Őszi ​borzongás (értékelés és nyereményjáték)



Mi passzolhatna jobban az őszhöz, mint egy Agatha Christie-regény? Ha pedig ebben még nem vagy olyan biztos, van egy javaslatunk: a Christie-novellákból való válogatás, amely garantáltan meghozza a kedvedet a borzongáshoz. Az Őszi borzongás című válogatás a Krimik minden évszakban kiadói sorozat tagjaként jelent meg, magyar nyelven a Helikon Kiadó jóvoltából. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről és szert tennétek akár egy példányra is belőle!




Kiadó: Helikon Kiadó, 2023
Oldalszám: 352 oldal
Eredeti cím: Autumn Chills
Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Kada Júlia, Kállai Tibor, Katona Tamás, Sipos Katalin
ISBN: 9789636200992 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Száz évvel az első könyve után még mindig az ő árnyékában állunk.” Andrew Taylor

Ősz… párás reggelek, bekuckózós esték… de amikor a levelek hullani kezdenek, az éjszakák hosszabbakká, az árnyak pedig sötétebbé válnak.

Borzongató kalandozásra hívjuk Agatha Christie rajongóit. A napsütötte Rodosztól és Afrikától a ködös Londonig, vidéki udvarháztól az Old Bailey tárgyalóterméig vezet az utunk. Magányos házikók, baljós kastélyok, kószáló kísértetek, elátkozott családok népesítik be ezt a kötetet, valamint Hercule Poirot, Miss Marple és Agatha Christie további kedves nyomozói.


Véleményem:

Mielőtt bármit is írnék, először egy vallomással kell kezdenem. Korábban egyetlen könyvet sem olvastam szerintem Agatha Christie-től, ami elég furcsa, tekintve, hogy a krimi és a thriller a kedvenc műfajaim közé tartoznak. Igazából nem tudom, mi lehetett ennek az oka, amikor először a kezembe akadt, még túl fiatal voltam hozzá, később meg mindig akadt valami fontosabb, amiért a háttérbe szorulhattak a híres írónő történetei. Már egy ideje szemezek a Helikon Kiadó csodaszép, új sorozatával, de csak most érett meg bennem az elhatározás, hogy az Őszi ​borzongással belevágjak ebbe a sokrétű, különleges életműbe. 


Krimik minden évszakban című sorozat darabjainak sajátossága, hogy egy-egy évszak, vagy éppen ünnep köré rendezve, tematikusan gyűjtenek össze különböző történeteket, novellákat. A korábbi megjelenéseket ugyan nem olvastam, de ahogy az értékelésekben utánanéztem, nagyjából mindenhol hasonló a felépítés, sőt, előfordul egy-két ismétlés is, de mivel nekem ez volt az első olvasmányom, így minden darab az újdonság erejével hatott. A kötet elején Agatha Christie Életem című kötetéből olvashatunk egy részletet, illetve egy verset. Ahogy a címből is kiderül, ezek a novellák az őszköz kapcsolódnak, bár a legtöbb esetben csak érintőleges jelleggel, szerintem bármilyen másik évszak is tökéletesen megfelelő az olvasásukra. 

Ezután 12 novellát olvashatunk, melyek elég változatosak mind a hosszukat, mind a jellegüket tekintve. Nagyon tetszett, hogy a fejezetek elején kis piktogramok jelölik, éppen melyik híres nyomozó lesz a történet főszereplője. Hercule Poirot és Miss Marple neve eddig sem volt ismeretlen a számomra, de rajtuk kívül megismerhettem még Parker Pyne-t, Mr. Satterthwaite-t és Tommy és Tuppence Beresford párosát is. Hamar eldőlt, hogy a személyes kedvencem Poirot lesz, tetszett a belga detektív sajátos stílusa, és igazság szerint a hozzá kapcsolódó novellák olvastatták magukat a leginkább. 

Mindjárt az első történet, a Gyilkosság a csendes házban című darab magába szippantott, és megteremtette a kapcsolódásomat a kötethez. A viszonylag hosszabb novellát pillanatok alatt kivégeztem, annyira magával ragadott a feszes, izgalmas stílusa, az olvasmányos, igényesen megfogalmazott mondatok. Nagy kedvenc lett még Poirot egy másik ügye, A rodoszi háromszög is, mely egy nyaralás alatt kialakuló szerelmi háromszög és a hozzá kapcsolódó gyilkosság rejtélyét igyekszik kibogozni. Miss Marple sem hagyott egészen cserben, ugyanis a Halál a patakban szintén nagyon tetszett, úgy látszik, valahogy jobban megfogtak azok a sztorik, ahol egy öngyilkosságnak tűnő esetből indul a nyomozás. Végül kiemelném még A vád tanúja című novellát, ami a későbbiekben elsősorban színdarabként vált ismertté, de nekem ebben a formában is nagyon tetszett a váratlan fordulatai és meglepő csattanója miatt. 

Igazából csak fogni tudom a fejem, hogy korábban miért nem vágtam bele az írónő életművébe, hiszen már ebből a kötetből kiderült, mennyire otthonos és kellemes számomra ezekben a történetekben létezni. Persze nagy rajongója vagyok a véres, brutális thrillereknek is, de ezekben a klasszikus detektívtörténetekben egészen más fajta eszközkészlet állt az írók rendelkezésére, más módon kellett megteremteni a feszült hangulatot és a folyamatos izgalmat. Bár nincs sok viszonyítási alapom, de már ebből a könyvből is kiderül, hogy Agatha Christie igazán sokszínű író, aki nagyon különféle karaktereket, problémákat, élethelyzeteket vonultat fel, és úgy tűnik, szinte kiapadhatatlan a fantáziája. Azért pedig külön piros pont, hogy úgy is képes feszült krimit írni, hogy abban egy szemernyi erőszak sincs. Biztos vagyok benne, hogy ezután szép lassan összegyűjtöm majd a sorozat többi darabját is, melyek nem utolsó sorban csodásan mutatnak a polcon. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a klasszikus detektívtörténeteket, vagy hozzám hasonlóan most szeretne megismerkedni Agatha Christie munkásságával. 

Nyereményjáték:

Játékunkban az a feladatotok, hogy megtaláljátok, az adott bejegyzés melyik szavához linkeltük be a faleveles képet. A Rafflecopter dobozba a megfelelő szót írjátok bele. De figyelem, faleveleket keresünk, nem pedig… egyebeket. :) 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.12. Readinspo
12.22. Könyv és más
12.25. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések