Az ​elvesztett emlékek lámpása (értékelés és nyereményjáték)



A Libri Könyvkiadónak hála a japán irodalom szerelmesei egy újabb gyöngyszemet tarthatnak a kezükben. Az elvesztett emlékek lámpása megható történet azokról a hétköznapi apróságokról, amelyek megszépítik az életünket és meghatározzák hogy kik vagyunk. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a történetben és ha nektek kedvez a szerencse, akkor nyerhettek is egy példányt a kötetből. 



Kiadó: Libri Liadó, 2024
Oldalszám: 240 oldal
Fordította: Mayer Ingrid
ISBN: 9789636042110


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Létezik egy különleges fotóstúdió, ahol előbb-utóbb mindenki megfordul. Ez a hely ugyanis a túlvilág felé vezető út első állomása, ahol egy titokzatos férfi, Hiraszaka fogadja az eltávozottakat. Mindenki, aki ide kerül, egy halom fényképet kap, egyet-egyet élete minden egyes napjáról. Ahhoz, hogy valaki továbbléphessen a túlvilág felé, ki kell választania a legmeghatározóbb, legkedvesebb emlékeit ábrázoló fotókat – minden megélt évből egyet. Előfordul azonban, hogy épp a legfontosabb pillanatokról nem készül kép, vagy a meglévő fotó életlen, esetleg sérült. Ilyenkor az elhunytaknak lehetőségük van Hiraszaka kíséretében visszautazni a múltba, hogy megörökítsék, és egyben újra átéljék azt a jelentőségteljes pillanatot. Van azonban egy szigorú szabály: soha, semmilyen körülmények között nem szabad beavatkozni a múltba…

Véleményem:

Az az igazság, hogy elég sajátos kapcsolatom van mostanában a japán könyvekkel. Bár mindig késztetést érzek, hogy elolvassam az újabb megjelenéseket, mostanában többször is úgy éreztem, hogy bár kedvelem a lassabb tempót és a sajátos stílust, valami plusz mégis hiányzott ezekből a regényekből. Mégis próbát tettem Híragi Szanaka Az ​elvesztett emlékek lámpása című kötetével, és ennél jobb döntést nem is hozhattam volna. Ebben a rövidke történetben minden megvolt, amit csak kereshettem, tökéletes tempóval, szépséges szöveggel és mély tartalommal, így egyből repült is a mindenkori kedvencek közé. 


A regényt fellapozva láthatjuk, hogy az egyébként sem túl vastag kötetben három nagyobb fejezetet találunk, melyek három, lazán kapcsolódó, mégis önálló történetet mesélnek el. Az első fejezetben kiderül, hogy tulajdonképpen miről is fog szólni ez a könyv. Egy különös fotóstúdióban találjuk magunkat, melyet egy Hiraszaka nevű férfi vezet. Miután megkapja az eligazítást jelentő dossziét egy másik munkatárstól, itt fogadja azokat az embereket, akik meghaltak, és a túlvilágra való továbblépésük előtt segít nekik, hogy emlékeiket, megélt pillanataikat utoljára rendszerezhessék magukban. Minden ember annyi, az élete pillanatairól készült fényképet kap, ahány napot élt, mellé pedig azt a feladatot, hogy válogasson ki annyit közülük, ahány éves. Ezekből a képekből készül majd az a különleges lámpás, melyet ittlétük utolsó állomásaként megtekinthetnek. 

De nem csupán abban segíthet Hiraszaka, hogy ezek a képek kiválogatásra kerüljenek. Vannak ugyanis olyan emlékek is, amiket túl sokat dédelgetett a tulajdonosuk, és így a fénykép már megfakult. Hiraszaka segítségével mindenki visszatérhet egyetlen napra, hogy szemlélőként újra ott lehessen élete egy boldog pillanatában, és elkészítheti azt a fényképet, amit meg szeretne őrizni az emlékezetében. Az első fejezetben egy idős óvónőt kísérhetünk el egy kedves emlékébe, a másodikban egy megkérdőjelezhető erkölcsű férfinak és segédjének életét ismerhetjük meg, a harmadikban pedig egy fiatal lány sorsát követhetjük. Természetesen ebben a világban vannak szabályok is, az egyik legfontosabb, hogy semmibe sem szabad beleavatkozni, ugyanakkor minden tapasztalás más és más, és az idelátogató személyekre eltérő hatással lesz az itt eltöltött idő. 

A könyv nyelvezete, stílusa egyszerre nagyon szép és olvasmányos, ebben biztosan fontos szerepe volt Mayer Ingrid fordítónak is. Nem tudom, hogy tudnék-e választani kedvencet a három történet közül, mindegyikben találtam valami egészen szerethetőt, szívfájdítót vagy rendkívülit, ráadásul a három sors bizonyos fokig össze is fonódik egymással, így egyben tekinthető kerek egésznek. Mégis, a legjobban talán Egér történetét zártam a szívembe, nagyon szép gondolatokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, ha valaki máshogy működik, mint a többség, ahogy arról is, milyen érdekes fordulatokat hoz néha az élet, főleg amikor olyan helyeken találjuk meg a békénket, ahol egyáltalán nem is kerestük. Az utolsó történet egészen felkavaró volt számomra, ugyanakkor gyönyörű is, Híragi Szanaka nagyon jól kezelte az arányokat, hogy története egy cseppet se legyen giccses, ugyanakkor elérzékenyítse az olvasót. 

Úgy érzem tehát, hogy megtaláltam a tökéletes japán történetet, számomra tényleg minden benne volt, amit csak várhattam tőle. Hiraszakát nagyon hamar megkedveltem, és végig szorítottam neki, hogy áldozatos munkája mellett a saját békességét és válaszait is meglelje. Egy ilyen rövid kötethez képest rengeteg mélységet sikerült csempészni bele, azzal együtt, hogy végig megtartotta könnyed, olvasmányos stílusát. A kötet önreflexióra is késztet, én legalábbis nem tudtam anélkül olvasni, hogy magam is megpróbáljam végiggondolni, vajon az én szómató lámpásomba milyen fényképek kerülnének. Nekem határozottan kedvenc lett, és bátran ajánlom mindenkinek, aki még csak most kezd el kalandozni a japán regények dzsungelében, ahogy azoknak is, akik szeretik a lassan hömpölygő, látványos képekkel dolgozó, filozofikus történeteket. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy érzékeny, szépséges és elgondolkodtató történetet olvasni életről, halálról és emlékezésről. 

Nyereményjáték:

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek hazánkban is azok a regények, melyek az ázsiai kultúrából merítenek ihletet, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy olyan kötetből származik, amelyben markánsan jelen van az ázsiai kultúra. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a könyv címe, ahonnan idéztünk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“A könyveknek hatalmas ereje van. De a könyveknek, és nem annak, aki olvassa őket.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.29.: Csak olvass!
05.03.: Könyv és más
05.05.: Spirit Bliss Sárga könyves út
05.07.: Szembetűnő
05.09.: Hagyjatok! Olvasok!
05.11.: KönyvParfé

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések