Ments ​meg! (értékelés és nyereményjáték)

 


A Park Könyvkiadó gondozásában Guillaume Musso újabb, fordulatos-romantikus regényével ismerkedhetünk meg, melyből természetesen nem hiányozhatnak a kérdések, a kételyek és a meglepetések! Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, ismerd meg Sam és Juliette történetét, a turné végén pedig vidd haza magaddal a könyv egy példányát a Park Könyvkiadó felajánlásában!



Kiadó: Park Kiadó, 2024
Oldalszám: 330 oldal
Eredeti cím: Sauve-moi
Fordította: Gyárfás Vera
ISBN: 9789636330804


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Véletlen, sors, eleve elrendelés? Egy varázslatos szerelem története

A Broadway szívében egy téli estén Juliette, a csinos, huszonnyolc éves francia nő és Sam, a fiatal New York-i gyermekorvos útjai keresztezik egymást. Juliette attól való félelmében, hogy csalódást okoz, ügyvédnek adja ki magát, a férfi pedig kötődéstől való félelmében úgy tesz, mintha házas lenne, pedig a felesége már egy éve halott.
A hazugságok ellenére egy felejthetetlen hétvége vár rájuk, és egymásba szeretnek. Juliette-nek azonban vissza kell térnie Párizsba, Sam pedig nem tudja a lányt maga mellett tartani.
Az Európába tartó repülőgép nem sokkal a felszállás után az óceánba zuhan, de a kapcsolatuk még korántsem ér véget…

Véleményem:

Lassan eljutok oda, hogy elmondhassam, Guillaume Musso legtöbb regényét olvastam. Ha őszinte akarok lenni, ezek közül volt, ami jobban tetszett, volt, amiből hiányzott valami ahhoz, hogy kedvenccé váljon, mégis, van valami ezekben a történetekben, ami miatt sosem hezitálok, hogy beszerezzem a francia író legfrissebb kötetét. Szeretem, amikor valaki bátran és ügyesen ötvözi a különféle műfaji elemeket és nem fél attól sem, hogy némi misztikumot csempésszen a történeteibe, különösen akkor, ha ehhez letehetetlen, pörgős cselekményt és mélyebb mondanivalót is kapok. A Ments meg! című regény teljes mértékben megfelelt a fenti kritériumoknak, és ha nem is került fel a dobogóra, egyértelmű, hogy a szerző kiemelkedő kötetei között szerepel a szememben. 


A regény egyik főszereplője a francia Juliette, aki három éve azzal a szándékkal érkezett New York-ba, hogy valóra váltsa az álmát és színésznő lehessen. Sajnos az itt tartózkodása nem hozta meg a kívánt eredményt, egy pincérnői állásnál és néhány jelentéktelen szerepnél nem tudott többet felmutatni az évek alatt, ráadásul a vízuma is le fog járni, így minden ellenérzése ellenére elhatározza, hogy hazatér Franciaországba a szüleihez. Ezzel párhuzamosan megismerjük a másik főhősünket, Sam-et is, aki gyerekorvosként dolgozik egy kórházban, és egy éve vesztette el a feleségét. Sam kizárólag a munkájának él, más örömet nem igazán talál az életben, arról pedig már végképp letett, hogy esetleg újra találhat valakit, akit annyira szerethet, mint a feleségét. Egy téli, hóviharos éjszaka aztán összehozza egymással főszereplőinket, akik a véletlen találkozás során korábban nem tapasztalt vonzalmat kezdenek érezni egymás iránt. Ugyanakkor mind a ketten félnek és hazugságokba bonyolódnak, Juliette az állásával, Sam pedig a családi állapotával kapcsolatban füllent. Mégis, az az éjszaka kitörölhetetlenül beléjük ég, így még fájdalmasabb a tény, hogy Juliette másnap felszáll a repülőgépre, hogy örökre elhagyja a férfit. 

Az első igazán meghökkentő csavar akkor következik be a történetben, amikor a repülőgép, amivel Juliette-nek haza kellett volna utaznia, lezuhan. Sam hiába könnyebbülne meg, hogy szerelme nem volt az utasok között, először azzal kell szembesülnie, hogy a nőt gyanúsítják a merénylettel, utána pedig azzal, hogy valaki nem hagyja, hogy a nő ilyen könnyedén kijátssza a halált. Felbukkan a történetben egy tíz éve halott nyomozónő, egy alkoholista rendőr, egy drogfüggő tinilány és jó néhány bűnöző is, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, hogy egy viszonylag egyszerűnek induló szerelmi történetből hogyan lyukadunk ki egy ennyire szerteágazó és bonyolult rejtély közepébe. Vajon szembeszállhatunk a sorssal és azzal, ami előre meg van írva számunkra? Mennyire erős a szerelem és milyen akadályokat képes legyőzni? Meggyógyulhat-e az, amiről azt gondoljuk, örökre eltört bennünk? Ezekre és hasonló kérdésekre keresheti a választ az, aki belevág ebbe a történetbe. 

Szerintem rég volt, hogy ennyire keveset árulhattam el egy Musso-regény cselekményéről, ugyanakkor ebben a történetben annyi a fordulat és a csavar, hogy ténylegesen akkor jön át minden érdeme, ha az olvasó maga fedezheti fel ezeket. Ahogy a szerző más regényeinél is előfordul, itt is igen erős a misztikus, természetfeletti szál, ez valakinek vagy bejön, vagy nem, én bevallom, engem ez cseppet sem szokott zavarni. Most inkább az ejtett zavarba, hogy úgy éreztem, az író iszonyú sok szálat hozott be a történetébe, egy bizonyos ponton nem is tudtam, hogyan fogunk még visszakanyarodni a fő sodorba, de ahogy már megszokhattuk, a szálak most is olyan szépen összeérnek a regény végére, hogy minden korábbi bosszankodásom a semmibe veszett. 

Ha valamit kritizálnom kellene, talán Juliette karaktere lenne az, számomra kicsit vázlatos volt a személyisége és így kevéssé értettem, hogyan tudta Sam-et egy pillanat alatt elvarázsolni. De még ezzel együtt is úgy gondolom, hogy ez egy szép, izgalmas és ötletes történet, ami méltó az író eddigi életművéhez. A fejezetek pörgősek és olvasmányosak, és tényleg mindig akad egy újabb fordulat, ami miatt csak nagy nehézségek árán lehet letenni a könyvet. Tetszett, hogy néhány mélyebb gondolat is szerepet kapott, akár a gyásszal, az elfogadással, vagy azzal kapcsolatban, hogy vajon képesek vagyunk-e minden napunkat maximálisan megélni és kihasználni, hogy ha esetleg úgy hozza a végzet, elégedetten távozhassunk erről a világról. Számomra ideális hétvégi olvasmány volt, ha valaki még csak most ismerkedne a szerző műveivel, szerintem akkor is remek választás lehet ez a történet, mert minden benne van, amit én "musso-s"-nak tartok és kedvelek.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy misztikus, izgalmas szerelmi történetet olvasni. 

Nyereményjáték:

Az elbeszélés egyik fordulópontja egy repülőgép-szerencsétlenséghez kötődik, ezért játékunkban a történelem során híressé vált közlekedési katasztrófák nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy rövid leírást egy nevezetes balesetről, vagy sikeres megmenekülésről. A feladatotok, hogy az instrukcióknak megfelelően beírjátok a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának egyik legnagyobb utasszállító luxus óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére az első útján elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én. A Rafflecopterbe a hajó nevét várjuk megfejtésként.

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.04. Könyv és más
05.06. Readinspo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések