A ​sellő legendája (értékelés és nyereményjáték)

 

Jessie-nek mindene megvan, amelyre valaha vágyott: egy csodálatos lánya, aki épp most kezdte el a főiskolát, egy szerető és okos férje, valamint egy műterme, ahol minden kötöttség és kötelezettség nélkül hódolhat a szenvedélyének, a művészetnek. Csak halványan sejti, hogy van az életének egy rendezetlen része – és hamarosan szembe is kell vele néznie. Anyja ugyanis (akit az apja halála óta elhagyott a lélek) kárt tett magában, és Jessie feltétlenül ki akarja deríteni, mi okozta a hirtelen romlást a mentális állapotában. A sellő legendája már 2007 óta elérhető a magyar olvasóközönség számára, azonban a 21. Század Kiadó idén vadiúj és csodaszép külsővel hívta fel rá újra a figyelmünket. Kövesd a turnét, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a regényről!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 352 oldal
Eredeti cím: The Mermaid Chair
Fordította: Kovács Kristóf
ISBN: 9789635684939 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A méhek titkos élete és a Vágyak könyve szerzőjétől

Jessie Sullivan már túl van a negyvenen, és a fél életét házasságban élte le. Őszintén boldognak hiszi magát. Szereti az otthonát, számíthat a férjére, és rajonganak tizenéves lányukért, aki mindenben jól teljesít.

De ekkor váratlanul rossz hír érkezik az édesanyjáról: Jessie-nek vissza kell térnie a szigetre, ahol felnőtt. A szigeten pedig találkozik Thomas baráttal, aki bencés szerzetes, és nemsokára véglegesen fogadalmat akar tenni.

Jessie-ben vonzalom ébred a barát iránt. Egyfelől ki akar tartani házassága mellett, másfelől viszont nem tudja, mit kezdjen a vágyaival. Ennyi év után csak most kezdi valójában megérteni, ki is ő, és hová tartozik. Vajon mennyi helyet lesz képes szorítani a régi élete számára az újban?

Véleményem:

Sue Monk Kidd A méhek titkos élete című regénye régóta az egyik kedvencem, így amikor csak lehetőségem van rá, igyekszem elolvasni az írónő további történeteit is. A sellő legendája, bár egészen más témájú és más típusú könyv, nekem mégis hozta ugyanazt a sajátos hangulatot, amit szerettem volna és vártam tőle, és bár nem dúskál az akcióban, szépen és hitelesen mutatja be az emberi lélek mélyen eltemetett csarnokait, hogy aztán különböző módokon, de feloldozást adjon szereplői számára. 


A történetünk főhőse a negyvenes éveiben járó Jessie, aki férjével, Hugh-val él kettesben, miután lányuk felnőtt és kirepült otthonról. Bár a nő festőművésznek készült, felnőtt élete nagy részét a gyermekük nevelése és a háztartás vezetése töltötte ki, így nem csoda, hogy az elcsendesedett otthona szobáiban lépdelve kissé üresnek és elhagyatottnak érzi magát. Ebben az egyébként is érzékeny állapotában éri egy nap a váratlan telefonhívás, melynek során keresztanyja megkéri, látogassa meg az édesanyját, mert az asszony egyre furcsábban viselkedik, nem sokkal korábban szándékosan levágta az egyik ujját. Bár Hugh felajánlja, hogy feleségével tart, Jessie ragaszkodik hozzá, hogy egyedül térjen vissza a szigetre, ahol felnőtt, nem csupán azért, hogy édesanyjával való ellentmondásos kapcsolatát rendezze, de amiatt is, hogy kicsit egyedül lehessen, és tisztázhassa magában, mire is vágyik pontosan, mit szeretne az életétől. 

Az apró szigetre visszatérve Jessie-t megrohamozzák múltja emlékei és fel nem dolgozott traumái. Megtudunk pár dolgot szeretett édesapja haláláról és arról, hogy ezt az eseményt azóta sem sikerült a nőnek feldolgoznia, és ezen az sem segít, amikor további kérdések és titkok merülnek fel a tragédiával kapcsolatban. Bár Jessie szeretné megérteni anyját, úgy érzi, fal húzódik közöttük, és csak akkor lesz képes összerakni a mozaik darabkáit, ha huzamosabb ideig otthon marad vele. Ha nem lenne már így is elég bonyolult érzelmileg a helyzet, felbukkan még a helyi bencés kolostor egyik szerzetese, Thomas testvér is, akibe Jessie első pillantásra beleszeret. A férfi a veszteség fájdalma elől menekült a szent életbe, de Jessie-t megismerve benne is megkérdőjeleződik minden, amit eddig gondolt a jövőjéről. Vajon mi lesz a szerelmesek sorsa, akiknek az élete teljesen más irányba rendeltetett el? Sikerül Jessie-nek megmentenie a házasságát, vagy fejest ugrik az ismeretlenbe Thomas-szal? Mi történt a nő apjával, miért zavarodott így meg az édesanyja évekkel a halála után, és mi köze mindehhez a kolostor egy idős szerzetesének? Nos, ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ha elolvassuk a könyvet. 

Ahogy az értékeléseket olvasgattam, szembeötlött, hogy sokan Jessie karakterét érzik a regény gyenge pontjának, abból a szempontból, hogy nehezen tudtak vele azonosulni. Nekem nem igazán volt ilyen problémám, annak ellenére, hogy elsőre nehezen érthető vagy elfogadható az asszony viselkedése. A férje szereti és gondoskodik róla, a házassága, ha nem is lángol úgy, mint régen, boldog és kiegyensúlyozott, egyszóval elvileg semmi oka arra, hogy megbántsa a férjét és máshol keresse a boldogságot. Csakhogy úgy gondolom, a megcsalásnak van az a szintje, amikor voltaképpen saját magunkkal lépünk titkos viszonyba, és általában olyankor fordul elő, amikor valaki hosszú idő után veszi észre, hogy már régóta nem önazonos módon éli az életét, elnyomva azokat a vágyakat és álmokat, amik benne vannak. Szerintem ezt a fajta belső folyamatot csodaszépen ábrázolta az írónő, és persze ez nem jelenti azt, hogy Jessie nem követett el hibákat, de számomra teljesen hitelesnek érződött az egész szituáció és a határtalan szerelem, amit érzett. 

Izgalmas aspektusa volt a regénynek a családi szál, engem végig borzasztó erősen foglalkoztatott, miért tette Jessie édesanyja magával, amit tett, és mindez hogyan kapcsolódik a szigeten élő sellő legendájához. Nagyon tetszett az is, hogy Sue Monk Kidd most is becsempészte történetébe azt az ősi női összetartást és testvériség-érzést, amit más regényeinél is nagyon szerettem, és ami emlékeztet minket arra, hogy bizonyos érzésekkel az idők kezdete óta nem vagyunk egyedül, és ha meg merjük osztani másokkal is a félelmeinket, kétségeinket, könnyebb lesz cipelni a terhet. Összességében, ha nem is volt olyan kiemelkedő történet, mint az írónő más könyvei, nekem tetszett A sellő legendája, és bátran ajánlom mindenkinek, aki érzelmes történetet keres önmagunk és a gyökereink megtalálásáról, útkeresésről és a szerelem lehetséges formáiról. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassan hömpölygő, érzelmes és elgondolkodtató történeteket. 

Nyereményjáték:

Játékunkban természetesen a sellőkkel fogunk foglalkozni – mi mással? Állomásainkon a sellőlegendákkal kapcsolatos kérdéseket teszünk fel, a feladatotok, hogy röviden megválaszoljátok őket. A választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorában várjuk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mit jelképez a sellő a heraldikában?



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.26. Readinspo
08.04. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések