A ​„Csengetett, Mylord?” Univerzum (értékelés és nyereményjáték)

 



Hamisítatlan angol humor, szarkasztikus megjegyzések, komikus jelenetek jellemezték a Csengetett, Mylord? című sorozatot, mely görbe tükröt mutat a ‘20-as évek Britanniájának arisztokráciájáról és szolgálóikról. A sorozat úgy mutatta be a társadalmi rétegek között húzódó ellentéteket és különbségeket, valamint a korszak egyéb jellemző motívumait, hogy vicces maradt, mégis elgondolkodtató.
Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a nagyszerű kiadványt, s ha a játékunkban is részt veszel, esélyed lesz megnyerni a kiadó által felajánlott példányt. 





Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 352 oldal
Illusztrálta: Kvassai Tibor
ISBN: 9789635685004


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Magyarországon több mint harminc éve töretlenül népszerű brit sorozat, a Csengetett, Mylord? különleges világba kalauzolja a nézőt. Az 1920-as évek Angliája, az arisztokrácia és a cselédség hamisítatlan angol humorban összefonódó hétköznapjai már generációknak szereztek vidám pillanatokat. A sorozathoz kapcsolódó, a világon először megjelenő interaktív enciklopédia a Csengetett, Mylord? epizódjain keresztül érdekes szócikkekben mutatja be azt a társadalmi és kulturális közeget, amelyben Lord Meldrum a viktoriánus értékeit félti, Miss Cissy a női egyenjogúságért küzd, James pedig elhatárolódik a munkásmozgalomtól.

Hogyan élhettek a Meldrum-házban fenn és lenn? Mennyi volt Ivy, Stokes vagy Mabel bére mai számítások szerint? Valóban lehetett elefántot kapni a Harrods áruházban? Mitől voltak „megesettek” az érsek által felkarolt hölgyek? Igaz, hogy a kovács is összeadhatta a Gretna Greenbe szökő párokat az üllő felett? Illik eltartani a kisujjunkat csészéből ivás közben? Mit tudott az a híres Kit Kat Klub? Mit lehetett kapni egy pennyért, shillingért, koronáért, mennyit ért egy font vagy éppen egy guinea? Az omnibusz tényleg nem is busz? Lakkcipőre meg csak aludttejet?

Ennyi kérdéshez tényleg kell már egy enciklopédia! Kedves Olvasó, köszöntjük a Csengetett, Mylord?-univerzumban!


Véleményem:

Az én generációmból nagyon sokan a gyerekkorukban találkoztak először a Csengetett, Mylord? című sorozattal, és talán pont emiatt a nosztalgia-faktor miatt kedvelik annyira. Én talán azoknak a kisebb táborát erősítem, akik már később, felnőttként látták először a részeket, de úgy érzem, nekem kellett is ez az életkor ahhoz, hogy a műsor humorát értékelni tudjam. Bár nem mondanám magam hatalmas rajongónak, ha meglátok a TV-ben egy epizódot futni, örömmel ülök le elé, és mivel a történet hátterét adó történelmi korszakról, társadalmi viszonyokról keveset tudok, kapva kaptam az alkalmon, hogy elolvassam Boromisza István A ​„Csengetett, Mylord?” Univerzum című kötetét. Nagyon pontosan nem körvonalazódott bennem, mit is várok ettől a könyvtől, gondoltam, akad majd benne pár érdekes információ a forgatásról vagy a szereplőkről, de amit végül kaptam, egy olyan mindenre kiterjedő tudástár volt, ami abszolút felülmúlta az elképzeléseimet. 


A rövid előszó után rávezető jelleggel a sorozat főcímdalát olvashatjuk - illetve annak magyar fordítását, majd informálódhatunk a szereplők magyar hangját adó szinkronszínészekről, valamint megtekinthetjük a híres Meldrum-ház alaprajzát is. Ezután következik a történelmi és szociológiai áttekintés, ami segít abban, hogy egyrészt térben és időben is jól el tudjuk helyezni a sorozatot, másrészt, hogy megértsük, mi volt az a környezet, amiben az arisztokrata család és szolgálóik mindennapjait láthatjuk, milyen politikai, gazdasági és társadalmi tényezők játszottak szerepet a különböző rétegek helyzetében és viszonyában. A sorozatunk az 1920-as években játszódik Nagy-Britanniában, ekkor már túlvagyunk az I. világháborún, ami rengeteg változást hozott magával. Bár a meglévő merev osztályhatárok szép lassan lazulásnak indultak és egyre általánosabbá vált egy felszabadultabb, modernebb gondolkodás, a történetünk középpontját jelentő Meldrum-család és szolgálóik élete mégis megmutatja a társadalmi különbségeket, és persze az azok átrúgásából fakadó helyzetkomikumokat is. 


A bevezető fejezetek után következik a könyv lényegi része, ami számomra meglepően részletes volt. A szerző Jimmy Perry és David Croft sorozatának mind a négy évadának összes részét sorra veszi, először egy nagyon rövid tartalmi összefoglalót nyújtva, majd enciklopédia-jelleggel kiemelve minden olyan jelenséget, fogalmat, helyszínt, ételt vagy személyt, ami/aki csak felbukkan az adott epizódban és bármilyen szempontból érdekes lehet. Ez a fajta részletesség tényleg hiánypótló lehet azok számára, akik kevéssé ismerik ezt a korszakot, nekem legalábbis nagyon sokat hozzátett, hogy tudtam, ki volt éppen az uralkodó vagy a miniszterelnök, nagyságrendileg milyen fizetést kaphattak a személyzet tagjai, egyáltalán a különféle beosztottak hogyan helyezkedtek el egymáshoz képest a saját társadalmi ranglétrájukon. 

Az alapvető információk mellett számtalan apró érdekességről is olvashatunk, például arról, hogy a 20-as években milyen lisztkeverék forradalmasította a sütést, hogyan készül Mrs. Lipton arckréme, milyen etikett volt érvényben az asztalnál, vagy éppen a tökéletes uborkás szendvics receptjéről. Szóba kerülnek a korabeli újságok, politikai pártok, szakszervezetek, szórakozási lehetőségek, a zenei ízlés vagy éppen az öltözködés jellemzői, tényleg nincs szinte olyan eleme a cselekménynek vagy a szereplőknek, ami nincs alaposan kivesézve. Ami plusz kis adalék, és nekem borzasztóan tetszett, az a könyvben található számtalan QR-kód. Először nem tudtam, mitől lesz interaktív ez a kötet, de ezeknek a kódoknak köszönhetően további tartalmakat találhatunk a sorozattal kapcsolatban. 


Az az igazság, hogy ez a könyv szerintem akkor adja meg a maximális olvasási élményt, ha valaki elkezdni (újra)nézni a sorozatot, és minden epizód után elolvassa a vonatkozó fejezetet. Bár láttam a részeket évekkel ezelőtt, az emlékek nyilván megkopnak, szerintem sokkal izgalmasabb lehetett volna frissen feldolgozni a háttér-információkat és érdekességeket. Egyébként így is nagyon tartalmas volt a kötet, mert tényleg rengeteg olyat tudhattam meg, ami az újdonság erejével hatott, de biztos vagyok benne, hogy valamikor a nyár folyamán megejtek egy újranézést. Addig is bátran ajánlom ezt a kötetet minden rajongónak, szerintem a felépítése és a részletgazdagsága abszolút egyedi ebben a műfajban, nekem pedig nagyon jól esett, hogy kicsit újra elidőzhettem Mr. Stokes-szal, Ivy-val, Lady Lavenderrel és a többiekkel. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a Csengetett, Mylord? című sorozatot, és szívesen beleásná magát a történet hátterébe.

Nyereményjáték:

A sorozat epizódjaiban a karakterek többségének van egy-egy gyakori mondása. Ezekből találhatsz az állomások mindegyikén egyet, a feladatod pedig nem lesz más, mint megírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik szereplő(k)től származik az ikonikus mondat.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Ne szólj szám, nem fáj fejem!

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.13. - Könyv és más
05.17. - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések