Skarlátszín ​öltések (értékelés és nyereményjáték)



A Libri Könyvkiadónak hála a magyar olvasók is kezükben tarthatják Laurie Lico Albanese könyvét, mely az 1800-as évekbe kalauzolja az olvasóját. A regény arra keresi a választ, vajon létezhet-e valódi szabadság a nők számára egy férfiak által uralt világban. A kiadónak köszönhetően pedig csodás, élfestett kiadásban szerezhetik be a történetet az olvasók. 
Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a történetben és ha nektek kedvez a szerencse, akkor nyerhettek is egy példányt a kötetből. 



Kiadó: Libri Kiadó, 2024
Oldalszám: 456 oldal
Eredeti cím: Hester
Fordította: Gázsity Mila
ISBN: 9789636042554


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Ami ​igaz, az gyakran rejtve van… a vallásos hév kegyetlenséget takar, a hétköznapiság álarca mögött sötét vágy rejtőzik.”
Isobel Gamble fiatal varrónő lelkét súlyos, több generációra visszanyúló titok nyomja, amikor férjével, Edwarddal az 1800-as évek elején Skóciából az újvilágbeli Salembe indul. Új életet akarnak kezdeni, ám Isobel néhány nappal a megérkezésük után máris magára marad, és egyedül kénytelen boldogulni az idegen országban.
Amikor találkozik a fiatal Nathaniel Hawthorne-nal, azonnal vonzódni kezdenek egymáshoz. Nathaniel lelkét beárnyékolja családjának sötét múltja, nagyapja ugyanis a salemi boszorkányperek hírhedt bírája volt. A férfit egyedül a sugárzó és tehetséges fiatalasszony, Isobel tudja csak kizökkenteni komorságából. Ahogy telnek a hetek, és Edward biztonságos visszatérése egyre valószínűtlenebbé válik, Nathaniel és Isobel veszélyesen közel kerülnek egymáshoz…
A Skarlátszín öltések a művészi törekvések, az ambíció és a vágy időtlen története, amely arra keresi a választ, létezhet-e valódi szabadság a nők számára egy férfiak által uralt világban.

Véleményem:

Nagyon szeretem az olyan történeteket, amiket valamilyen történelmi esemény inspirál, és kimondottan érdekelnek az egykori boszorkányüldözésekkel kapcsolatos regények. Bár nem teljes egészében, de Laurie Lico Albanese Skarlátszín ​öltések című kötete többek között ezt a témát is feldolgozza, így nem volt kérdés számomra, hogy el szeretném olvasni. Arra viszont magam sem számítottam, hogy az első oldaltól kezdve annyira magával fog ragadni, a szépséges írásmódnak és a végig érdekes cselekménynek köszönhetően egyből felkerült a mindenkori kedvenceim virtuális polcára. 


A regény cselekménye az 1800-as évek elején kezdődik Skóciában, itt születik és cseperedik fel Isobel Gamble, aki már fiatal korában különleges tehetséget mutat a varrásban és hímzésben. Emellett a lánynak másfajta adottsága is van: a betűkhöz, hangokhoz színeket társít, ma már tudjuk, hogy ez a szinesztézia nevű jelenség, ugyanakkor ebben a történelmi környezetben az ördög sugallata is lehetett. Éppen ezért a lány anyja óva inti Isobelt, hogy bárkinek is beszéljen erről a furcsaságáról, főleg azért, mert a családjukban nem ez lenne az első eset, hogy valakit meggyanúsítanak boszorkányság vádjával. Isobel igyekszik elnyomni magában ezt az adottságot, és lehetőség szerint olyan életet élni, amit elvárnak tőle. Reményekkel telve megy feleségül a nála idősebb patikáriushoz, azonban a kezdeti figyelmesség után a férfin hamar megmutatkozik igazi jelleme, és csődbe is viszi vállalkozását. A házaspár utolsó reménysége, hogy szerencsét próbálnak az Újvilágban, így Isobel és férje hajóra szállnak, hogy egy Salem nevezetű kisvárosban kezdjenek új életet. 

Főhősünk igen hamar magára marad, miután megérkeznek új otthonukba, férje ugyanis a meggazdagodás reményével ismét hajóra száll. A fiatal nőnek fel kell találnia magát és álláshoz jutnia, ha nem akar éhen halni, ugyanakkor kétségbeesve tapasztalja, hogy ebben a városban, ahova elvileg mindenki az újrakezdés reményében érkezett, mennyire elutasítóan bánnak vele csupán amiatt, hogy Skóciából érkezett. Isobel azonban nem hagyja magát, titkos álma, hogy egyszer megálljon a saját lábán a tehetségének köszönhetően, azonban frisskeletű önbizalmát alaposan próbára teszi, amikor megismerkedik az író Nathaniel-lel, és gyengéd érzelmeket kezd táplálni iránta. A férfi maga is sötét titkokat rejteget a lelkében, melyek némiképp kapcsolódnak családi örökségéhez. Érdekes adalék, hogy míg Isobel ősét boszorkányként üldözték, addig Nat felmenője bíraként éppen az ellenkező oldalon, a vádlók között állt a salemi boszorkányperek során. Bár első pillantásra tűnhet úgy, hogy ez egy szerelmi történet lesz, és persze szerepet is kapnak benne az érzelmek, mégsem ez a fő sodor a történetben. Sokkal inkább Isobel karaktere, boldogulása egy férfiak által uralt világban, ahol már önmagában azért rossz szemmel nézhetnek valakire, mert szabad akar lenni és követni akarja az álmait. 

Nagyon tetszett, hogy a történetben párhuzamosan bepillantást nyerhetünk az 1600-as évek boszorkányüldözésibe is. Bár Isobel személye kapcsán felmerülhet a bűbájosság és a mágia, valójában ő pusztán egy különleges tehetséggel és művészi érzékkel megáldott nő, aki sajátosan látja a világot. Néha ez is elég ahhoz, hogy a társadalom kitaszítson valakit, és az 1800-as évek Amerikája, hiába tűnik az ígéret földjének, mégsem az a környezet, ahol egy lázadóbb gondolkodású nőnek könnyű lenne a sorsa. Isobelt nagyon hamar megkedveltem, mert a nehéz helyzetekben sem csüggedt, ugyanakkor aggódtam is érte, mert ha szívügyekről volt szó, kevéssé tudott racionálisan gondolkodni. Szintén nagyszerű ötlet, ahogy az írónő megalkotta A skarlát betű fiktív eredettörténetét, hiszen Nat karaktere Nathaniel Hawthorne akar lenni, Isobel személyében pedig egy olyan nőt ismerhetünk meg, aki akár Hester is lehetett volna. Ez a sajátos megoldás, a történelmi fikció ilyen formája izgalmas és érdekes volt, és kimondottan kedvet kaptam ahhoz, hogy végre elolvassam az alapját jelentő klasszikus regényt is. 

A történelmi környezet, a társadalmi kérdések és a romantikus szál önmagában is elég lehetne ahhoz, hogy sok olvasó figyelmét felkeltse a kötet, de muszáj azt is mellétennem, hogy olyan fantasztikus stílusban lett megírva, hogy gyakorlatilag lehetetlen volt letenni. Még ha nem is volt mindig olyan mozgalmas a cselekmény, egyetlen pillanatig sem untam, és borzasztóan kíváncsi voltam, hogy a főszereplőnk hogyan fogja megállni a helyét és milyen sorsot szán neki az írónő. Isobel foglalkozása is érdekes volt számomra, a varrás és hímzés itt nem csupán egyfajta kézimunka, hanem az önismeret és önkifejezés magas szintű módja, ami rengeteg mindent szimbolizált a regényben. Az csak hab a tortán, hogy Libri Kiadó jóvoltából egy gyönyörű, élfestett példányt tarthatunk a kezünkben, de ennél sokkal fontosabb, hogy ez egy kívül-belül izgalmas és fontos könyv, ami egyszerre szól művészetről, szabadságról, a céljaink eléréséről, önmagunk elfogadásáról és a bátorságról. Én nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, akár akkor is, ha hozzám hasonlóan még nem olvasták Nathaniel Hawthorne A skarlát betű című művét. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy letehetetlen, érdekes történelmi fikciót szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

A kötet a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, így mostani játékunkban az általuk megjelentetett kötetekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy idézetek, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a könyv címe, ahonnan idéztünk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Mindenkinek másféle tehetség adatott, és az a feladatunk, hogy a sajátunkat kamatoztassuk, nem az, hogy a másokét irigyeljük."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.30.: Csak olvass!
05.02.: Kitablar
05.07.: Könyv és más
05.08.: Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések