Ivadék - Dead River 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


Ha egy igazán borzongató könyvet keresel, meg is találtad! Ketchum a Holt idény folytatásával tér vissza, ahol a vademberek ismét emberekre vadásznak, és csak a rendőrségen múlik, meg tudják-e állítani őket. Ha kíváncsi vagy hogy tetszett nekünk, tarts velünk a turnén, és ha szerencsés vagy, a könyv egy példányát is megnyerheted.



Kiadó: Agave Könyvek, 2024
Oldalszám: 240 oldal
Eredeti cím: Offspring
Fordította: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789635982349


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Dead River seriffje azt hitte, egy évtizeddel korábban végzett a kannibál barbárok primitív, barlanglakó törzsével. Ám a klán valahogy fennmaradt. És szaporodik. És vadászik. És öl és eszik. És az elszigetelt, békés városka lakóinak, akik a civilizáció elől menekültek ide, most ismét az életükért kell küzdeniük…

Amikor már remélted, hogy sikerült elfojtani a Holt idény borzalmait, kiderül, hogy a Család még mindig él, és tagjaik évek múltán is terrorizálják Maine partvidékének lakosságát. És a családi tradíciónak megfelelően szomjazzák az életet – a te életedet is.

Véleményem:

A tavalyi évem egyik meghatározó olvasmánya volt Jack Ketchum Holt ​idény című regénye (értékelésem ITT). A horror műfaja közel áll hozzám, mégis ez a sorozat valahol pont a komfortzónám peremén táncol, mert azért valljuk be, alapvető eleme az elképesztő brutalitás és a naturális jelenetek. Mégis, valami mégis megfogott ebben a történetben, ráadásul az első részben az öncélú vérfürdő mellett azért találtam komolyabb mondanivalót is, így nagyon vártam az Ivadék című második részt. A szerző ezzel a folytatással abszolút az én ízlésemnek kedvezett, én úgy éreztem legalábbis, hogy egy hangyányit kevésbé brutális, mint az elődje, és így viszont volt lehetőség arra, hogy más aspektusok is szerepet kapjanak. 


A történet tizenegy évvel később játszódik, mint a Holt idény, amikor is emberek egy végletekig elvadult, elszigetelt csoportja kegyetlen és brutális mészárlást hajtott végre Dead Riverben. Mivel nem mindenkit sikerült akkor megölni közülük, a család szép lassan újraépítette magát, és újra támadásba lendülnek a partvidéken. A rendőrség persze most már egyből tudja, mivel is áll szemben pontosan, és el is mennek az azóta nyugdíjas Peters seriffhez, hogy segítséget kérjenek tőle, hiszen ő jól tudja, mire képesek ezek a vademberek. Ezzel párhuzamosan megismerünk egy házaspárt, Davidet és Amy-t, akik hármasban élnek újszülött kislányukkal, és éppen a nő barátnőjét és annak fiát, Luke-ot várják vendégségbe. Az előzmények ismeretében sajnos nem volt kérdés, hogy a társaság tagjainak élete hatalmas veszélyben forog. Miután a vadak csoportja rájuk támad, elkezdődik a versenyfutás az idővel, mi pedig akár izgulhatunk is, hogy mindenki megússza a történteket, de ismerve Ketchum munkásságát, azért nem érdemes illúziókba ringatni magunkat. 

Az első részhez képest elég nagy újítás volt, hogy ebben a kötetben sokkal jobban beleláthatunk a kannibál csoport életébe. Olvashatunk arról, hogy a Nőnek nevezett családfő hogyan gondoskodott a csoport fennmaradásáról, és valamilyen szinten betekinthetünk ezeknek a személyeknek a mindennapjaiba is. Nehéz őket embereknek nevezni, hiszen a szerző gondoskodott arról, hogy szinte semmilyen emberi jellemvonásuk ne maradjon a puszta brutalitáson és kegyetlenségen kívül, de ettől függetlenül mégis érdekes volt kicsit jobban megismerni őket - még akkor is, ha jelen esetben ez az ismeretség semmit nem tesz hozzá a megértéshez vagy az elfogadáshoz. A másik, számomra erős újítás az volt, hogy ebben a részben a vadak gonoszsága mellett szerepet kapott az emberi aljasság is. Az egy dolog, amikor adott egy nehezen megfogható, de semmiképp sem emberi rossz, amitől rettegni lehet, és megint más, ha mindez párhuzamba van állítva egy civilizált, a társadalom tagjaként élő ember gonoszságával. A szerző azzal is emelte a tétet, hogy ebben a részben gyerekek is vannak az prédát jelentő család tagjai között, így még nagyobb rettegést vált ki az olvasóból, hogy vajon hogyan fog végződni az éjszaka. 

Ahogy korábban is írtam, valahogy nekem emészthetőbb volt ez a kötet. Persze senkinek ne legyenek illúziói, itt is találunk brutális, rettenetes jeleneteket, amikhez szükséges az erős gyomor és idegzet, de talán valamivel kevesebb szerepet kaptak ezek, és így mindenképpen könnyebb volt fogyasztani. Nekem nagyon tetszett Peters ismételt felbukkanása, különös szempontból az, hogy a regény reflektált az előző részben megélt traumákra és hibákra, így ha feloldozásban nem is, valamiféle jóvátételben talán reménykedhetünk olvasás közben. A fejezetek elég feszesen és pörgősen követik egymást, közben folyamatosan nyomon követhetjük az időt, ami gyakorlatilag egy nap és egy éjszaka történéseit beszéli el, a borzalmak ellenére nagyon olvastatja magát a regény. Szeretem, ha egy horrorban a lélektani aspektusoknak legalább akkora szerepük van, mint a kiömlött vér mennyiségének, és ezt valamilyen szinten meg is kaptam. Ebből a szempontból a legizgalmasabb karakternek Amy barátnőjét, Claire-t éreztem, aki jellemében és bátorságában képes volt fejlődni ahhoz a nőhöz képest, aki akkor volt, amikor még együtt élt bántalmazó férjével. A történetben fontos szerepe van a baráti és gyermek-szülő kapcsolatnak is, amit még a rövid terjedelem ellenére is sikerült valamennyire kidomborítani. 

Összességében én nagyon elégedett vagyok, mert olyan érzésem volt, mintha a szerző pont olyan módon változtatott volna az arányokon, ahogy nekem a leginkább megfelel. Így sem mondom egy könnyű olvasmánynak és nem állítom, hogy egy-egy jelenet nem fog kísérteni esténként, de így legalább jobban teret kaphatott az izgalom a puszta elborzadáson kívül. Nagyon kíváncsi vagyok, mit tartogat majd a sorozat harmadik része, bízom benne, hogy az Agave Könyvel jóvoltából hamarosan azt is olvashatjuk magyarul. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kizárólag felnőtt olvasóknak, közülük is azoknak, akik bírják a néhol egészen gyomorforgató és brutális jeleneteket.

Nyereményjáték:

A nyereményjátékhoz kapcsolódó kérdésekre a könyv beleolvasójában találhatod meg a választ. Nincs más dolgod, mint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Ki ébresztette fel George Peters-t? 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.18. - Zakkant olvas
05.20.- Könyv és más
05.22. - Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések