Amilyen ​akkor voltam (értékelés és nyereményjáték)



Amber Smith nagy sikerű regénye hazánkban a Magnólia kiadó gondozásában jelent meg Amilyen akkor voltam címmel. Edennel megtörténik a legrosszabb dolog, ami egy nővel történhet, majd végigkövethetjük, hogy a gimnáziumi évek során hogyan próbálja feldolgozni egymaga ennek a tragikus éjszakának az eseményeit. A kiadó jóvoltából nektek is lehetőségetek van egy példányt nyerni a könyvből, ehhez nem kell mást tennetek, mint bloggereinkkel tartani és helyesen megoldani a feladványokat. 





Kiadó: Magnólia Kiadó, 2024
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: The Way I Used to Be
Fordította: Kéri Andrea
ISBN: 9789635982264


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Eden ​legszívesebben visszamenne az időben. Arra a bizonyos napra. Hogy mindent másképp csináljon: ne nevessen a srác poénjain, kerülje a pillantásait az este folyamán, és mindenképpen zárja be a hálószobája ajtaját.

A szóban forgó éjszakán ugyanis Edent a bátyja legjobb barátja megerőszakolta, a lány világa pedig összeomlott. Ami egykor egyszerű volt, most komplikálttá válik. Amit Eden egykor szeretett – akit egykor szeretett –, most gyűlöli. Amit egykor igaznak vélt, abból most hazugság lett. Már semminek sincs értelme, és bár Eden tudja, hogy el kellene mondania valakinek a történteket, nem képes rá. Ezért inkább eltemeti. Azzal az emberrel együtt, aki valaha volt.

Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja a trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét, aki megküzd a kamaszkor csalódásaival és elviselhetetlen fájdalmaival, az első szerelemmel és az első szívfájdalommal, a megszakadt és újraélesztett barátságokkal, miközben megtanulja elfogadni a túlélés erejét, amelyről nem is tudta, hogy ott rejtőzik a szívében.

Véleményem:

Mindig odafigyelek, amikor olyan ifjúsági regény bukkan fel a látóteremben, ami komolyabb témákkal, esetlegesen bántalmazással, abúzussal foglalkozik. Így került Amber Smith Amilyen ​akkor voltam című kötete is a kívánságlistámra, melynek fülszövege egy percig sem titkolja, hogy egy igazán kemény és megrázó történetet kínál az olvasóknak. Reméltem, hogy tetszeni fog a regény, de azt nem gondoltam volna, hogy repülni is fog a mindenkori kedvenceim közé, pedig őszintén szólva szerintem ez a legjobb könyv, amit ebben a témában valaha olvastam. 


A regényt fellapozva igen hamar belecsöppenünk a cselekmény kiindulópontját jelentő, tragikus eseményekbe. Eden tizenhárom éves, kissé zárkózott, de kedves és vidám kislány, aki rajong bátyjáért és annak legjobb barátjáért, Kevinért. Csakhogy egy éjjel Kevin bemegy éjszaka a lány szobájába és megerőszakolja, majd utána megfenyegeti, hogy ha bárkinek beszélni mer a történtekről, nagyon meg fogja bánni. Egészen húsba vágó, ahogy már az első fejezetben olvashatunk annak az éjszakának a borzalmairól, és arról, hogyan tört össze egy egész világ néhány perc alatt egy fiatal lányban, aki előtt még ott állt az egész élet, annak minden bizalmával és reményével. 

A regény történetvezetése ezek után sajátos abból a szempontból, hogy több éven keresztül meséli el annak az éjszakának a következményeit, mindvégig Eden szemszögéből, így borzasztó hiteles képet kaphatunk arról, hogyan változik a lány személyisége a tragédia hatására. Eleinte Edenben még dolgozik a késztetés, hogy valakinek elmesélje az igazat, viszont első próbálkozásai süket fülekre találnak, ezután pedig könnyebbé, de legalábbis kevésbé fájdalmasnak tűnik, ha megpróbálja teljesen elnyomni magában annak az éjszakának az emlékét. Persze ha valaki kicsit is sejti, milyen hatásai vannak egy traumának az életünkre, kitalálhatja, hogy ez a próbálkozás mennyire lesz majd sikeres, a regény pedig tűpontosan mutatja be, milyen önvédelmi mechanizmusok, beidegződések és kötődési zavarok alakulnak ki a fiatal lányban. 

Korábban tényleg nem találkoztam még olyannal, hogy egy könyv ilyen alaposan, éveken keresztül mutatná be egy történés következményeit, számomra emiatt vált leginkább különlegessé. Edent a tragédia után egészen tizenhét éves koráig követhetjük, és testközelből láthatjuk, hogyan változik meg a külseje, viselkedése és az emberi kapcsolatai. A valaha kedves és nyitott lány egyre közömbösebbé és ridegebbé válik, a kapcsolatokban kizárólag a pillanatnyi felejtést keresi, anélkül, hogy igazán kapcsolódna bárkihez is. Az egyetlen reménysugár egy idősebb srác, Josh felbukkanása, aki nem hajlandó pusztán a lány tettei alapján ítélni, így a regényben gyakorlatilag ő lesz az egyetlen, aki mintha meglátná, hogy valami rejtőzik a furcsa viselkedés és a látszólagos könnyelműség mögött. Josh és Eden kapcsolata szerencsére ugyanúgy nem lett elbagatellizálva, ahogy semmi más a történetben - bár drukkolhatunk azért, hogy a szerelem győzedelmeskedjen a sebek fölött, azért ilyen nehezített pályán borítékolható, hogy ez nem egy rózsaszín lányregény lesz. 

Nagyon régen kerültem ennyire egy könyv hatása alá, gyakorlatilag minden szabad percemet az olvasásával töltöttem és alig tudtam letenni. Ennek oka, hogy nagyon hiteles és mély, pontosan bemutatja a traumák természetét, ahogy sajnos azt is, milyen nehéz helyzetben van az a fiatal, aki nem tudja kivel megosztani a vele történteket. A cselekményről nem szeretnék többet elmondani, mindenesetre számomra a regény kerek, befejezett egész volt. Ilyen szeretett könyv esetében általában örülni szoktam, hogy érkezik a folytatás, de ebben az esetben most inkább tartok tőle, én nem látom egyelőre, hogy érdemben mit lehetne még mindehhez hozzátenni, de remélem, a jövő majd rám cáfol. Addig is szeressétek és olvassátok ezt a történetet, mert bár fájdalmas, de elképesztően fontos, szerintem minden fiatalnak és fiatalokkal foglalkozó felnőttnek erősen ajánlott olvasmány. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy mély, érzelmes és hiteles ifjúsági regényt olvasni a trauma és abúzus lélektanáról. 

Nyereményjáték:

 A nyereményjátékban olyan könyvek után nyomozunk, amelyekben szintén valamilyen trauma jelenik meg. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok melyik könyvről van szó és a címét beírjátok a rafflecopter dobozba. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Néha egyszer csak váratlanul feltűnik valaki melletted, és onnantól nem érted, hogy élhettél eddig nélküle."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.01. Könyv és más 
05.03. Utószó
05.05. Kitablar
05.07. Milyen könyvet olvassak?
05.09. Pandalány olvas
05.11. Zakkant olvas
05.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.15. Sorok között

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések