Próféta - Kaszások kora 3. (értékelés és nyereményjáték)



Neal Shusterman trilógiája az utolsó részéhez érkezett. Lépjünk be együtt ismét a kaszások világába, és derítsük ki közösen, hogy vajon sikerül-e a hataloméhes főpengének átvenni az irányítást az egész világ felett. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a kalandokban és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.




Kiadó: Lampion Könyvek, 2024
Oldalszám: 528 oldal
Eredeti cím: The Toll
Fordította: Vereckei Andrea
ISBN: 9789636144159


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Kaszás és a Viharszem című bestseller folytatása
„Bárki beszélhet a Viharszemhez. De csak nekem válaszol.”
Örökkévaló megsemmisült. Citra és Rowan eltűnt. A Viharszem elnémult. Úgy tűnik, már semmi nem áll a hatalomra éhes Goddard főpenge útjában, hogy átvegye az irányítást a kaszások, sőt a világ fölött. Vajon megállíthatja őt még bárki? Vagy végleg összeomlik a kétszáz éve fennálló tökéletes rend?
A trilógia befejezésében egy félszeg fiúból akarata ellenére próféta válik. De sikerül-e véghez vinnie a küldetését, ha senki, még ő maga sem tudja pontosan, mi az?

A Kaszások kora-trilógia utolsó része

Véleményem:

Többször szoktam emlegetni, hogy az utóbbi években sokkal óvatosabban vágok bele sorozatokba - egyrészt bizonytalan, mikor érkezik a folytatás, másrészt mindig fennáll a veszély, hogy mire eljutok a következő részhez, nagyon sokat felejtek az előzményekből -, ennek ellenére 2022-ben igen erős késztetést éreztem, hogy elolvassam Neal Shusterman Kaszás című, sorozatindító kötetét, ami repült is a kedvenceim közé az ifjúsági disztópia műfaján belül (értékelésem ITT). A tavaly érkezett második rész még mindig tetszett, de már akkor úgy éreztem kicsit, hogy elkanyarodtunk valamennyire az eredeti fősodortól, de úgy voltam vele, mégis csak érdemes lenne kivárni a befejező kötetet, hiszen a teljes sorozat majd egyben fog úgyis összeállni kerek egésszé. Most, a Próféta olvasása után az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert nem tudom elhallgatni, hogy a könyv első fele rettenetesen nehezen csúszott, ugyanakkor nevet is, mert jobb későn, mint soha alapon a szerző most elég nagy energiát fektetett a világépítésbe, hogy grandiózus módon varrja el a szálakat. 


A történet fonalát nagyjából ott vesszük fel, ahol a második rész véget ért, miután megsemmisült Örökkévaló, Citra és Rowan pedig látszólag vele együtt pusztultak. Azért mondom, hogy nagyjából, mert itt tulajdonképpen körülbelül három év eseményeit ismerhetjük meg, ráadásul úgy, hogy közben folyamatosan ugrálunk az időben, amit jegyzetelés nélkül igen nehéz volt követni. A sorsdöntő esemény következtében igazán két fontosabb szál alakul ki, melyek a történetben kulcsszerepet kapnak, és amik a végén persze egyre jobban össze is fonódnak. Az első Greyson történetszála, aki, miután a Viharszem kihágónak minősít minden más embert, az egyetlen marad, aki továbbra is képes vele kommunikálni. Egyesek meglátják az ebben lévő lehetőséget, és Greyson személye körül igazi kultuszt, egyfajta vallást építenek, melynek képviseletében ő maga prófétává válik. A másik fontosabb csapás pedig természetesen a kaszások világa, ahol Goddard főpenge ragadja magához a hatalmat, és akinek feltett szándéka, hogy egyre jobban kiterjessze ezt a hatalmat, és a saját szabályai szerint alakíthassa a kaszások működését. 

A cselekmény egy pontján újra visszatérnek korábbi főszereplőink is, igaz, ebben a részben sokkal szerényebb szerep jut nekik, mint az előzményekben. Sok olvasóval ellentétben engem ez mondjuk önmagában nem zavart, sőt, alapvetően örültem annak, hogy az író egy csomó másik karaktert vonultat fel és enged nekik teret. A regény fő konfliktusa talán abban a káoszban ragadható meg, ami egy jól kiszámítható és rendezett működés megszűnése után alakul ki. Bár a Viharszem nem nevezhető élő entitásnak vagy éppen istennek, az, hogy nem kommunikál többet az emberekkel, olyan talajvesztettséget okoz bennük, amit könnyen meg tud lovagolni bárki, aki manipulálni akar másokat vagy hatalmat szerezni. Goddard is többek között azért tud ekkora befolyással lenni másokra, mert ha radikális eszközökkel is, de egy látszólagos új rend és biztonság ígéretével kecsegtet, azt pedig tudjuk történelmi tanulmányainkból, hogy ez a valóságban sem lenne kevésbé hatásos stratégia.

A konkrét történésekről nehéz spoiler-mentesen írni, mindenesetre számíthatunk arra, hogy több információ kiderül a múltról, arról, hogyan alakult ki a kaszások már általunk is ismert működése, és az ezzel kapcsolatos morális kérdések is fontos szerepet kapnak. Tulajdonképpen ezek alapján minden adott lett volna ahhoz, hogy borzasztóan élvezzem ezt a kötetet, de sajnos nem tudta valahogy hozni azt a szintet számomra, ami ilyen horderejű körítéshez és világépítéshez passzolt volna. Egyrészt nagyon jó volt, hogy térben és időben is nagyobb dimenziók nyíltak meg, és bepillanthattunk például más nemzetek életébe is (különösen a madagaszkári életmód és annak képviselője, Jeri lopta be magát a szívembe), másrészt viszont egy befejező részben én máshová tettem volna a hangsúlyokat. A könyv első fele egy nagy bevezető volt, melynek keretében a szerző felvázolta az erőviszonyokat, de ezen a ponton én ezt aránytalannak és sokszor túlírtnak is éreztem. Igazából nem tartalmi elemiben volt problémám a könyvvel, inkább szerkesztésében, én valahogy máshogy osztottam volna el a három részben a háttér felépítésének és a cselekmény kibontásának arányait. 

Még azzal együtt is, hogy rengeteg információt kellett megemészteni, el kell ismerni, hogy Neal Shusterman nagyon jól ír, és kivételes fantáziával találta ki ezt a világot. Ha kicsit visszamehetnék az időben, biztos, hogy egymás után olvasnám el a három részt, mert szerintem az sem segítette a megértést, hogy relatíve sok idő telt el a kötetek olvasása között. Az viszont most is nagyon tetszett, hogy a fejezetek között mindenféle dokumentumokba nyerhetünk bepillantást, ez egyrészt változatosabbá tette az élményt, másrészt segített megérteni a múlt történéseit. Tényleg sajnálom, hogy nem tudok rá maximális pontot adni, mert a történet belopta magát a szívembe, de mint élmény, nekem a befejező rész összességében kicsit elmaradt a várakozásaimtól. Ugyanakkor látom azt is, hogy elég megoszlóak a vélemények, így mindenképpen arra bíztatok mindenkit, hogy vágjon bele nyugodtan a sorozatba, főleg így, hogy most már kihagyás nélkül darálható le egyben az egész. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki egy nagyon egyedi, érdekes erkölcsi kérdéseket feldolgozó ifjúsági disztópiát szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hol hozták létre az Áhitat határvonalát?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.25.: Csak olvass!
04.26.: Utószó
05.06.: Könyv és más
05.08.: Sorok között
05.09.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések