Tom ​Lake (értékelés és nyereményjáték)

 

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának egy újabb regénye jelent meg nemrégiben. Ann Patchett történetében egy anya és három lánya a világjárvány jelenéből veszi sorra a fiatalkori szerelmeket, járja körül és értelmezi újra a boldogság titkát. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, s a turné végén megnyerheted a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.



Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: Tom Lake
Fordította: Csonka Ágnes
ISBN: 9789635684854


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

2020 tavaszán Lara három lánya visszatér a Michigan északi részén található családi gyümölcsösbe. Cseresznyét szednek, és közben kérlelik anyjukat, beszéljen Peter Duke-ról, a híres színészről, akivel annak idején együtt lépett színpadra a Tom Lake nevű társulat tagjaként, és kettejük között érzékeny szálak szövődtek. Miközben Lara felidézi a múltat, lányai végiggondolják saját életüket és anyjukhoz fűződő viszonyukat – ennek során átalakul az egész világról alkotott képük. Amiben biztosak voltak, azt most teljesen másképp látják.

A Tom Lake töprengés a fiatalkori szerelemről és a házasévek alatti szerelemről, arról, hogy hogyan éltek a szüleink, mielőtt mi megszülettünk. Reményteli és elégikus történet – azt vizsgálja, mit is jelent boldognak lenni, miközben a világ darabjaira hullik.

Véleményem:

Ann Patchett írónőtől korábban még nem olvastam semmit, viszont a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozata a szívem csücske, így igyekszem minden olyan kötetet beszerezni belőle, aminek a fülszövege valamilyen szempontból megszólít. A Tom Lake egy lassan hömpölygő, érzelmes és hangulatos történetnek ígérkezett, pont olyannak, amire egy nyaralás alatt szükségem van, és utólag belegondolva nem is választhattam volna ennél szerencsésebben. Tipikusan olyan regény ez, ami nem attól különleges, mennyi akció vagy fordulat van benne, hanem azért, mert nagyon erős hangulatot tud teremteni és pontosan, hitelesen és érzékenyen ábrázolja az emberek, családtagok közti kapcsolatokat. 

A regény cselekménye 2020-ban játszódik, a covid-járvány kellős közepén, egy Michiganben lévő családi birtokon. Lara és férje, Joe itt élnek és dolgoznak a gyümölcsöskertjükben, ám ezen a nyáron a három lányuk, Emily, Nell és Maisie is velük tart a kényszerű száműzetésben, és csatlakoznak a cseresznyeszüret munkálataihoz. Az már önmagában is egy érdekes helyzet lehetne egy történet esetében, hogy egy család tagjai hogyan reagálnak egymásra, ha a felnőtt gyerekek és szüleik ilyen szoros együttélésre kényszerülnek, azonban Ann Patchett izgalmasan megbolondítja ezt a felállást. Eleve, ahogy elkezdjük olvasni a könyvet, nem is a jelenben találjuk magunkat, hanem egy évekkel korábbi jelenetben, amikor Lara még fiatal lány, aki épp a helyi színtársulat válogatásán vesz részt. Bár eredetileg nem szerepel a tervei között, mégis jelentkezik egy szerepre, amit meg is kap, ezzel pedig kezdetét veszi egy olyan pálya, melynek során megismeri a később híressé vált filmsztárt, Peter Duke-ot. És itt ki is lyukadunk oda, tulajdonképpen miről is szól ez a regény: arról, ahogy egy édesanya elmeséli három felnőtt lányának élete nagy szerelmének és fiatalságának történetét. 

Az írónő rendkívül tehetséges abban, ahogy a története szövetét szövi. Gyakorlatilag folyamatosan ugrálunk a múlt és a jelen között, viszont ezek az átmenetek rendkívül finomak, szinte átsimulnak egymásba, és egyszer sem érezzük zavarónak vagy kizökkentőnek a váltást. Bár nem történnek őrületes fordulatok a regényben, mégis a három testvérhez hasonlóan izgatottan várjuk, hogy Lara életének egy újabb szeletét mesélje el. Nagyon tetszettek ezek a múltban játszódó epizódok, volt valami kellemesen nosztalgikus az egészben, teljesen bele tudtam helyezkedni a fiatal lány életébe, aki számára a jövő tele van lehetőségekkel, és aki, bár nem tudja pontosan, mit is szeretne kezdeni ezzel a jövővel, igyekszik megélni minden pillanatot a maga teljességében. Emellett ugyanilyen izgalmasnak találtam a jelenben játszódó részeket is, jó volt belecsöppenni abba a meghittségbe, ami Lara családját átjárta, még ha voltak is a tagok között alkalmi súrlódások vagy konfliktusok, érezhető volt, hogy ezek az emberek igenis összetartanak és bármit megtennének egymásért. 

A visszaemlékezésekből és elmesélt történetekből előbb-utóbb összeáll a teljes kép, megtudjuk, hogy az egykor szépreményű, színészi ambíciókat dédelgető Lara hogyan vált egy gyümölcsöskert tulajdonosává és háromgyerekes anyává, de ezen felül is felvet egy csomó elgondolkodtató témát a könyv. Érdekes belegondolni, hogy vajon mennyire ismerhetjük a saját szüleinket, ahogy abba is, hogy mik az igazán fontos dolgok az életben, és önmagában az első szerelem mennyire lehet erős és meghatározó a későbbi döntéseinkben. De az igazi extrát mégis az adja, ahogy az írónő képes ezt az egész történetet formába önteni. Ritka, hogy egy könyv az első bekezdéstől kezdve ilyen erősen beszippantson, és gyakorlatilag szinte mindegy volt, miről olvasok éppen, mennyire volt épp eseménydús Lara egy-egy emléke, akkor is izgalmas volt olvasni, annyira erősen bele tudtam helyezkedni ezekbe az emlékekbe, legyen szó egy régi iskola tornatermének illatáról, vagy egy sétáról a Tom Lake körül.

Én azt gondolom, hogy ez a könyv elsősorban nem a műfajával vagy a címkéivel fogja megtalálni a célközönségét, nem is tudnám egyszerűen beskatulyázni romantikus regényként vagy családtörténetként. Viszont remélem, hogy hozzám hasonlóan mindenki szeretni fogja, aki számára fontos a szép nyelvezet, a meghitt és erős hangulat, a kidolgozott és eleven karakterek, vagy szimplán a remek történetmesélés. A Tom Lake egy csodaszép történet szerelemről, felnőtté válásról, az álmaink hajszolásáról vagy éppen feladásáról, családról, és a szívünkben lévő titkos helyről, ahova ugyan megpróbálhatjuk beengedni a számunkra legkedvesebbeket, azért tudjuk, hogy a legbelső kis zúgja örökké csakis a miénk marad. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az igényesen megírt, lassan hömpölygő, szép és elgondolkodtató történeteket.

Nyereményjáték:

A könyvhöz kapcsolódóan a turnéban a KULT Könyveket ajánljuk figyelmetekbe. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a kiadói sorozat valamely részéből, a feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Minden traumának van jól követhető tünetlistája, de mindenki máshogy dolgozza fel az őt ért fájdalmakat."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.02. Könyv és más
08.04. Readinspo
08.06. Olvasónapló

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések