómentes elmélkedések, de akkor annak a leírásnak kell olyan jól megfogalmazottnak lennie, hogy vigyen magával a történet. Itt ezt nem mindig éreztem sajnos, és bár a kötet vége nagyrészt kárpótolt, azért egy kevés mégis hiányzott. 

Összességében azoknak tudnám jó szívvel ajánlani ezt a történetet, akiket a témája megszólít, mert az viszont tényleg fontos és érdekes. A regényben szereplő karaktereket én kedveltem, nem éreztem soknak a felvonultatott szereplők számát, tényleg inkább csak a szerkesztéssel és az arányokkal voltak problémáim. Ettől függetlenül most is azt érzem, hogy ha az írónő új történettel fog előrukkolni, annak is mindenképpen adok egy esélyt, mert ezek a regények képesek adni valamit - akár tudásban, akár szemléletben-, ami által gazdagabb leszek. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szívesen olvasna egy 19. században jártszódó történetet női sorsokról, vezeklésről, megbocsátásról és újrakezdésről.

Nyereményjáték:

Az Uránia-ház megnyitása Dickens nevéhez fűződik, így a játékunk is hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Dickens melyik regénye haladja meg a több mint 200 milliós eladott példányszámot? 

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.25.: Csak olvass!
07.31.: Szembetűnő
08.01.: Readinspo
08.03.: Utószó
08.06.: Könyv és más
08.09.: Olvasónapló
08.12.: Zakkant olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések