Baljós tavasz (értékelés és nyereményjáték)



A Helikon kiadó jóvoltából újabb novellaválogatással gazdagodott az Agatha Christie életmű. Ezúttal tavaszi írásokat kapunk a Krimik minden évszakban sorozatba, s az ébredező természet és a virágillat mellett becsatlakozhatunk a szerzőnő híres nyomozói mellé egy-egy ügy megoldásába. 
Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a könyvet, és vegyél részt nyereményjátékunkon, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.


Kiadó: Helikon Kiadó, 2024
Oldalszám: 282 oldal
Eredeti cím: Sinister Spring
Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Kállai Tibor, Prekop Gabriella, Sipos Katalin
ISBN: 9789636202637


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„- Na, nem várhatja el mindenkitől, hogy olyan ragyogó ötletei támadjanak, mint magának. Magából zseniális gonosztevő válhatott volna. Egyéb észrevétel, M. Poirot?”

Vadonatúj válogatás Agatha Christie tavasszal játszódó novelláiból! A napok egyre hosszabbak és melegebbek, az éjszakák rövidülnek… elő a nyugággyal, üljünk ki a kertbe a műfaj koronázatlan királynőjének történeteivel. Kibújtak a virágok, sétára csábítanak a vidéki ösvényeken, de egyszer csak eltölt minket valami baljós érzés. Gyilkosság szaga száll a levegőben? Óvakodjunk hát, ha világvégi házikóval, lopott kincsekkel vagy bosszút forraló emberekkel kerülünk szembe! De ha ott van velünk Miss Marple, Hercule Poirot, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, Tommy és Tuppence vagy épp Parker Pyne, akkor biztonságban leszünk. Fordította Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Kállai Tibor, Prekop Gabriella, Sipos Katalin.

Véleményem:

Vannak olyan szerzők, akiknek az értékeléséhez fel kellett nőnöm, közéjük tartozik Agatha Christie is. Érintőlegesen találkoztam vele korábban is, de valahogy sosem éreztem úgy, hogy igazán megszólítana, ez fordult meg teljes mértékben, amikor az első kötetet a kezembe vettem a Helikon Kiadó Krimik minden évszakban című sorozatából (azóta pedig nem győzöm kupán vágni magam, miért nem előbb jutott eszembe felcsapni az egyik tematikus gyűjteményt). Mivel még nem olvastam sok novellát az írónőtől, így a legújabb, Baljós tavasz című kötetében szereplő összes történet az újdonság varázsával hatott, ugyanakkor már éreztem egyfajta meghittséget is a felépítés és a szereplők ismerőssége miatt. Alig vártam, hogy Christie nyomozóival én is belevessem magam a különféle nyakatekert bűntényekbe. 


Ahogy a többi válogatásnál, ebben a könyvben is olvashatunk egy rövid részletet az írónő Életem című művéből, és bevallom, ez már alapból megteremtette számomra a hangulatot. A rövid kis fejezet egy személyes, ugyanakkor nagyon érzékletes emléket mesél el, melyben központi szerepe van a zsigeri félelemnek. Ezután összesen tizenkét novellát olvashatunk el, melyek mindegyike kapcsolódik - hol szorosabban, hol érintőlegesebben- a tavaszhoz, és melyekben ismét felbukkannak Christie híres karakterei, úgy mint Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, valamint Parker Pyne. Bevallom, nekem már az Őszi borzongásban (értékelésem ITT) is Poirot volt a kedvencem, ez nem változott a mostani alkalommal sem. 

A kötetben található novellák szerintem a műfajon belül eléggé változatosak. Akad itt mindenféle rejtély és bűntény, legyen szó eltűnt menyasszonyról, titokzatos körülmények között elhunyt személyekről, ékszerrablásról, elveszett kincsről vagy kacifántos örökösödésről. A terjedelmet tekintve átlagosan 10-30 oldalas történetekről beszélünk, így tökéletesen alkalmasak arra, hogy a buszon munkába menet, vagy este lefekvés után elolvassunk közülük egyet-egyet. Csak a mostani olvasás közben fogalmazódott meg bennem, hogy nagyon szeretem, ahogy az írónő megfesti a helyszíneit és a karaktereit. Sok mai regényben még a főhősök is eléggé vázlatosak és nehezen elképzelhetőek, itt viszont az utolsó mellékszereplő is olyan eleven, hogy szinte lelép a lapokról. Emellett tetszett a novellák nyelvezete is, szerintem elég egységesre sikeredett a színvonal, ami nagy szó több fordító esetében. 

A gyűjteményben szereplő legtöbb darab abszolút elnyerte a tetszésemet, és persze voltak olyanok is, amik nagyon belopták magukat a szívembe. Az első ilyen a Hát a kerted hogy van? című novella volt, melyben Poirot éppen felkeresné az idős hölgyet, aki meg akarta bízni valamivel, csakhogy mire eljutna odáig, az érintett már nincs az élők sorában. Éles szemű detektívünket persze nem tudják egykönnyen lerázni a családtagok, és előbb-utóbb napvilágra kerülnek a titkok. Na de ami ennél érdekesebb, hogy ebben a novellában abszolút kedvencet avattam Poirot titkárnőjének, Miss Lemonnak a személyében. Imádtam komor, kissé cinikus stílusát, egyes megjegyzésein hangosan fel kellett nevetnem a buszon olvasás közben. Tetszett még Az eltűnt hölgy esete című darab is, az előző könyvben nem sikerült annyira megkedvelnem Tommy és Tuppence karakterét, de itt sokat szépítettek, ráadásként maga a történet is eléggé abszurd és ötletes volt. A kicsit hosszabb novellák közül nekem a Greenshaw Bolondvára volt a kedvencem, amiben Miss Marple egy igazán nyakatekert örökösödési és gyilkossági ügy részleteiről rántja le a leplet.

Az egész kötetet kimondottan kiegyensúlyozottnak éreztem, persze voltak olyan történetek, amikre valószínűleg nem fogok sokáig emlékezni, de akadt szép számmal olyan is, ami vagy a témája, vagy a megvalósítás módja miatt az újdonság erejével hatott. Kicsit mókás élmény a sok modern thriller után klasszikus krimikhez nyúlni, ahol nem a kiömlött vér arányán és a brutalitáson van a hangsúly, sokkal inkább az apró részleteken. Vajon melyik méregnek milyen hosszú a hatóideje? Milyen jelentőséggel bírhat egy esetleges öngyilkosságnál, hogy a pisztoly az áldozat melyik kezében található? Milyen következtetéseket vonhatunk le egy-egy ártatlanul elejtett megjegyzésből? Nekem nagyon tetszettek ezek a finom részletek és izgalmas apróságok, és olvasás közben úgy érezhettem, én is próbára teszem főhőseinkkel a megfigyelő készségemet. Nem kérdés, hogy muszáj lesz a sorozat többi kötetét is beszereznem, mert úgy érzem, még bőven van mit megismerni a krimi koronázatlan királynőjének életművéből.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a klasszikus krimiket és a frappáns, izgalmas novellákat. 

Nyereményjáték:

Játékunkban ezúttal minden állomáson olvashatsz egy idézetet, mely Agatha Christie valamelyik karakterének száját hagyta el. A feladatod nem más, mint megtalálni, kitől származik az adott mondat, és megírni azt a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A társadalom [...] olyan hálátlan tud lenni."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.05. - Readinspo
05.07. - Csak olvass!
05.09. - Könyv és más
05.11. - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések