Amilyen ​most vagyok (értékelés és nyereményjáték)

 

A Magnólia Kiadó rekord idő alatt elhozta nekünk az Amilyen akkor voltam folytatását, mely Amilyen most vagyok címmel, és ismét csodaszép borítóval jelent meg hazánkban. Ha tetszett az első rész, akkor mindenképp tarts bloggereinkkel a turnénk során, és ha szerencséd van, akár meg is nyerheted az Amilyen most vagyok egy példányát. 


Kiadó: Magnólia Kiadó, 2024
Oldalszám: 432 oldal
Eredeti cím: The Way I Am Now
Fordította: Kéri Andrea
ISBN: 9789635982523


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​Amilyen akkor voltam folytatásában Eden és Josh úgy határoznak, adnak még egy esélyt a kapcsolatuknak. Történetük azt vizsgálja, hogyan lehet továbblépni egy trauma után – mind az életben, mind a szerelemben.

Edennek és Joshnak sosem volt valós esélye egy egészséges kapcsolatra. Amikor a gimiben randizni kezdtek, mindkettejüknek megvolt a saját problémája, mely útjában állt az egymás iránt táplált mély érzelmeknek: Eden egy pusztító szexuális bántalmazás terhét cipelte magával, Josh pedig alkoholista édesapja miatt küzdött súlyos magánéleti problémákkal.

Hónapokkal azután, hogy Eden és két másik társa nyilvánosan megvádolja az erőszaktevőjüket, a lány elkezdi az egyetemet, miközben az ügye bíróság elé kerül. Amikor Joshsal újra közelebb kerülnek egymáshoz, úgy tűnik, végre minden adott ahhoz, hogy működjön a kapcsolatuk. De vajon elég erős-e a szerelmük ahhoz, hogy kiállja az egyetem megpróbáltatásait, valamint a tárgyalás nyomasztó valóságát, mely eldönti, Eden megkapja-e a megérdemelt igazságtételt?

Véleményem:

Az idei évem egyik meghatározó olvasmánya volt Amber Smith Amilyen akkor voltam című regénye (értékelésem ITT). Nagyon fontosak számomra azok az ifjúsági történetek, amik valamilyen trauma, vagy éppen a bántalmazás lélektanát járják körbe, és jó dolognak tartom, hogy a fiatalabb korosztály egyre több minőségi olvasmányhoz juthat ebben a témában, az említett kötet pedig ezen belül is kiemelt helyen szerepel szerintem. Azonban azt sem tagadom, hogy egyszerre vártam és féltem a második részt: az első olyan magasra tette a lécet, hogy izgultam amiatt, sikerül-e az írónőnek olyan folytatást írnia, ami méltó az elődjéhez. Szerencsére mindenkit megnyugtathatok, ugyanis az Amilyen ​most vagyok nagyon érzékeny módon viszi tovább Eden és Josh történetét, és nagyon alaposan megmutatja, hogy a traumával való szembenézés, annak felvállalása után is milyen kemény munka vár az áldozatokra és szeretteikre. 


A fonalat pár hónappal később vesszük fel újra ahhoz képest, ahol az előző rész véget ért. Eden végre el tudta mondani a szeretteinek, mi történt vele tizennégy éves korában, hogyan erőszakolta meg és tartotta rettegésben bátyja barátja, Kevin. Bár Josh-sal nem haraggal váltak el, de útjaik kicsit eltávolodtak egymástól, hiszen a fiú elutazott a főiskolára, Eden pedig kétségbeesett módon kezdett bele egy kapcsolatba barátjával, Steve-vel. Láthatjuk, mennyi minden változott a lány életében most, hogy végre érdemi segítséget kapott, Eden nagyon igyekszik, hogy józanabb és érettebb életet éljen és megpróbálja egyenesbe hozni a dolgait. Ugyanakkor sajnos a megélt szörnyűségek hatása nem múlik el egyik pillanatról a másikra, a lánynak például nehezére esik visszamenni az iskolába, és a családjával való kapcsolata is olyan néha, mintha tojáshéjakon lépdelne. 

Ha esetleg azt hitték, hogy képesek egymástól távol lenni, Josh és Eden számára azonnal bebizonyosodik ennek az ellenkezője, amikor egy bulin újra találkoznak egymással. Innentől borítékolható, hogy újra megpróbálják együtt, ebben pedig új szintet jelent számukra, amikor Eden is leérettségizik, és azon az egyetemen folytatja a tanulmányait, ahol Josh is. A kettejük kapcsolata gyönyörűen és érzékenyen kerül ábrázolásra, lehetetlen nem drukkolni azért, hogy sikerüljön megküzdeniük a démonaikkal, és őszintén szerettem, hogy végre egy egészséges, partnerségen és kölcsönös tiszteleten alapuló párkapcsolatról olvashattam, még akkor is, ha a helyzetből kifolyólag hőseink nehezített pályán mozognak. Az új, főiskolai élet és a felnőtté válás nehézségei mellett Edennek a tárgyalás kapcsán felmerülő traumákkal is szembe kell néznie, hiszen ezek során újra kell élnie a múltat. Bár sokszor úgy érzi, nem bírja tovább, végül mindig győzedelmeskedik benne, hogy jobban akar lenni és végre igazán kiállni saját magáért. A vádemeléssel és a tárgyalásokkal kapcsolatos fejezetek nagyon erős indulatokat váltottak ki belőlem, az írónő tűpontosan bemutatta, hogy az áldozatoknak milyen igazságtalanságokkal és hazugságokkal kell szembesülniük egy ilyen helyzetben, és persze megjelenik a klasszikus áldozathibáztatás is. Szerencse, hogy a lány mellett olyan emberek állnak, akiknek a támogatásával képes átvészelni ezeket a nehezebb pillanatokat. 

A váltott fejezeteknek köszönhetően nem csupán Eden, hanem Josh érzéseibe is alaposabban bepillanthatunk, és tetszett, hogy az ő karaktere és problémái legalább olyan komplexek voltak. Egyáltalán nem könnyű jól szeretni és segíteni valakit, aki ilyesmin ment keresztül, ráadásul a fiúnak továbbra is ellentmondásos a kapcsolata függő édesapjával. Olvasás közben fel is merült bennem, hogy vajon egy ilyen kapcsolat, ahol mind a két fél ennyire sérült és sebzett, hogyan lehet hosszú távon működőképes, de Amber Smith szerintem nagyon jól kezelte és oldotta meg ezt a kérdést a regényben. Természetesen nem árulom el, hogy végül hogyan alakul a fiatalok sorsa, de annyit nyugodtan kijelenthetek, hogy a közös fejlődésük és gyógyulásuk folyamata szerintem rendkívül hiteles és szép volt. 

Olyan történet ez, amit egyszerűen lehetetlen letenni, még ha éppen nem is történik benne semmi különös, akkor is olvastatja magát, annyire mélyen beleérezzük magunkat a főszereplők helyzetébe. Nagyon szerettem a mellékszereplőket is, különösen Parker karakterét, aki újonnan csatlakozott a sztorihoz, és aki Eden szobatársaként nagyon sokat segített a lánynak. Kicsit nehezen engedem el a főszereplőket, annyira jó lenne továbbra is követni a sorsuk alakulását, és bár nem gondoltam volna, hogy ezt mondom majd, de akár egy harmadik részt is nyugodt szívvel meg tudnék szavazni a sztorinak. Nagyon remélem, hogy minél több fiatalhoz el fog jutni ez a sorozat, akár érintettek a témában, akár csak szeretnének egy érzékeny, egyszerre fájdalmas és szívmelengető történetet olvasni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki szeretne egy mély, érzelmes és hiteles ifjúsági regényt olvasni a trauma és abúzus lélektanáról. 

Nyereményjáték:

Ahhoz, hogy részt vegyetek a játékunkban, nincs más dolgotok, mint elolvasni a könyv beleolvasóját, és válaszolni a blogokon található kérdésekre. A helyes válaszokat pedig ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Kivel jár Eden a könyv kezdetén?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07. 18. Utószó
07. 20. Kitablar
07. 30. Könyv és más



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések