Férjek (értékelés és nyereményjáték)

 

Mi történik akkor, ha egy harmincas éveiben járó szingli nő lakásában egyszeriben csak feltűnik egy férj? Az ő férje. S mi van, ha a férj ténye állandó, a személye azonban változik? Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, s járj utána Holly Gramazio vicces romantikus történetének. Ráadásul, ha a turnéval tartasz, játékunkon megnyerheted a könyv egy példányát az Athenaeum Kiadó felajánlásában!




Kiadó: Athenaeum Kiadó, 2024
Oldalszám: 432 oldal
Eredeti cím: The Husbands
Fordította: Szieberth Ádám
ISBN: 9789635433896


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​harmincas éveiben járó Lauren a szinglik kiszámítható, élvezetes életét éli. Csodás barátai vannak, imádja a munkáját, és van egy gyönyörű lakása Délkelet-Londonban – ahol egy este, a bulizásból hazatérve, egy idegen férfit talál. Michaelnek hívják, vonzó, kedves, és állítása szerint, valamint a barátok és a falon látható képek alapján ő Lauren férje. Lauren nyomozni kezd, hogy miként lehet egy olyan ember felesége, akivel, emlékei szerint, még sosem találkozott, amikor Michael felmegy a padlásra a létrán, hogy kicserélje a villanykörtét – és eltűnik. Helyette egy másik férfi mászik le, és Lauren élete valamint a lakása kisebb átalakuláson megy keresztül. Hamar rájön, hogy a padlása, rejtélyes módon, ontja a férjeket és a párhuzamos univerzumokat. Lauren hol pár hétig, hol pár percig él házasságban az egymást követő partnereivel, és közben küzd a sors kínálta dilemmákkal. Hiszen ha férjet cserélni ugyanolyan pofonegyszerű, mint becsavarni egy új villanykörtét, akkor honnan tudjuk, hogy megtaláltuk-e az igazit? Mikor jön el az ideje, hogy felhagyjunk a keresgéléssel, és megelégedjünk a hétköznapi boldogsággal?

Véleményem:

Holly Gramaziotól eddig nem olvashattunk magyar nyelven semmit, Férjek című regénye viszont megnyert magának a fülszövege alapján. Időnként, főleg a nyári szabadság alatt szeretek beiktatni egy-egy könnyedebb chick lit-et, gondoltam, egy humoros, ötletes, és legfőként szórakoztató történetben lesz majd részem, amivel jól el lehet ütni az időt a strandon 11 és 3 között. Én lepődtem meg tehát a legjobban, amikor egy ennél sokkal mélyebb és tartalmasabb könyvet kaptam, aminek ugyan vannak kisebb hibái, de én nagyon szerettem azokért a kérdésekért, amiket felvetett. 


A regény főhőse a harmincas évei elején járó Lauren, aki a szinglik viszonylag gondtalan életét éli. Van egy lakása, egy munkája, amivel ki van békülve, néhány barátja és kedves szomszédai. A történetünk kezdetén éppen egy buliból tér haza némi alkoholmámorban úszva, amikor egy meglepő felfedezést tesz a lakásában: egy vadidegen férfi várja otthon, aki állítólag a férje. Lauren még letudhatná az egészet azzal, hogy vagy szimplán megőrült, vagy csak valami perverz tört be a lakásába, de ahogy a telefonja galériája és később az ismerősei is tanúsítják, bizony tényleg házasságban él évek óta ezzel a fickóval, csak éppen neki semmilyen emléke nincs az egészről. Ha ez az egész pedig még nem lenne elég fura, a sors megfejeli még egy részlettel. Akkor ugyanis, amikor a férj valamiért felmegy a padlásra, már nem ugyanaz a személy érkezik vissza a lépcsőn, hanem egy másik, aki szintén úgy tudja magáról, hogy Lauren férje. 

Főhősünk, bár eleinte felzaklatja a dolog és próbál utánajárni az egésznek, egy idő után kiismeri annyira a helyzetet, hogy megértse, a kulcs a padlásban rejtőzik. Ha ugyanis bármelyik férfit felküldi oda valamilyen indokkal, azonnal egy másik lép a helyébe. Az első sokk után nem meglepő, hogy Lauren kísérletezgetésbe kezd, és várja, hátha egyszer olyan fickó toppan be az életébe, akit érdemes hosszabb időre ott tartania. A legtöbb férjet viszonylag hamar szelektálja a legkülönfélébb indokokkal, de olyan is akad köztük, aki komolyan szimpatikussá válik a számára. Mivel nem csupán a férjek, hanem Lauren élete is megváltozik pár részletében a váltások során, a nő számos olyan élethelyzetet kipróbálhat, amire eddig csak gondolt (vagy még talán azt sem). Nyilvánvaló, hogy ebből az alapsztoriból számos helyzetkomikum és humoros jelenet adódhatna, és egyébként adódik is, ugyanakkor nagyon tetszett, hogy az írónő nem állt meg ennyinél, hanem igyekezett egy mélyebb, drámaibb vonalat is vinni a regényébe. Arról, hogy hogyan alakul végül a rejtélyes padlás, a férjek és Lauren története, természetesen nem árulok el többet, de számomra meglepően nem volt kiszámítható a cselekmény alakulása, és kimondottan elégedett voltam a befejezéssel és a megfogalmazott tanulságokkal is. 

A mai világ párválasztási trendjei és az ezzel kapcsolatos nehézségek, dilemmák nagyon sokat változtak a modern korra, és erre remekül reflektál az írónő. A szüleink, nagyszüleink idejében sok esetben egy pár tagjai szinte még gyerekként ismerkedtek meg, és hosszú éveik voltak arra, hogy még csak kifejlődő személyiségükkel egymáshoz csiszolódjanak. Ehhez képest manapság a szingli életforma elég sokáig kitolódik, és mire az ember oda jut az életében, hogy érdemben foglalkozhat a párválasztással, már kiforrott egyénisége van, mindenféle szokással és rigolyával, és persze egy rahedli elvárással, aminek nehéz megfelelni. A Férjek szerintem nagyon sok szempontból erre a jelenségre reagál, hiszen amit Lauren csinál, nem sokban különbözik egy balra húzástól. Eleinte nem is volt túl szimpatikus a karaktere, úgy éreztem, hogy eléggé felszínes, de az tetszett, hogy ebben határozottan volt fejlődés a regény során, és főhősünk sokszor fogalmazott meg ezzel kapcsolatos önreflexiókat. Érdekes elgondolkodni azon, hogy vajon van-e tökéletes társ, és hogy mi vajon hogyan kezelnénk egy ilyen helyzetet - vagy éppenséggel hogyan kezeljük a való világban, ha valaki egyébként illik hozzánk, csak éppen van pár furcsa szokása vagy hibája, ami zavar minket. Tetszett, hogy tényleg volt mélység a regényben, elég alaposan körüljárta ezeket a kérdéseket, ráadásul egy egyébként teljesen izgalmas, fiktív cselekménnyel, amiben szép számmal akadnak nem várt fordulatok is. 

A regény nagyon olvasmányos, jól lehetett haladni vele, viszont szerintem kicsivel hosszabb a kelleténél, főleg, hogy akadtak benne azért laposabb vagy ismétlődő részek. Ettől függetlenül viszont nagyon örülök, hogy elolvastam, mert engem is elgondolkodtatott egy csomó fontos kérdésről a párkapcsolatokról, házasságról, alkalmazkodásról és arról, mire is vágyunk igazán. Tényleg meglepődtem, mert valami rózsaszín habókos limonádéra számítottam, ehhez képest a cselekményben bőven akadt feszültség, dráma, vagy éppen megható jelenetek. Összességében nekem kifejezetten tetszett, és remélem, hogy a jövőben mást is olvashatunk majd az írónőtől.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a humorba csempészett mélyebb mondanivalót és az izgalmas gondolatkísérleteket.

Nyereményjáték:

A történethez kapcsolódóan az Athenaeum kiadványai közül szemezgetünk. Minden bejegyzésben elrejtettünk egy-egy könyvet egy olyan szó alatt, ami szorosan kapcsolódik a Férjek történetéhez. Kattintsatok a szóra, s az alatta rejtőző könyv címét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.  
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.23. Könyv és más
08.25. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések